torsdag 23 november – uke 47
Det svenske industrikonsernet Sandvik har benyttet seg av additiv tilvirkning for å 3d-printe i diamantkompositt. Ifølge konsernet kan det komme til å revolusjonere hvordan industrien benytter det vanskeligste naturmaterialet på jorden.
Det globale industrikonsernet Sandvik presenterer det de tror kommer til å bli et viktig material for fremtidens industrier – et komposittmateriale av diamant. I dag er diamant det hardeste materialet på jorden, men også et av de vanskeligste å arbeide med og forme. Innen industrien brukes det blant annet for å lage slitesterke verktøy og innen medisinsk sektor brukes det til implantater, skriver Sandvik på sitt nettsted.
– Sandviks 3d-printede diamantkompositt er en sann innovasjon. Det betyr at vi kan begynne å bruke diamant i applikasjoner og i former som vi tidligere ikke kunne forestille oss, sier Susanne Norgren, professor ved Uppsala universitet.
Kan endre hvordan industrien benytter diamant
For å printe med materialet har Sandvik brukt teknikken stereolitografi. Med uv-lys har diamantpulver, blandet med polymer, herdet lag for lag til et objekt. Deretter har det blitt etterbehandlet i en prosess som Sandvik mener er det kritiske steget for at komposittens egenskaper skal bibeholdes.
– Vi har nå muligheten til å lage sterke diamantkompositter i meget komplekse former ved hjelp av additiv tilvirkning, hvilket i grunnen kommer til å forandre hvordan flere industrier vil kunne komme til å anvende materialet i fremtiden. Fra og med nå er den eneste grensen for hvordan det supersterke materialet kan formes og benyttes avhengig av kontruktørens fantasi, sier Mikael Schuisky, sjef for forskning og utvikling hos Sandvik Additive Manufacturing.
Potensial innen romfarten
Sandvik tror at materialet i løpet av noen år vil bli benyttet til industrielle verktøy, men også i romfartsindustrien.
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
Prototal Industries er en kjent aktør i det nordiske AM-markedet, men har også virksomhet i flere europeiske land. For å ytterligere spre sitt navn benyttet selskapet anledningen til å stille ut på Formnext-messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 9. november, 2023
I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 2. november, 2023
Wilhelmsen og Thyssenkrupp har startet et samarbeid innen additiv produksjon i det felles selskapet Pelagus 3D. Det bør føre til en mer effektiv produksjon av reservedeler i maritim og offshore sektor.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 26. oktober, 2023
Svenske Ekbacken Studios ønsker å lage “mesterverk fra avfall”. På kort tid har de etablert seg i designverdenen med møbler som er 3D-printet fra gamle fiskegarn og med sikte på et globalt marked.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. oktober, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige