onsdag 6 desember – uke 49
”Play food from the future” kalles leketøykolleksjonen som skaperne bak håper skal føre til mer snakk om holdbar mat.
Hvordan kan vi forberede den yngre generasjonen for mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har utviklet en rekke leker som kan 3d-printes og som skal representere potensielle matretter fra fremtiden.
FN har satt som mål å få ned matsvinnet med 50 prosent til 2030. Men dette krever både kunnskap og en endret holdning rundt mat. For å lykkes med dette har WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, som tidligere het Gøteborgsprisen, sammen med samarbeidspartnere valgt å lage en kolleksjon av leker som ligner mat og som kan printes med hjelp av en 3d-printer. Tanken er at det skal føre til samtaler om hvordan og hvilken mat vi kommer til å spise i fremtiden.
– Årets tema er holdbar mat. Det er et tema like komplekst som livsviktig for vår overlevelse, der forandringer i vår oppførsel er nødvendig for å stille oss om til en holdbar verden, sier Lovisa Ralpher, prosjektleder for WIN WIN Award og fortsetter:
– Med lek og fantasi kan man på en morsom måte spre kunnskap som utfordrer menneskers innstilling til hva som kan være mat.
Selskapet oppfordrer på sitt nettsted om å printe lekene i PLA, som er en type plast som kommer fra fornybare ressurser, så som mais eller sukkerrør.
Insekter, alger og pulver
På menyen står blant annet insekter, alger og pulver.
– Hver leke viser en kategori av holdbar mat som barn nok ikke er vant med, men som vi kommer til å måtte spise i fremtiden om vi skal redde denne planeten. Menyen fra fremtiden består av insekter, alger, avfall, pulvermat og annen næringsrik og klimavennlig mat, sier Petter Swanberg, en av skaperne av prosjektet.
Flere byråer bak prosjektet
Lekene er lagd av Ingrid Strid, forsker hos Svenska Lantbruksuniversitetet, WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, reklamebyrået Forsman & Bodenfors, varemerkebyrået Happy F&B, og teknikken for lekene er utviklet med reklamebyrået Cheil Nordic.
Lekene er ikke i handelen, men filer for 3d-printing kan lastes ned gratis her.
Hamburgeren som ”består av” insektskjøtt, spirulinabrød, vegansk ost og salat.
Bønner i ulike størrelser som gjemmes inni hverandre.
En mer forklarende video om prosjektet finner du her.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige