3d-teknikk utfordrer tradisjonelt tekstiltrykk

Et polymert elektrisk ledende materiale trykkes direkte på stoffet. Foto: Razieh Hashemi Sanatgar

Det er flere bruksområder der 3d-printteknologien utfordrer tradisjonelle teknikker. Nå også silketrykk og inkjet.

Gjennom et doktorgradsprosjekt ved Båstad universitet, har Razieh Hashemi Sanatgar utviklet en ny metode for å trykke på tekstiler ved hjelp av en 3d-printer. Materialet hun bruker er en blanding av polymer og elektrisk ledende nanofiller, bestående av karbon nanorør og karbonpulver.

Razieh Hashemi Sanatgar

– Siden 3d-printing er en ny teknologi, har ikke vedheftingen av polymerer og nanokompositter til tekstilmaterialer blitt grundig utforsket. Det vi nå har gjort er en systematisk studie der vi har undersøkt effekten basert på forskjellige prosessparametere for hvordan polymerer og nanokompositter knytter seg til tekstilmaterialer, sier Razieh.

Potensielle bruksområder er produksjon av blant annet smarte bandasjer, VR-hansker, sportsklær, redningsutstyr og medisinsk utstyr.

Utskriftsprosessene som hovedsakelig brukes i dag, for eksempel silke- eller inkjetteknologi, krever store mengder energi, vann og kjemikalier, mener Razieh. Metoden som nå er utviklet åpner for større fleksibilitet i produksjonsprosessen.

– Målet med forskningen min er å utvikle en integrert og skreddersydd produksjonsprosess for smarte og funksjonelle tekstiler som samtidig bruker mindre mengder vann, energi, kjemikalier, produserer mindre avfall og dermed etterlater derfor et så lite avtrykk i miljøet som mulig. Samtidig er det positivt fra et produksjonssynspunkt, siden metoden er både kostnads- og ressurseffektiv, avslutter Razieh Hashemi Sanatgar.

 

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Prodways integrerer 3DExperience

Den franske industrielle 3D-printerleverandøren Prodways Group har kunngjort integrasjon av Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE- plattform, samt anskaffelse av en minoritetsandel i sin nordamerikanske partner, XD Innovation.

Publisert av: 

Jomfrutur med 300 3D-printede deler i motoren

GE Aviation har kunngjort at den amerikanske multinasjonale luftfartsgiganten Boeing har fullført den første flyvningen på sin 777X jet, drevet av to GE9X-motorer. Disse motorene er utstyrt med over 300 3D-printede deler.

Publisert av: 

Ny driver forbedrer Mimakis maskiner

Med den nye printerdriveren Cuttlefish får brukerne av Mimakis fullfarge 3D-printer bedre kontroll over geometri, farger og materialoverganger.

Publisert av: 

3D-printing uten manuell programmering

ABB Robotics, robotdivisjonen til det sveitsisk-svenske multinasjonale elektronikkfirmaet ABB har introdusert 3D-print programvare for sitt robotsimuleringsprogram.

Publisert av: 

Optimaliserer smykkeproduksjonen

Den amerikanske 3D-printerprodusenten 3D Systems har kunngjort en ny smykkeproduksjonsløsning for sin Figur 4 3D-utskriftsplattform. Figure 4 Jewelry, designet for det 3D-printede smykkemarkedet, består av 3D Systems maskinvare, programvare og materialer optimalisert for å gi høy nøyaktighet, rike detaljer og glatte overflater.

Publisert av: 

Mindre plast – flere brett

Et fransk selskap som heter Hexa Surfboard har investert helhjertet i design og 3D-printing av miljøvennlige surfebrett. Målet er å redusere plasten i verdenshavene.

Publisert av: 

Postnord kjøper HP 3D-printer

I Sverige 3D-printer Postnord deler og reservedeler for kunder på forespørsel. Nå styrker de sin 3D-printvirksomhet med en ny HP 3D-printer. -Med denne teknologien kan vi effektivisere hele forsyningskjeden og kutte hele distribusjonsstadier, sier Tomas Lundström, sjef for 3D i Postnord Strålfors.

Publisert av: 

PLM Group satser på programvare

PLM Group, forhandler av HP, 3D Systems og Markforged i det nordiske markedet, investerer nå ytterligere i programvare. Derfor inngår de et samarbeid med den belgiske utvikleren Materialize.

Publisert av: 

Snart kan du spise 3D-printet fisk til middag

Magasinet San Diego Union-Tribune skrev nylig om Foodtech-selskapet BlueNalu i San Diego, USA, og har lyktes med 3D-utskriftslaborert fisk. Noe som kan være på markedet i løpet av to år.

Publisert av: 

Reguleringer for 3D-printing av kroppsdeler

Artikkelen tar for seg fremskrittene til 3D-printing og dens avlegger bioprinting innen feltet medisin, og stiller spørsmål om lovreguleringer som finnes, og andre som kanskje bør komme på plass før utviklingen løper fra lovgiverne.

Publisert av: 

Bransjeekspertene spår om 2020

3D Printing Industry har spurt 80 insidere i ledende firmaer innen additiv tilvirkning om hva de tror kommer til å skje i 2020. Vi viderebringer her et utvalg av svarene, oversatt til norsk.

Publisert av: