Nærmere det 3d-printede hjertet

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 20 august 2019
For ikke alt for lenge siden rapporterte man om et mini-hjerte som er 3d-printet i menneskelige celler. Dette var dog ikke et fungerende hjerte. Foto: JACK GUEZ/AFP/TT

Millioner av mennesker verden over har behov for en hjertetransplantasjon. Nå har forskere i USA tatt neste skritt for å kunne 3d-printe et menneskehjerte i full størrelse.

En gruppe forskere ved Carnegie Mellon University i Pennsylvania, USA, har med hjelp av en 3d-printer tatt forskningen om å lage et menneskehjerte i full størrelse et skritt nærmere virkelighet.

Forskarna har forsøkt å 3d-printe kollagen, som er grunnstoffet til alt vev i kroppen. Dette er likevel ikke helt enkelt ettersom det er en væske, så forskerne var nødt å finne en måte å få kollagen-objektet til å bli fast på. Derfor har de utviklet teknikken Freeform Reversible Embedding of Suspended Hydrogels (FRESH). Med denne teknikken printer man kollagen i et bad av gele, slik at objektet rekker å bli fast før geleen tas bort.

Det som gjør teknikken interessant er at forskerne har gjort den som en open-source løsning, noe som innebærer at andre forskningsinstitutter, universiteter og høyskoler kommer til å kunne benytte og videreutvikle den.

– Vi kan printe deler av hjertet av celler og kollagen som virkelig fungerer, som en hjerteventil eller en liten slående ventrikkel, sier Adam Feinberg, professor i biomedisinsk teknikk (BME) og materialvitenskap og teknikk og fortsetter:

– Ved å benytte oss av MRI-data for et menneskelig hjerte kunne vi reprodusere pasientspesifikk anatomisk struktur og 3d-bioprintet kollagen samt menneskelige hjerteceller.

Adam Feinberg er en av dem som har utviklet teknikken for å printe deler av et fungerende hjerte i kollagen. Foto: College of Engineering

Feinberg legger til at det er viktig å forstå at det må mye mer forskning til før man når målet, men at deres teknikk er et skritt på veien.

Les mer

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Nordens første testbed for 3D-printet betong

I slutten av april innviet forskningsinstituttet RISE et test- og demomiljø for 3D-printet betong. En unik investering som vil akselerere industriell bruk av teknologien og bane vei for en mer bærekraftig byggebransje i Sverige.
RISE-kollage-768x504

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683