En flåte av robotiserte 3d-printere som bygger selv

Robotene har 3d-printere festet til en arm og jobber som et team med byggearbeid. Illustrasjon via NYU Tandon

Eksperter på robotteknikk ved universitetet i New York (NYU) sin avdeling Tandon School of Engineering designer et kollektiv av roboter som er utstyrt med 3d-printere for selvgående og mobil byggearbeid.

Det forskerne spesifikt ser på, er å lage autonome systemer for 3d-printere som er tilkoplet robotarmer. Disse armene vil være festet til bevegelige plattformer for full mobilitet. De mobile 3D-skriverne er lagd for å skulle jobbe i team, gjennom et konsept som kalles kollektiv additiv produksjon (CAM). Ved å bruke maskinlæring og AI (kunstig intelligens) kan robotene fungere som en enhet med potensial til å fullføre en rekke nyttige konstruksjonsjobber, som å reparere broer, tunneler og andre samfunnskonstruksjoner; eller til og med jobbe i havdyp og katastrofesoner. NYU-teamet hevder også at det kan være mulig for robotene å operere med romfartsaktiviteter i fremtiden.

Forskningsprosjektet støttes av en bevilgning på 1,2 millioner dollar fra National Science Foundation (NSF), og foregår på NYUs Center for Urban Science and Progress (CUSP). Chen Feng, adjunkt ved NYU Tandons avdeling for bygnings- og byteknikk og avdeling for maskin- og romfart, sier at for å få til dette prosjektets potensial må må flere vitenskapelige grenser sprenges.

For at 3d-printrobotene skal fungere sammen, må de kunne lokalisere i henhold til hver av sine respektive posisjoner, og strukturene de bygger. Det er viktig at dette oppnås uten å stole på globale posisjoneringssystemer, da disse bare er nøyaktige til noen få dusin meter. Det er nødvendig at posisjonsjusteringene gjøres raskt og nøyaktige til noen få millimeter i stedet. Feng vil takle dette spesielle feltet og forklare at målet er å gi roboten nøyaktighet, effektivitet og tilpasningsevne til omgivelsene og til sanntidsforhold.

–Roboten må kunne bevege seg raskt til utskriftsområdet, observere de virkelige forholdene – for eksempel ujevn grunn, siden den virkelige verden ikke er plan – og deretter kompensere umiddelbart, forklarer Feng. –Og mens vi ønsker å ha en høyere grad av nøyaktighet i strukturområdet, jo lenger du er fra strukturen, desto mindre trenger du. Dette vil innebære en ny type proaktiv lokalisering.

Hver robot må observere det som printes, på egen hånd sammenlikne det med prosjektutformingen, og gjenkjenne øyeblikkelig om den printede strukturen har avveket fra det, og i så fall hvor mye, og så selv bestemme seg for hva som er de neste beste handlingene for å sikre riktig printing av strukturen, kommenterer professor Ludovic Righetti, som tar hånd om uforutsigbare forhold i prosjektutviklingen.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Stratasys skjærer ned

Stratasys er en av markedslederne innen 3D-printteknikken på det industrielle området. Nå har de kunngjort at de vil permittere 10 prosent av sine arbeidstakere over hele verden. Beslutningen kommer i kjølvannet av selskapets rapport fra 1. kvartal.

Publisert av: 

Protech utvider produktporteføljen

Makerbot lanserer nye 3D-printere i sin Method-serie, Method Carbon Fiber Editions. Samtidig slipper de en rekke materialer tilpasset industrien. Selskapets leverandør Protech vil begynne å levere produktene i begynnelsen av juli.

Publisert av: 

Software for tynnere deler

Wematter lanserer ny programvare for sin SLS 3d-skriver Gravity. Deep Space vil tilpasse skriverens interne system til å klare å lage tynnere deler.

Publisert av: 

3D-printing lyser opp verden

3D-printede lys lyser opp verden. Stearinlysbedrifter bruker nå 3D-printteknologi for å utvikle nye og forbedrede lysproduksjonsprosesser, i tillegg til produkttesting.

Publisert av: 

Skal 3D-printe rekkehus i betong

ConcretePrint har klart å 3D-printe en sylinder bestående av doble vegger i betong. – Målet er å 3D-printe rekkehus sensommeren og høsten 2021, sier administrerende direktør Tobias Haslingen.

Publisert av: 

3D-printing av deler til landbruksmaskiner

HİDROMEK, som er en tyrkisk produsent av industrielle kjøretøy benytter seg av LOOP PRO 3D printeren for å produsere sluttbrukerdeler for deres landbruksmaskiner.

Publisert av: 

Formnext 2020 skal trosse koronavirus

Den store Formnext-messen for additiv tilvirkningsindustri i Frankfurt er planlagt 10. – 13. november.
– Vi er fremdeles overbevist om den unike verdien og fordelene ved en fysisk messe, sier Sascha F. Wenzler, visepresident for Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH.

Publisert av: 

Materiale for de fine detaljer

Protolabs lanserer nytt materiale for detaljerte prototypedeler – Microfine Grey. I følge selskapet kan dette bidra til å redusere utviklingstiden for nye komponenter betydelig.

Publisert av: