tirsdag 17 mai – uke 20
Robotene har 3d-printere festet til en arm og jobber som et team med byggearbeid. Illustrasjon via NYU Tandon
Eksperter på robotteknikk ved universitetet i New York (NYU) sin avdeling Tandon School of Engineering designer et kollektiv av roboter som er utstyrt med 3d-printere for selvgående og mobil byggearbeid.
Det forskerne spesifikt ser på, er å lage autonome systemer for 3d-printere som er tilkoplet robotarmer. Disse armene vil være festet til bevegelige plattformer for full mobilitet. De mobile 3D-skriverne er lagd for å skulle jobbe i team, gjennom et konsept som kalles kollektiv additiv produksjon (CAM). Ved å bruke maskinlæring og AI (kunstig intelligens) kan robotene fungere som en enhet med potensial til å fullføre en rekke nyttige konstruksjonsjobber, som å reparere broer, tunneler og andre samfunnskonstruksjoner; eller til og med jobbe i havdyp og katastrofesoner. NYU-teamet hevder også at det kan være mulig for robotene å operere med romfartsaktiviteter i fremtiden.
Forskningsprosjektet støttes av en bevilgning på 1,2 millioner dollar fra National Science Foundation (NSF), og foregår på NYUs Center for Urban Science and Progress (CUSP). Chen Feng, adjunkt ved NYU Tandons avdeling for bygnings- og byteknikk og avdeling for maskin- og romfart, sier at for å få til dette prosjektets potensial må må flere vitenskapelige grenser sprenges.
For at 3d-printrobotene skal fungere sammen, må de kunne lokalisere i henhold til hver av sine respektive posisjoner, og strukturene de bygger. Det er viktig at dette oppnås uten å stole på globale posisjoneringssystemer, da disse bare er nøyaktige til noen få dusin meter. Det er nødvendig at posisjonsjusteringene gjøres raskt og nøyaktige til noen få millimeter i stedet. Feng vil takle dette spesielle feltet og forklare at målet er å gi roboten nøyaktighet, effektivitet og tilpasningsevne til omgivelsene og til sanntidsforhold.
–Roboten må kunne bevege seg raskt til utskriftsområdet, observere de virkelige forholdene – for eksempel ujevn grunn, siden den virkelige verden ikke er plan – og deretter kompensere umiddelbart, forklarer Feng. –Og mens vi ønsker å ha en høyere grad av nøyaktighet i strukturområdet, jo lenger du er fra strukturen, desto mindre trenger du. Dette vil innebære en ny type proaktiv lokalisering.
Hver robot må observere det som printes, på egen hånd sammenlikne det med prosjektutformingen, og gjenkjenne øyeblikkelig om den printede strukturen har avveket fra det, og i så fall hvor mye, og så selv bestemme seg for hva som er de neste beste handlingene for å sikre riktig printing av strukturen, kommenterer professor Ludovic Righetti, som tar hånd om uforutsigbare forhold i prosjektutviklingen.
EOS grunnla konsulentenheten Additive Minds i 2016. Når EOS skulle stille ut på den svenske Elmia 3D messen, inviterte de med seg en konsulent fra Additive Minds for å vise hvordan man kan hjelpe bedrifter med å utnytte det potensialet som ligger i industriell 3D-utskrift.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
På 3DVerkstans stand under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai fant vi Spectram Technology, som viser frem sin robotintegrasjon for metallprinting, og Markforged, som tok med seg en “feltutgave” av 3D-printeren X7.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Massivit 3D satser på det nordiske markedet. Björn Björnström har i snart ett år vært selskapets representant i Norden, og under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai var han på plass for å vise mulighetene med den patenterte GDP-teknologien for storskala 3D-printing.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Fremdrift av romfartøyer er et område hvor EOS og Hyperganic har slått sine pjaller sammen for å revolusjonere tankegang og konstruksjon. Nå presenterer de en rakettmotor som de har designet og produsert.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Forskere i Sydney, Australia utvikler et 3D-printet armbånd som lar handikappede, f.eks. de med cerebral parese få tilbake kontroll over spillkontroller og datamaskiner. De planlegger at det ferdig utviklede designet skal utgis som åpen kildekode til beste for menneskeheten.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 6. mai, 2022
GE Renewable Energy innviet nylig sitt toppmoderne anlegg for produksjon av vindturbiner. Produksjonen vil foregå med et automatisert 3D-printersystem som lager armerte betongkonstruksjoner, levert av danske Cobod.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Nasa har utviklet en ny legering ved hjelp av 3D-printing som forbedrer holdbarheten og styrken til komponentene betydelig. Den nye GRX-810 skal kunne vare 1000 ganger lenger enn andre eksisterende legeringer, ifølge Nasa.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Siden 2016 har IM-initiativet Humanium Metal forvandlet ulovlige våpen til nyttige gjenstander og kunstgjenstander hvor inntektene har gått til personer som er rammet av vold med våpen. Nå tas neste steg på denne reisen mot en fredeligere verden – med 3D-printede joggesko.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
Bærekraftig design og produksjon er et hett tema og noe som påvirker alle bransjer, fra mote og møbler, til pumper og maskindeler. Her får du tre tips å tenke på når du skal analysere livssyklusen til ditt produkt.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige