3d-printet stoff mykt som huden

3d-printet elastisk nett, med tilpassede mønstre designet for å være fleksible, men likevel sterke, for bruk i ankel- og knelastene. Bilde via Felice Frankel / MIT.

Ingeniører fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) har utviklet nye, fleksible, 3d-printbare nett-materialer som støtter mykere vev som muskler og sener. Slike materialer kan brukes til å lage medisinske enheter, bærbare støtter og enheter som kan implanteres.

–Dette arbeidet er nytt fordi det fokuserer på de mekaniske egenskapene og geometriene som kreves for å støtte myke vev, sier Sebastian Pattinson, en postdoktor ved MIT som har ledet studien, som ble publisert i Advanced Functional Materials.

Inspirert av kollagen , søkte Pattinson og hans forskergruppe å lage et elastisk, tøft og bøyelig stoff som virker sammen med menneskekroppen som personlig, bærbar støtte. Kollagenstrukturen kan være svingete, sammenflettet eller etterligne løst flettede bånd. Ved hjelp av termoplastisk polyuretan (TPU) ble 3d-printede maskestrukturer produsert.

Det ble funnet at jo høyere de designet bølgene i nettverket, desto mer var det i stand til å strekke seg med lav belastning før de ble stivere. Teamet anerkjente dette som et designprinsipp som kan bidra til å skreddersy en maskes grad av fleksibilitet for å etterligne bløtvev. –Det som er fint med denne teknikken er dens enkelhet og allsidighet. Mesh kan gjøres på en grunnleggende desktop 3d-printer, og mekanikken kan skreddersyes for å passe nøyaktig til bløtvev, uttalte John Hart, lektor i maskinteknikk, MIT.

En lang strimmel av 3d-printet nett ble testet for å støtte anklene hos flere friske frivillige personer. Dette ble tilpasset for hver frivillig i en orientering som forventes å støtte ankelen dersom den vendte innover. Deretter ble hver ankel plassert i en robot som målte ankelstivheten og som flyttet den i 12 forskjellige retninger, og målte kraften som ble utøvd.

3d-printet elastisk nett, med tilpassede mønstre designet for å være fleksible, men likevel sterke, for bruk i ankel- og knelastene. Bilde via M. Scott Brauer / MIT.

Avhengig av ankelens stivhet ble endringene i nettets oppførsel observert. Teamet utledet at nettverket økte ankelens stivhet under inversjon, samtidig som den etterlot det relativt upåvirket når det beveget seg i andre retninger. Som et resultat ble sterkere og stivere fibre og tråder integrert i et bøyelig nett med rustfrie stålfibre 3d-printet over områder av et elastisk nett.

–En av grunnene til at tekstilene er så fleksible er at fibrene lett kan bevege seg relativt hverandre. Vi ønsket også å etterligne den muligheten i 3d-printede deler, la Pattinson til. Denne kombinasjonen forventes å forhindre muskler i å overbelaste ankler-, knær- og brokk-nett.

–Det er potensial for å lage alle slags hjelpemidler som kan interagere med menneskekroppen, så som kirurgiske masker, ortoser, selv kardiovaskulære enheter som stenter, ja alt som kan nyte godt av de struktiurene vi har kommet frem til.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Prodways integrerer 3DExperience

Den franske industrielle 3D-printerleverandøren Prodways Group har kunngjort integrasjon av Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE- plattform, samt anskaffelse av en minoritetsandel i sin nordamerikanske partner, XD Innovation.

Publisert av: 

Jomfrutur med 300 3D-printede deler i motoren

GE Aviation har kunngjort at den amerikanske multinasjonale luftfartsgiganten Boeing har fullført den første flyvningen på sin 777X jet, drevet av to GE9X-motorer. Disse motorene er utstyrt med over 300 3D-printede deler.

Publisert av: 

Ny driver forbedrer Mimakis maskiner

Med den nye printerdriveren Cuttlefish får brukerne av Mimakis fullfarge 3D-printer bedre kontroll over geometri, farger og materialoverganger.

Publisert av: 

3D-printing uten manuell programmering

ABB Robotics, robotdivisjonen til det sveitsisk-svenske multinasjonale elektronikkfirmaet ABB har introdusert 3D-print programvare for sitt robotsimuleringsprogram.

Publisert av: 

Optimaliserer smykkeproduksjonen

Den amerikanske 3D-printerprodusenten 3D Systems har kunngjort en ny smykkeproduksjonsløsning for sin Figur 4 3D-utskriftsplattform. Figure 4 Jewelry, designet for det 3D-printede smykkemarkedet, består av 3D Systems maskinvare, programvare og materialer optimalisert for å gi høy nøyaktighet, rike detaljer og glatte overflater.

Publisert av: 

Mindre plast – flere brett

Et fransk selskap som heter Hexa Surfboard har investert helhjertet i design og 3D-printing av miljøvennlige surfebrett. Målet er å redusere plasten i verdenshavene.

Publisert av: 

Postnord kjøper HP 3D-printer

I Sverige 3D-printer Postnord deler og reservedeler for kunder på forespørsel. Nå styrker de sin 3D-printvirksomhet med en ny HP 3D-printer. -Med denne teknologien kan vi effektivisere hele forsyningskjeden og kutte hele distribusjonsstadier, sier Tomas Lundström, sjef for 3D i Postnord Strålfors.

Publisert av: 

PLM Group satser på programvare

PLM Group, forhandler av HP, 3D Systems og Markforged i det nordiske markedet, investerer nå ytterligere i programvare. Derfor inngår de et samarbeid med den belgiske utvikleren Materialize.

Publisert av: 

Snart kan du spise 3D-printet fisk til middag

Magasinet San Diego Union-Tribune skrev nylig om Foodtech-selskapet BlueNalu i San Diego, USA, og har lyktes med 3D-utskriftslaborert fisk. Noe som kan være på markedet i løpet av to år.

Publisert av: 

Reguleringer for 3D-printing av kroppsdeler

Artikkelen tar for seg fremskrittene til 3D-printing og dens avlegger bioprinting innen feltet medisin, og stiller spørsmål om lovreguleringer som finnes, og andre som kanskje bør komme på plass før utviklingen løper fra lovgiverne.

Publisert av: 

Bransjeekspertene spår om 2020

3D Printing Industry har spurt 80 insidere i ledende firmaer innen additiv tilvirkning om hva de tror kommer til å skje i 2020. Vi viderebringer her et utvalg av svarene, oversatt til norsk.

Publisert av: