3d-teknikk utfordrer tradisjonelt tekstiltrykk

Et polymert elektrisk ledende materiale trykkes direkte på stoffet. Foto: Razieh Hashemi Sanatgar

Det er flere bruksområder der 3d-printteknologien utfordrer tradisjonelle teknikker. Nå også silketrykk og inkjet.

Gjennom et doktorgradsprosjekt ved Båstad universitet, har Razieh Hashemi Sanatgar utviklet en ny metode for å trykke på tekstiler ved hjelp av en 3d-printer. Materialet hun bruker er en blanding av polymer og elektrisk ledende nanofiller, bestående av karbon nanorør og karbonpulver.

Razieh Hashemi Sanatgar

– Siden 3d-printing er en ny teknologi, har ikke vedheftingen av polymerer og nanokompositter til tekstilmaterialer blitt grundig utforsket. Det vi nå har gjort er en systematisk studie der vi har undersøkt effekten basert på forskjellige prosessparametere for hvordan polymerer og nanokompositter knytter seg til tekstilmaterialer, sier Razieh.

Potensielle bruksområder er produksjon av blant annet smarte bandasjer, VR-hansker, sportsklær, redningsutstyr og medisinsk utstyr.

Utskriftsprosessene som hovedsakelig brukes i dag, for eksempel silke- eller inkjetteknologi, krever store mengder energi, vann og kjemikalier, mener Razieh. Metoden som nå er utviklet åpner for større fleksibilitet i produksjonsprosessen.

– Målet med forskningen min er å utvikle en integrert og skreddersydd produksjonsprosess for smarte og funksjonelle tekstiler som samtidig bruker mindre mengder vann, energi, kjemikalier, produserer mindre avfall og dermed etterlater derfor et så lite avtrykk i miljøet som mulig. Samtidig er det positivt fra et produksjonssynspunkt, siden metoden er både kostnads- og ressurseffektiv, avslutter Razieh Hashemi Sanatgar.

 

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Protolabs lanserer 3d-printing med polypropylen i Europa

Protolabs lanserer 3d-printing i polypropylen. Utviklingen av polypropylen for selektiv lasersintring betyr at designteknikere kan utvikle og teste prototyper raskere. Det gjør det også mulig å produsere kompliserte designs som ikke tidligere har blitt gjort ved hjelp av sprøytestøping eller CNC-maskinering.

Publisert av: 

Turbinblad av cellulose vises på Elmia

Biomaterialer for additiv tilvirkning blir mer og mer vanlig, sier Sascha Peters, grunnlegger av Berlin-baserte Haute Innovation.  Elmia Subcontractor viser et stort turbinblad laget av cellulose.

Publisert av: 

Foredragsholdere på AM-dagen

I Sverige arrangerer vi AM-Dagen (AM = Additive Manufacturing) på Kistamessen utenfor Stockholm 5. desember, og ønsker også norske besøkende velkommen dit. Nå er noen av foredragholderne klare.

Publisert av: 

Kuleformet byggkammer fra Orb

I California har selskapet Orbital Composites introdusert «Orb», et modulært, robotisert 3D-printssystem som består av et termoplastisk printhode som er beregnet for stort volum, samt en plattform som er 1 meter i diameter.

Publisert av: 

3d-printet robotfisk

Sander van den Berg, som driver og tar master i industriell design ved teknologi-universitetet i Delft i Holland har utviklet en 3d-printet robotfisk som har satt ny fartsrekord for slike svømmende droner: 0.85 meter i sekundet.

Publisert av: 

Ny bioprint-metode

Forskere fra Universitet i Birmingham har utviklet en ny 3d-printing metode for myke materialer, som man også skal kunne produsere kunstige medisinske implantater med.

Publisert av: 

Nexttech satser på industriell skala

3d-printersenteret Nexttech i danske Kolding har installert en ny 3d-printer for industriell tilvirkning. Ifølge PLM Group, som står bak installasjonen, blir dette den første maskinen fra HPs nyeste satsning på industriell tilvirkning som finner sted i Norden.

Publisert av: 

3d-printet leketøy kan bidra til mindre matsvinn

Hvordan kan vi forberede den yngre generasjonen for mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har utviklet en rekke leker som kan 3d-printes og som skal representere potensielle matretter fra fremtiden.

Publisert av: 

Ny 3d-printer fra Raise3D debuterer neste uke

Raise3D, som står bak Pro 2 serien med 3d-printere, har annonsert at de vil debutere en ny multi-funksjons FFF/FDM 3d-printer for industriell bruk på TCT-messen i Birmingham, UK neste uke.

Publisert av: 

Cellink slipper bioprinter med seks printhoder

Cellink lanserer en ny bioprinter med seks avtagbare printhoder. Dette skal ifølge selskapet åpne døren for å kombinere flere materialer og celler i en og samme printprosess.

Publisert av: