Forskere 3d-printer magnetisk væske

Det lyktes et amerikansk forskerteam ved en feiltakelse å 3d-printe dråper med permanente magnetiske egenskaper. Fremskrittene åpner døren for en rekke bruksområder, både innen medisin og elektronikk.

Når vi tenker på magneter så er det mest åpenbare at vi tenker oss et fast material. Men lek med tanken at magnet også kan være en væske? Det er nettopp denne tanken som ansporet et forskerteam ved Berkeley National Laboratory i USA. Gjennom en ny studie har de med hjelp av en 3d-printer sett nærmere på hvordan man kan printe flytende magnetiske enheter.

– Vi har lagd et nytt materiale som er både flytende og magnetisk. Ingen har noensinne sett dette før, forteller Tom Russell, professor i polymervitenskap og teknikk ved University of Massachusetts og som har gjesteforsket ved Berkeley Lab.

Tom og kollega Xubo Liu startet arbeidet med tanken om å danne flytende strukturer. Dette skulle gjøres med ferrofluider – jernoksydpartikler som blir midlertidig magnetiske når de kommer nær en magnet. De stilte seg likevel spørsmålet om hva som skjer med strukturen om dråpene i stedet kunne forbli magnetiske?

Foto: Xubo Liu et al./Berkeley Lab

Teamet begynte med å, med en modifisert 3d-printer, printe en millimeter små dråper ned i væske. Deretter stappet de en magnetisk spole ned i væsken som dråpene begynte å tiltrekkes av. Når de derimot så tok vekk spolen igjen gjorde teamet en forbausende oppdagelse. Som forskerne selv beskrev det så “ble det som om dråpene ble synkronsvømmere”. Foruten at de forble magnetiske kunne de til og med endre form for å fungere med omgivelsene.

Ifølge Tom Russell kunne dråpene også stilles inn i et enten magnetisk eller ikke-magnetisk modus og på denne måten fjernstyres i henhold til instrukser. Forskerteamet kommer etter oppdagelsen å arbeide videre, noe som åpner døren for en rekke nye bruksområder. En interessant tanke som har blitt nevnt er muligheten til å lage kunstige celler som kan fjernstyres for å transportere medisin til syke celler. Heftig, eller hva?

Her kan du lese mer inngående om hvordan studien gikk til.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3ntr avduker Spectral 30 på Formnext

3ntr er en dynamisk tilstedeværelse på Formnext i år i Frankfurt, Tyskland (fra 19. til 22. november), og introduserer der den nye Spectral 30 3D-printeren med 4 dyser og som tåler opptil 500° C, produsert via Clean Sky-prosjektet

Publisert av: 

Shining 3D lanserer nytt metallsystem på Formnext 2019

I dag åpnet Formnext 2019 i Frankfurt am Main, den internasjonale messen for både additiv og subtraktiv produksjon. Messen varer fra i dag, tirsdag 19. til og med fredag 22. november. Mange aktører i bransjen kommer hit for å presentere sine nyheter. 

Publisert av: 

Formlabs kjøper sin materialleverandør

Formlabs har kunngjort at de har tenkt å anskaffe den primære materialleverandøren for sitt sortiment med proprietære harpiksmaterialer, Spectra Group Photopolymers, et selskap som har produsert kjemikalier siden 1990.

Publisert av: 

Adidas slutter med Speedfactory

Adidas slutter med sine Speedfactories. Ja, selve utstillingsvinduet for 3D-printede individuelle sko-tilpasninger har fått seg et skudd for baugen.

Publisert av: 

3D-printing vokser innen oljeindustrien

En bransje som tidlig begynte å bruke additiv tilvirkning er olje- og gassindustrien. I en rapport fra konsulentfirmaet Global Data forventes industrien å omsette for 60 milliarder kroner i 2030. I følge rapporten er utviklingen av 3D-printing i metall en nøkkel til bransjens suksess.

Publisert av: 

Brusflasker blir til flyverktøy

Hvert år kastes det flere tonn plastflasker på Schiphol lufthavn i Nederland. Nå har flyselskapet KLM Royal Dutch Airlines begynt å resirkulere PET-flaskene til 3d-printverktøy som kan brukes i reparasjon og vedlikehold av fly.

Publisert av: 

De lanserer fiberprinter

Desktop Metal lanserer en 3D-printer for fiberkomposittprint. Denne gangen handler det om Fiber desktop-modellen, der selskapet har integrert en mikro-AFP-teknologi med lag-for-lag-teknologien FFF.

Publisert av: 

Nye retningslinjer kan få flere til å printe i metall

Etterbearbeidelse av additivt produserte metallkomponenter ved hjelp av subtraktive teknikker er etterspurt av industrien. Nå skal et nytt svensk prosjekt sette fokus på dette og utarbeide retningslinjer og verktøyanbefalinger som forhåpentligvis vil sette fart på utviklingen og føre til bedre industriell utnyttelse av 3D-printing.

Publisert av: 

Vil Xerox kjøpe HP?

Wall Street Journal har rapportert at det globale selskapet Xerox Holdings Corp. vurderer anskaffelsen av sin forretningspartner og rival HP Inc. Beskrevet av avisen som et grep som vil “forene to falmende teknologistjerner”, er angivelig at Xerox vurderer å gi et kontant-og-aksjetilbud på HP tilsvarende en markedsverdi på rundt 27 milliarder dollar.

Publisert av: 

Kinesiske forskere utvikler akvarisk 3D-Bioprintmetode for regenerativ medisin

Forskere fra medisinsk fakultet ved universitetet i Shenzhen, Kina, har utviklet en ny bioprintingmetode for å lage mikrostrukturer i 3D-arkitekturer under vann. Freeform Reconfigurable Embedded All-Liquid (FREAL) heter den nye metoden.

Publisert av: