3d-printet leketøy kan bidra til mindre matsvinn

”Play food from the future” kalles leketøykolleksjonen som skaperne bak håper skal føre til mer snakk om holdbar mat.

Hvordan kan vi forberede den yngre generasjonen for mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har utviklet en rekke leker som kan 3d-printes og som skal representere potensielle matretter fra fremtiden.

FN har satt som mål å få ned matsvinnet med 50 prosent til 2030. Men dette krever både kunnskap og en endret holdning rundt mat. For å lykkes med dette har WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, som tidligere het Gøteborgsprisen, sammen med samarbeidspartnere valgt å lage en kolleksjon av leker som ligner mat og som kan printes med hjelp av en 3d-printer. Tanken er at det skal føre til samtaler om hvordan og hvilken mat vi kommer til å spise i fremtiden.

– Årets tema er holdbar mat. Det er et tema like komplekst som livsviktig for vår overlevelse, der forandringer i vår oppførsel er nødvendig for å stille oss om til en holdbar verden, sier Lovisa Ralpher, prosjektleder for WIN WIN Award og fortsetter:

– Med lek og fantasi kan man på en morsom måte spre kunnskap som utfordrer menneskers innstilling til hva som kan være mat.

Selskapet oppfordrer på sitt nettsted om å printe lekene i PLA, som er en type plast som kommer fra fornybare ressurser, så som mais eller sukkerrør.

Insekter, alger og pulver
På menyen står blant annet insekter, alger og pulver.

– Hver leke viser en kategori av holdbar mat som barn nok ikke er vant med, men som vi kommer til å måtte spise i fremtiden om vi skal redde denne planeten. Menyen fra fremtiden består av insekter, alger, avfall, pulvermat og annen næringsrik og klimavennlig mat, sier Petter Swanberg, en av skaperne av prosjektet.

Flere byråer bak prosjektet
Lekene er lagd av Ingrid Strid, forsker hos Svenska Lantbruksuniversitetet, WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, reklamebyrået Forsman & Bodenfors, varemerkebyrået Happy F&B, og teknikken for lekene er utviklet med reklamebyrået Cheil Nordic.

Lekene er ikke i handelen, men filer for 3d-printing kan lastes ned gratis her.

 

Hamburgeren som ”består av” insektskjøtt, spirulinabrød, vegansk ost og salat.

Bønner i ulike størrelser som gjemmes inni hverandre.

En mer forklarende video om prosjektet finner du her.

 

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Printet vev direkte i pasienten

Et amerikansk forskerteam har utviklet en teknikk for 3D-printing av vev direkte inn i pasienten. I følge forskerne skal denne teknologien kunne redusere infeksjoner i forbindelse med kirurgi.

Publisert av: 

Programvare oppgraderes til 2.0

Økt produktivitet for blant annet konstruktører, sykehus, ortopeder og produksjonsteknikere. Det skal Wematters nye programvare for deres 3D-printer “Gravity” bidra til.

Publisert av: 

EOS: Tre ting vi lærte av koronakrisen

Den rådende korona-pandemien har rystet samfunnet vårt, men situasjonen gir oss også innsikt i hvordan teknologi og samarbeid kan utgjøre en forskjell, sier Markus Glasser ved EOS som listet opp tre viktige leksjoner om 3D-printing i forbindelse med koronakrisen.

Publisert av: 

Cellink inngår partnerskap med Lonza

Den svenske bioprinterprodusenten Cellink har inngått partnerskap med det opprinnelig sveitsiske helseforetaket Lonza for å drive frem utviklingen av bioprinting av cellekulturer.

Publisert av: 

HP introduserer polypropenmateriale

HP introduserer polypropenmateriale for å utvide 3D-print-markedet og aktivere nye applikasjoner. Momentumet til 3D-print fortsetter med introduksjonen av PP-materiale og nye partnerskap.

Publisert av: 

Stratasys skjærer ned

Stratasys er en av markedslederne innen 3D-printteknikken på det industrielle området. Nå har de kunngjort at de vil permittere 10 prosent av sine arbeidstakere over hele verden. Beslutningen kommer i kjølvannet av selskapets rapport fra 1. kvartal.

Publisert av: 

Protech utvider produktporteføljen

Makerbot lanserer nye 3D-printere i sin Method-serie, Method Carbon Fiber Editions. Samtidig slipper de en rekke materialer tilpasset industrien. Selskapets leverandør Protech vil begynne å levere produktene i begynnelsen av juli.

Publisert av: