Nærmere det 3d-printede hjertet

For ikke alt for lenge siden rapporterte man om et mini-hjerte som er 3d-printet i menneskelige celler. Dette var dog ikke et fungerende hjerte. Foto: JACK GUEZ/AFP/TT

Millioner av mennesker verden over har behov for en hjertetransplantasjon. Nå har forskere i USA tatt neste skritt for å kunne 3d-printe et menneskehjerte i full størrelse.

En gruppe forskere ved Carnegie Mellon University i Pennsylvania, USA, har med hjelp av en 3d-printer tatt forskningen om å lage et menneskehjerte i full størrelse et skritt nærmere virkelighet.

Forskarna har forsøkt å 3d-printe kollagen, som er grunnstoffet til alt vev i kroppen. Dette er likevel ikke helt enkelt ettersom det er en væske, så forskerne var nødt å finne en måte å få kollagen-objektet til å bli fast på. Derfor har de utviklet teknikken Freeform Reversible Embedding of Suspended Hydrogels (FRESH). Med denne teknikken printer man kollagen i et bad av gele, slik at objektet rekker å bli fast før geleen tas bort.

Det som gjør teknikken interessant er at forskerne har gjort den som en open-source løsning, noe som innebærer at andre forskningsinstitutter, universiteter og høyskoler kommer til å kunne benytte og videreutvikle den.

– Vi kan printe deler av hjertet av celler og kollagen som virkelig fungerer, som en hjerteventil eller en liten slående ventrikkel, sier Adam Feinberg, professor i biomedisinsk teknikk (BME) og materialvitenskap og teknikk og fortsetter:

– Ved å benytte oss av MRI-data for et menneskelig hjerte kunne vi reprodusere pasientspesifikk anatomisk struktur og 3d-bioprintet kollagen samt menneskelige hjerteceller.

Adam Feinberg er en av dem som har utviklet teknikken for å printe deler av et fungerende hjerte i kollagen. Foto: College of Engineering

Feinberg legger til at det er viktig å forstå at det må mye mer forskning til før man når målet, men at deres teknikk er et skritt på veien.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Digital Metal lanserer fremtidssikkert system

Binder Jet 3D-printerleverandøren Digital Metal lanserte 17. mai sitt nye DMP/PRO binder jetting system. PRO-serien er utviklet som en modulær komponent av en komplett binder jet-løsning, noe produsenten mener er et paradigmeskifte innen binder jet 3D-printing. Lanseringen fant sted på 3D-printmessen Rapid TCT i USA.

Publisert av: 

Elmia 3D-messen

10. – 13. mai var det tid for den andre utgaven av den svenske messen Elmia 3D i Jönköping. En messe som i år trakk til seg et tjuetalls utstillere innen additiv produksjon, som viste alt fra 3D-printere og materialer til skanneutstyr og etterbehandling.

Publisert av: 

Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: