Forskere 3d-printer magnetisk væske

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 20 august 2019

Det lyktes et amerikansk forskerteam ved en feiltakelse å 3d-printe dråper med permanente magnetiske egenskaper. Fremskrittene åpner døren for en rekke bruksområder, både innen medisin og elektronikk.

Når vi tenker på magneter så er det mest åpenbare at vi tenker oss et fast material. Men lek med tanken at magnet også kan være en væske? Det er nettopp denne tanken som ansporet et forskerteam ved Berkeley National Laboratory i USA. Gjennom en ny studie har de med hjelp av en 3d-printer sett nærmere på hvordan man kan printe flytende magnetiske enheter.

– Vi har lagd et nytt materiale som er både flytende og magnetisk. Ingen har noensinne sett dette før, forteller Tom Russell, professor i polymervitenskap og teknikk ved University of Massachusetts og som har gjesteforsket ved Berkeley Lab.

Tom og kollega Xubo Liu startet arbeidet med tanken om å danne flytende strukturer. Dette skulle gjøres med ferrofluider – jernoksydpartikler som blir midlertidig magnetiske når de kommer nær en magnet. De stilte seg likevel spørsmålet om hva som skjer med strukturen om dråpene i stedet kunne forbli magnetiske?

Foto: Xubo Liu et al./Berkeley Lab

Teamet begynte med å, med en modifisert 3d-printer, printe en millimeter små dråper ned i væske. Deretter stappet de en magnetisk spole ned i væsken som dråpene begynte å tiltrekkes av. Når de derimot så tok vekk spolen igjen gjorde teamet en forbausende oppdagelse. Som forskerne selv beskrev det så «ble det som om dråpene ble synkronsvømmere». Foruten at de forble magnetiske kunne de til og med endre form for å fungere med omgivelsene.

Ifølge Tom Russell kunne dråpene også stilles inn i et enten magnetisk eller ikke-magnetisk modus og på denne måten fjernstyres i henhold til instrukser. Forskerteamet kommer etter oppdagelsen å arbeide videre, noe som åpner døren for en rekke nye bruksområder. En interessant tanke som har blitt nevnt er muligheten til å lage kunstige celler som kan fjernstyres for å transportere medisin til syke celler. Heftig, eller hva?

Her kan du lese mer inngående om hvordan studien gikk til.

Les mer

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Metode for KI-forbedret 3D-print

Kunstig intelligens - KI er et begrep som er på alles lepper i mange bransjer, også innen additiv produksjon. Teknologien brukes allerede på flere ulike måter innen 3D-printing, og det kommer stadig nye løsninger. Amerikanske forskere har utviklet en algoritme for mer effektivt å skrive ut komplekse strukturer.
3D-printer-printing-prostate-1024x683

Siste nytt

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

De gjør avfall om til AM-materialer

Resirkulerte materialer fra avfallsstrømmer som kaffe, oliven og kork. Det har blitt den spesielle nisjen til det spanske selskapet Smart Materials 3D.
Smart-3D-3-1024x683

Designklassiker i 3D-printet utgave lyser opp Helsingborg

Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet. Norske Norrde har printet lampeskjermen og sokkelen.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Bumling-kollage-768x512

Nexa3D trakk seg fra Formnext rett før

Alle som så på hallplanen for årets Formnext kunne se at Nexa3D har bestilt et stort utstillingsområde midt i hall 11.1. Men på stedet der standen skulle stå, var det i stedet kaffevogn, bord og stoler.
Nexa3D-1024x683