fredag 8 desember – uke 49
For ikke alt for lenge siden rapporterte man om et mini-hjerte som er 3d-printet i menneskelige celler. Dette var dog ikke et fungerende hjerte. Foto: JACK GUEZ/AFP/TT
Millioner av mennesker verden over har behov for en hjertetransplantasjon. Nå har forskere i USA tatt neste skritt for å kunne 3d-printe et menneskehjerte i full størrelse.
En gruppe forskere ved Carnegie Mellon University i Pennsylvania, USA, har med hjelp av en 3d-printer tatt forskningen om å lage et menneskehjerte i full størrelse et skritt nærmere virkelighet.
Forskarna har forsøkt å 3d-printe kollagen, som er grunnstoffet til alt vev i kroppen. Dette er likevel ikke helt enkelt ettersom det er en væske, så forskerne var nødt å finne en måte å få kollagen-objektet til å bli fast på. Derfor har de utviklet teknikken Freeform Reversible Embedding of Suspended Hydrogels (FRESH). Med denne teknikken printer man kollagen i et bad av gele, slik at objektet rekker å bli fast før geleen tas bort.
Det som gjør teknikken interessant er at forskerne har gjort den som en open-source løsning, noe som innebærer at andre forskningsinstitutter, universiteter og høyskoler kommer til å kunne benytte og videreutvikle den.
– Vi kan printe deler av hjertet av celler og kollagen som virkelig fungerer, som en hjerteventil eller en liten slående ventrikkel, sier Adam Feinberg, professor i biomedisinsk teknikk (BME) og materialvitenskap og teknikk og fortsetter:
– Ved å benytte oss av MRI-data for et menneskelig hjerte kunne vi reprodusere pasientspesifikk anatomisk struktur og 3d-bioprintet kollagen samt menneskelige hjerteceller.
Adam Feinberg er en av dem som har utviklet teknikken for å printe deler av et fungerende hjerte i kollagen. Foto: College of Engineering
Feinberg legger til at det er viktig å forstå at det må mye mer forskning til før man når målet, men at deres teknikk er et skritt på veien.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige