Materialize med nytt materiale fra BASF for HP-printere

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 12 september 2019
Materialize er først ute med å tilby BASF sitt TPU-materiale for HP Multi Jet Fusion 3d-printere.

Den belgiske leverandøren av programvarer og 3d-printing, Materialize, har kunngjort at de utvider sin portefølje av 3d-printmaterialer med inkluderingen av Ultrasint termoplastisk polyuretan (TPU) 01 fra det tyske kjemiselskapet BASF. Dette nye materialet er ment for HPs nye Multi Jet Fusion (MJF) 5200-serie 3d-printere.

Materialize skal være det første selskapet som har gjort BASF sitt nye TPU-pulver tilgjengelig gjennom sine nettplattformer Materialize OnSite og i.materalise, så vel som sine offline prototyping- og produksjonstjenester. –I snart tre tiår har Materialize tilbudt sine kunder tilgang til de nyeste og mest innovative produktene, teknologiene og produksjonsinfrastrukturen, uttaler Pieter Vos, markedsdirektør i Materialize Manufacturing.

Gitterstruktur laget av BASF TPU. Foto via Materialize.

Å utvikle materialer for multi-jet fusion teknologi

BASFs Ultrasint TPU 01-materiale ble eksplisitt designet for bruk i HP Multi Jet Fusion 3d-printere , ettersom selskapets 3d-printselskap B3DPS er en sertifisert materialpartner for MJF-systemer. Pulverets utskriftsparametere er optimalisert av selskapet for forbedret håndtering og for å akselerere produksjonstiden for MJF-printere.

TPU-materialet ble utviklet ut fra HPs ønske om å lage applikasjonsdrevne materialer for Jet Fusion-teknologi. Da 5200-serien med 3d-printere ble utgitt, utga HP tre eksempler fra marken som viser mulighetene til 5200 3D-skriveren kombinert med Ultrasint TPU .

Materialize ble identifisert som en tidlig tester av HP Jet Fusion 5200 3d-printere og Ultrasint TPU-materiale, og har arbeidet for å utvikle innovative løsninger for materialet. Den vil nå tilby Ultrasint TPU for design- og ingeniørfagfolk, så vel som det kreative samfunnet.

Da MJF 5200-serien med 3d-printere ble utgitt, ble det offentliggjort at Materialize var en innledende partner i det nye HP Digital Manufacturing Network . HP kunngjorde at de vil integrere de nye systemene i Materialise Build Processor og Magics 3D Print Suite. Materialize vil også bruke Jet Fusion-maskiner for å levere 3d-printede deler til det europeiske markedet. Under RAPID + TCT 2019 kunngjorde Materialize en utvidelse av partnerskapet med HP for å gi kundene en sømløs forbindelse mellom Materialize Magics 3D Print Suite og HP Jet Fusion-utskriftssystemer.

3d-printet Kupol-hjelm, laget på HP Jet Fusion 5200-serien ved bruk av ULTRASINT TPU. Bilde via Kupol.

Ubegrensede designmuligheter

BASFs nye Ultrasint TPU-pulver er et fullt funksjonelt materiale med fleksible egenskaper, noe som gjør det ideelt for motstandsdyktige og elastiske deler. Fleksibiliteten kombinert med formgjenvinningen og støtdempingskvalitetene gjør det også til et godt valg for liten serieproduksjon av beskyttende kapsler og deksler. BASF beskriver Ultrasint TPU 01 som spesielt egnet for produksjon av gitterstrukturer, med potensiale som kan tilby «ubegrensede designmuligheter.»

Materialet har holdbar elastisitet og slitestyrke, noe som viser seg å være egnet for prototyping og produksjon, som luftkanaler, komplekse rør, gripere og tetninger, så vel som fottøy og andre bærbare klær. Videre gir TPU intrikate detaljer og en jevn overflatekvalitet for 3d-printede deler, samtidig som den gir utmerket delnøyaktighet, og en godt balansert og sterk egenskapsprofil.

Les mer

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden