3d-teknikk utfordrer tradisjonelt tekstiltrykk

Et polymert elektrisk ledende materiale trykkes direkte på stoffet. Foto: Razieh Hashemi Sanatgar

Det er flere bruksområder der 3d-printteknologien utfordrer tradisjonelle teknikker. Nå også silketrykk og inkjet.

Gjennom et doktorgradsprosjekt ved Båstad universitet, har Razieh Hashemi Sanatgar utviklet en ny metode for å trykke på tekstiler ved hjelp av en 3d-printer. Materialet hun bruker er en blanding av polymer og elektrisk ledende nanofiller, bestående av karbon nanorør og karbonpulver.

Razieh Hashemi Sanatgar

– Siden 3d-printing er en ny teknologi, har ikke vedheftingen av polymerer og nanokompositter til tekstilmaterialer blitt grundig utforsket. Det vi nå har gjort er en systematisk studie der vi har undersøkt effekten basert på forskjellige prosessparametere for hvordan polymerer og nanokompositter knytter seg til tekstilmaterialer, sier Razieh.

Potensielle bruksområder er produksjon av blant annet smarte bandasjer, VR-hansker, sportsklær, redningsutstyr og medisinsk utstyr.

Utskriftsprosessene som hovedsakelig brukes i dag, for eksempel silke- eller inkjetteknologi, krever store mengder energi, vann og kjemikalier, mener Razieh. Metoden som nå er utviklet åpner for større fleksibilitet i produksjonsprosessen.

– Målet med forskningen min er å utvikle en integrert og skreddersydd produksjonsprosess for smarte og funksjonelle tekstiler som samtidig bruker mindre mengder vann, energi, kjemikalier, produserer mindre avfall og dermed etterlater derfor et så lite avtrykk i miljøet som mulig. Samtidig er det positivt fra et produksjonssynspunkt, siden metoden er både kostnads- og ressurseffektiv, avslutter Razieh Hashemi Sanatgar.

 

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Tar til orde for helautomatisering

Når du ser på 3D-printingens historie, tror vi at bransjen trenger en nøkkelferdig løsning for hele prosessen. Vi ønsker ikke at våre kunder skal behøve å kjøpe fem forskjellige maskiner for å få til den arbeidsflyten som trengs for å produsere delene sine, så nå har vi satt dette på dagsorden.

Publisert av: 

Massivit tar sikte på nye markeder

Massivit 3D Printing Technologies, den israelske produsenten av store 3D-printere knytter til seg distributør for Storbritannia og Irland, og sikter seg samtidig inn på markedene for kjøretøy, marine, arkitektur og energileverandører med sine løsninger for prototyping i stor skala og verktøyproduksjon.

Publisert av: 

Anatomic Studios går globalt

Den svenske produsenten av personaliserte og 3D-printede skall for benproteser, Anatomic Studios, har fått inn 4,5 millioner svenske kroner i investeringer for å forberede en lansering utenfor norden. – Vi er så glade for å kunne ta protesemote globalt, sier Emelie Strömshed fra Anatomic Studios.

Publisert av: 

Den globale heisindustrien og 3D-printing

De store heisprodusentene restrukturerer for å drive forretningsutvikling og innovasjon. Nå tar de i bruk 3D-printing av løsninger for industrien. En annen ting er 3D-printing av reservedeler for å redusere leveringstiden og sørge for at heisene i verden ikke står stille unødvendig lenge.

Publisert av: 

Fem feil 3D-printbyråer gjør

Mike Moceri har summert opp fem ting de som 3D-printer objekter for kunder gjør feil i sin forretningsdrift. I løpet av de siste årene har han snakket med hundrevis av bedriftseiere innenfor additiv tilvirkning om hvordan de driver virksomheten. Ved å gjøre dette har han lagt merke til fem viktige feil som hver 3D-printvirksomhet gjør i løpet av de første årene av driften

Publisert av: