3d-printet leketøy kan bidra til mindre matsvinn

”Play food from the future” kalles leketøykolleksjonen som skaperne bak håper skal føre til mer snakk om holdbar mat.

Hvordan kan vi forberede den yngre generasjonen for mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har utviklet en rekke leker som kan 3d-printes og som skal representere potensielle matretter fra fremtiden.

FN har satt som mål å få ned matsvinnet med 50 prosent til 2030. Men dette krever både kunnskap og en endret holdning rundt mat. For å lykkes med dette har WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, som tidligere het Gøteborgsprisen, sammen med samarbeidspartnere valgt å lage en kolleksjon av leker som ligner mat og som kan printes med hjelp av en 3d-printer. Tanken er at det skal føre til samtaler om hvordan og hvilken mat vi kommer til å spise i fremtiden.

– Årets tema er holdbar mat. Det er et tema like komplekst som livsviktig for vår overlevelse, der forandringer i vår oppførsel er nødvendig for å stille oss om til en holdbar verden, sier Lovisa Ralpher, prosjektleder for WIN WIN Award og fortsetter:

– Med lek og fantasi kan man på en morsom måte spre kunnskap som utfordrer menneskers innstilling til hva som kan være mat.

Selskapet oppfordrer på sitt nettsted om å printe lekene i PLA, som er en type plast som kommer fra fornybare ressurser, så som mais eller sukkerrør.

Insekter, alger og pulver
På menyen står blant annet insekter, alger og pulver.

– Hver leke viser en kategori av holdbar mat som barn nok ikke er vant med, men som vi kommer til å måtte spise i fremtiden om vi skal redde denne planeten. Menyen fra fremtiden består av insekter, alger, avfall, pulvermat og annen næringsrik og klimavennlig mat, sier Petter Swanberg, en av skaperne av prosjektet.

Flere byråer bak prosjektet
Lekene er lagd av Ingrid Strid, forsker hos Svenska Lantbruksuniversitetet, WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, reklamebyrået Forsman & Bodenfors, varemerkebyrået Happy F&B, og teknikken for lekene er utviklet med reklamebyrået Cheil Nordic.

Lekene er ikke i handelen, men filer for 3d-printing kan lastes ned gratis her.

 

Hamburgeren som ”består av” insektskjøtt, spirulinabrød, vegansk ost og salat.

Bønner i ulike størrelser som gjemmes inni hverandre.

En mer forklarende video om prosjektet finner du her.

 

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Protolabs lanserer 3d-printing med polypropylen i Europa

Protolabs lanserer 3d-printing i polypropylen. Utviklingen av polypropylen for selektiv lasersintring betyr at designteknikere kan utvikle og teste prototyper raskere. Det gjør det også mulig å produsere kompliserte designs som ikke tidligere har blitt gjort ved hjelp av sprøytestøping eller CNC-maskinering.

Publisert av: 

Turbinblad av cellulose vises på Elmia

Biomaterialer for additiv tilvirkning blir mer og mer vanlig, sier Sascha Peters, grunnlegger av Berlin-baserte Haute Innovation.  Elmia Subcontractor viser et stort turbinblad laget av cellulose.

Publisert av: 

Foredragsholdere på AM-dagen

I Sverige arrangerer vi AM-Dagen (AM = Additive Manufacturing) på Kistamessen utenfor Stockholm 5. desember, og ønsker også norske besøkende velkommen dit. Nå er noen av foredragholderne klare.

Publisert av: 

Kuleformet byggkammer fra Orb

I California har selskapet Orbital Composites introdusert «Orb», et modulært, robotisert 3D-printssystem som består av et termoplastisk printhode som er beregnet for stort volum, samt en plattform som er 1 meter i diameter.

Publisert av: 

3d-printet robotfisk

Sander van den Berg, som driver og tar master i industriell design ved teknologi-universitetet i Delft i Holland har utviklet en 3d-printet robotfisk som har satt ny fartsrekord for slike svømmende droner: 0.85 meter i sekundet.

Publisert av: 

Ny bioprint-metode

Forskere fra Universitet i Birmingham har utviklet en ny 3d-printing metode for myke materialer, som man også skal kunne produsere kunstige medisinske implantater med.

Publisert av: 

Nexttech satser på industriell skala

3d-printersenteret Nexttech i danske Kolding har installert en ny 3d-printer for industriell tilvirkning. Ifølge PLM Group, som står bak installasjonen, blir dette den første maskinen fra HPs nyeste satsning på industriell tilvirkning som finner sted i Norden.

Publisert av: 

3d-printet leketøy kan bidra til mindre matsvinn

Hvordan kan vi forberede den yngre generasjonen for mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har utviklet en rekke leker som kan 3d-printes og som skal representere potensielle matretter fra fremtiden.

Publisert av: 

Ny 3d-printer fra Raise3D debuterer neste uke

Raise3D, som står bak Pro 2 serien med 3d-printere, har annonsert at de vil debutere en ny multi-funksjons FFF/FDM 3d-printer for industriell bruk på TCT-messen i Birmingham, UK neste uke.

Publisert av: 

Cellink slipper bioprinter med seks printhoder

Cellink lanserer en ny bioprinter med seks avtagbare printhoder. Dette skal ifølge selskapet åpne døren for å kombinere flere materialer og celler i en og samme printprosess.

Publisert av: