Nytt hår med 3d-printing?

Forskere fra Columbia University Irving Medical Center (CUMC), har i en ny studie etablert en metode for å dyrke menneskelig hår i en laboratorieskål ved hjelp av 3d-printing. Dette er angivelig første gangen menneskelige hårsekker har blitt kunstig generert i en laboratorieskål uten behov for implantering i menneskelig hud.

Gjennombruddet, som er aktivert av en 3d-printet form, kunne potensielt åpnet veier for hårgjenoppretting til flere mennesker, samt forbedre de nåværende prosedyrene som farmasøytiske selskaper bruker for å søke etter hårvekstmedikamenter.

Den 3d-printede hårsekkformen. Bilde via Nature Communications.

Studien, med tittelen «Tissue engineering of human hair follicles using a biomimetic development approach», ble publisert i Nature Communications . Erbil Abaci, PhD, hovedforfatter av denne studien, forklarer betydningen av å bruke 3d-print i deres forskning: –Tidligere fabrikasjonsteknologier har ikke vært i stand til å fremstille slike tynne projeksjoner, så dette arbeidet har i stor grad blitt forenklet av nyvinninger i 3d-printteknologi.

Grensene for voksende menneskehår

Selv om muligheten for kunstig voksende hår har vært etablert i laboratorieforsøk i en årrekke, har det vært begrenset til å gro mus og rottehår. Forskere ville generere hår ved å dyrke celler tatt fra basen av gnagernes hårsekker, men menneskelige celler oppførte seg ikke på samme måte: –Celler fra rotter og mus gror vakre hår, forklarer Dr. Christiano, en spesialist i regenerative terapier for hud- og hårlidelser og medforfatter av studien. –Men av grunner vi ikke helt forstår er menneskelige celler vanskeligere å ha med å gjøre.

For å motvirke resistensen fra de menneskelige hårcellene har Dr. Christiano forsøkt å replikere det 3d-miljøet som normalt er bebodd av dem. Det første forsøket på å utvikle disse forholdene innebar etablering av «cellesfærer» inne i hengende væskedråper. Men da forskerne implanterte disse områdene av menneskelige celler inne i musene, var resultatene ikke konkrete, ettersom noen menneskers celler skapte nytt hår, mens andres ikke gjorde det.

Bruke 3d-print for å forhindre håravfall

Den nye studien demonstrerer en metode som utnyttet den intrikate evnen til 3d-printing for å bidra til å skape et mer naturlig mikromiljø for menneskelig hårsekkvekst, slik at den kunne bli dyrket frem i en laboratorieskål. Nærmere bestemt brukte teamet av CUMC-forskere 3d-printing for å lage plastformer med lange, tynne utvidelser bare en halv millimeter brede: –Vi utnytter den unike muligheten til 3d-printteknologi for å skape strukturer med høye forholdsforhold (lengde / breddeforhold: 100 for menneskelig HFs13), som beskrevet i studiet. Disse forholdene var tidligere ikke mulige med andre fabrikasjonsmetoder, som mykt litografi.

Teamet konstruerte menneskelig hud for å vokse rundt formen, hvorpå menneskelige hårsekkceller ble implantert i brønnene, og toppet av keratinproduserende celler (hovedstrukturen i håret). Videre ble cellene injisert med ingredienser for å stimulere hårveksten, og etter en periode på tre uker oppstod det menneskelige hårsekker som begynte å skape hår.

Ytterligere optimalisering og forfining er nødvendig for metoden, men forskerne hevder at ved bruk av 3d-printing, kan dette føre til en ubegrenset kilde til nye hårsekker for pasienter som gjennomgår en robotisk restaurering av håret. –Det vi har vist er at vi i utgangspunktet kan lage en hårfarm: et hår som er mønstret riktig og konstruert slik at de kan transplanteres tilbake i samme pasients hodebunn, forklarer Dr. Christiano.

Hår restaureringskirurgi krever ofte flytting og overføring av 2000 hårsekker fra baksiden av hodet til forsiden og toppen. Dette er hovedsakelig reservert for mannlige pasienter med stabilisert hårtap på ryggen og sidene, med nok hår til å donere. De fleste kvinner har «diffus» type hårtap, noe som representerer en total tynning i alle områder av hodet, inkludert sidene og ryggen der nødvendig hår måtte ha vært tilgjengelig for donasjon. Studien gir imidlertid en ny metode for å overvinne den begrensede tilgjengeligheten av hårreparasjonskirurgi for kvinner: –Det utvider tilgjengeligheten av hårgjenoppretting for alle pasienter, inkludert kvinnene som opplever hårtynning og unge menn hvis viker stadig trekker seg høyere. Restaurering blir dermed ikke lenger begrenset av antall donorhår, la Dr. Christiano til.

Andre potensielle bruksområder for den konstruerte hårsekken inkluderer utprøving av nye hårvekstmedikamenter, som nå kan testes ut på laboratoriefremstilt menneskelig hår. Så langt har man ikke funnet hårvekstfremmende medikamenter, men man har fortsatt håp!

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Er 3d-printet kjøtt fremtiden?

Det israelske oppstartsforetaket innen 3d-printing, Redefine Meat, har samlet inn $ 6 millioner dollar i en finansieringsrunde for å fremme utviklingen av sin 3d-printer som lager alternativer til kjøtt.

Publisert av: 

Byggeklosser for organer

Forskere fra Harvard Universitetet har oppdaget en metode for å raskt tilvirke byggeklosser for å lage menneskelige organer.

Publisert av: 

Protech feirer nyinstallasjon

Protech installerer tre nye enheter på hovedkontoret i Stockholm. Det er en 3d-printer, en vaskestasjon og en sintringsstasjon fra Desktop Metal Studio System+.

Publisert av: 

3d-printing kan få foretak til å blomstre

Wohlers har identifisert 3d-printing som et verktøy for foretak som vil spare tid og penger. Blant annet for å lage jigger, verktøy og fiksturer. Jigger og fiksturer er hjelpeverktøy for mekanisk produksjon. Men for at 3d-teknikken skal vokse kreves en større forståelse for teknikkens muligheter blant foretakslederne.

Publisert av: 

GKN innvier millionfabrikk

GKN Aerospace får i oppdrag å tilvirke munnstykker til den nyeste bæreraketten Ariane 6. Produksjonen kommer til å finne sted i en splitter ny fabrikk som innvies i dag, 30. august.

Publisert av: 

Prøv den nye 3d-printede el-sykkelen

Nå kan du teste den første elektriske sykkelen med 3d-printet ramme i karbonfiber. Men da må du på messa Eurobike 2019 i Friedrichshafen i Tyskland 4-7. september.

Publisert av: 

Flere metallprintere til romfartsindustrien

Det nederlandske firmaet Additive Industries har annonsert at et ikke-navngitt Californiabasert romfartsselskap har gått til innkjøp av seks av deres  MetalFAB1 additive produksjonssystemer. For tiden har kunden allerede fire tilsvarende maskiner installert, og med den nye ordren vil de ha tilgjengelig ti slike maskiner av typen MetalFAB1.

Publisert av: 

Slik bruker Heineken 3d-printing

Heineken har dratt nytte av den additive tilvirkningsteknikken i sin produksjon. Det har ført til både tids- og kostnadsbesparelser, skriver Ultimaker på sitt nettsted.

Publisert av: 

Forskere 3d-printer magnetisk væske

Det lyktes et amerikansk forskerteam ved en feiltakelse å 3d-printe dråper med permanente magnetiske egenskaper. Fremskrittene åpner døren for en rekke bruksområder, både innen medisin og elektronikk.

Publisert av: 

Konferanse med metallfokus

Den 25–27. november arrangeres konferansen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Ørebro i Sverige. Her skal besøkerne kunne ta til seg en masse kunnskap om additiv tilvirkning av metall.

Publisert av: 

Nærmere det 3d-printede hjertet

Millioner av mennesker verden over har behov for en hjertetransplantasjon. Nå har forskere i USA tatt neste skritt for å kunne 3d-printe et menneskehjerte i full størrelse.

Publisert av: