3d-printet leketøy kan bidra til mindre matsvinn

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 23 september 2019
”Play food from the future” kalles leketøykolleksjonen som skaperne bak håper skal føre til mer snakk om holdbar mat.

Hvordan kan vi forberede den yngre generasjonen for mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har utviklet en rekke leker som kan 3d-printes og som skal representere potensielle matretter fra fremtiden.

FN har satt som mål å få ned matsvinnet med 50 prosent til 2030. Men dette krever både kunnskap og en endret holdning rundt mat. For å lykkes med dette har WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, som tidligere het Gøteborgsprisen, sammen med samarbeidspartnere valgt å lage en kolleksjon av leker som ligner mat og som kan printes med hjelp av en 3d-printer. Tanken er at det skal føre til samtaler om hvordan og hvilken mat vi kommer til å spise i fremtiden.

– Årets tema er holdbar mat. Det er et tema like komplekst som livsviktig for vår overlevelse, der forandringer i vår oppførsel er nødvendig for å stille oss om til en holdbar verden, sier Lovisa Ralpher, prosjektleder for WIN WIN Award og fortsetter:

– Med lek og fantasi kan man på en morsom måte spre kunnskap som utfordrer menneskers innstilling til hva som kan være mat.

Selskapet oppfordrer på sitt nettsted om å printe lekene i PLA, som er en type plast som kommer fra fornybare ressurser, så som mais eller sukkerrør.

Insekter, alger og pulver
På menyen står blant annet insekter, alger og pulver.

– Hver leke viser en kategori av holdbar mat som barn nok ikke er vant med, men som vi kommer til å måtte spise i fremtiden om vi skal redde denne planeten. Menyen fra fremtiden består av insekter, alger, avfall, pulvermat og annen næringsrik og klimavennlig mat, sier Petter Swanberg, en av skaperne av prosjektet.

Flere byråer bak prosjektet
Lekene er lagd av Ingrid Strid, forsker hos Svenska Lantbruksuniversitetet, WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, reklamebyrået Forsman & Bodenfors, varemerkebyrået Happy F&B, og teknikken for lekene er utviklet med reklamebyrået Cheil Nordic.

Lekene er ikke i handelen, men filer for 3d-printing kan lastes ned gratis her.

 

Hamburgeren som ”består av” insektskjøtt, spirulinabrød, vegansk ost og salat.

Bønner i ulike størrelser som gjemmes inni hverandre.

En mer forklarende video om prosjektet finner du her.

 

Les mer

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt