Nærmere det 3d-printede hjertet

For ikke alt for lenge siden rapporterte man om et mini-hjerte som er 3d-printet i menneskelige celler. Dette var dog ikke et fungerende hjerte. Foto: JACK GUEZ/AFP/TT

Millioner av mennesker verden over har behov for en hjertetransplantasjon. Nå har forskere i USA tatt neste skritt for å kunne 3d-printe et menneskehjerte i full størrelse.

En gruppe forskere ved Carnegie Mellon University i Pennsylvania, USA, har med hjelp av en 3d-printer tatt forskningen om å lage et menneskehjerte i full størrelse et skritt nærmere virkelighet.

Forskarna har forsøkt å 3d-printe kollagen, som er grunnstoffet til alt vev i kroppen. Dette er likevel ikke helt enkelt ettersom det er en væske, så forskerne var nødt å finne en måte å få kollagen-objektet til å bli fast på. Derfor har de utviklet teknikken Freeform Reversible Embedding of Suspended Hydrogels (FRESH). Med denne teknikken printer man kollagen i et bad av gele, slik at objektet rekker å bli fast før geleen tas bort.

Det som gjør teknikken interessant er at forskerne har gjort den som en open-source løsning, noe som innebærer at andre forskningsinstitutter, universiteter og høyskoler kommer til å kunne benytte og videreutvikle den.

– Vi kan printe deler av hjertet av celler og kollagen som virkelig fungerer, som en hjerteventil eller en liten slående ventrikkel, sier Adam Feinberg, professor i biomedisinsk teknikk (BME) og materialvitenskap og teknikk og fortsetter:

– Ved å benytte oss av MRI-data for et menneskelig hjerte kunne vi reprodusere pasientspesifikk anatomisk struktur og 3d-bioprintet kollagen samt menneskelige hjerteceller.

Adam Feinberg er en av dem som har utviklet teknikken for å printe deler av et fungerende hjerte i kollagen. Foto: College of Engineering

Feinberg legger til at det er viktig å forstå at det må mye mer forskning til før man når målet, men at deres teknikk er et skritt på veien.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Er 3d-printet kjøtt fremtiden?

Det israelske oppstartsforetaket innen 3d-printing, Redefine Meat, har samlet inn $ 6 millioner dollar i en finansieringsrunde for å fremme utviklingen av sin 3d-printer som lager alternativer til kjøtt.

Publisert av: 

Byggeklosser for organer

Forskere fra Harvard Universitetet har oppdaget en metode for å raskt tilvirke byggeklosser for å lage menneskelige organer.

Publisert av: 

Protech feirer nyinstallasjon

Protech installerer tre nye enheter på hovedkontoret i Stockholm. Det er en 3d-printer, en vaskestasjon og en sintringsstasjon fra Desktop Metal Studio System+.

Publisert av: 

3d-printing kan få foretak til å blomstre

Wohlers har identifisert 3d-printing som et verktøy for foretak som vil spare tid og penger. Blant annet for å lage jigger, verktøy og fiksturer. Jigger og fiksturer er hjelpeverktøy for mekanisk produksjon. Men for at 3d-teknikken skal vokse kreves en større forståelse for teknikkens muligheter blant foretakslederne.

Publisert av: 

GKN innvier millionfabrikk

GKN Aerospace får i oppdrag å tilvirke munnstykker til den nyeste bæreraketten Ariane 6. Produksjonen kommer til å finne sted i en splitter ny fabrikk som innvies i dag, 30. august.

Publisert av: 

Prøv den nye 3d-printede el-sykkelen

Nå kan du teste den første elektriske sykkelen med 3d-printet ramme i karbonfiber. Men da må du på messa Eurobike 2019 i Friedrichshafen i Tyskland 4-7. september.

Publisert av: 

Flere metallprintere til romfartsindustrien

Det nederlandske firmaet Additive Industries har annonsert at et ikke-navngitt Californiabasert romfartsselskap har gått til innkjøp av seks av deres  MetalFAB1 additive produksjonssystemer. For tiden har kunden allerede fire tilsvarende maskiner installert, og med den nye ordren vil de ha tilgjengelig ti slike maskiner av typen MetalFAB1.

Publisert av: 

Slik bruker Heineken 3d-printing

Heineken har dratt nytte av den additive tilvirkningsteknikken i sin produksjon. Det har ført til både tids- og kostnadsbesparelser, skriver Ultimaker på sitt nettsted.

Publisert av: 

Forskere 3d-printer magnetisk væske

Det lyktes et amerikansk forskerteam ved en feiltakelse å 3d-printe dråper med permanente magnetiske egenskaper. Fremskrittene åpner døren for en rekke bruksområder, både innen medisin og elektronikk.

Publisert av: 

Konferanse med metallfokus

Den 25–27. november arrangeres konferansen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Ørebro i Sverige. Her skal besøkerne kunne ta til seg en masse kunnskap om additiv tilvirkning av metall.

Publisert av: 

Nærmere det 3d-printede hjertet

Millioner av mennesker verden over har behov for en hjertetransplantasjon. Nå har forskere i USA tatt neste skritt for å kunne 3d-printe et menneskehjerte i full størrelse.

Publisert av: