En flåte av robotiserte 3d-printere som bygger selv

Robotene har 3d-printere festet til en arm og jobber som et team med byggearbeid. Illustrasjon via NYU Tandon

Eksperter på robotteknikk ved universitetet i New York (NYU) sin avdeling Tandon School of Engineering designer et kollektiv av roboter som er utstyrt med 3d-printere for selvgående og mobil byggearbeid.

Det forskerne spesifikt ser på, er å lage autonome systemer for 3d-printere som er tilkoplet robotarmer. Disse armene vil være festet til bevegelige plattformer for full mobilitet. De mobile 3D-skriverne er lagd for å skulle jobbe i team, gjennom et konsept som kalles kollektiv additiv produksjon (CAM). Ved å bruke maskinlæring og AI (kunstig intelligens) kan robotene fungere som en enhet med potensial til å fullføre en rekke nyttige konstruksjonsjobber, som å reparere broer, tunneler og andre samfunnskonstruksjoner; eller til og med jobbe i havdyp og katastrofesoner. NYU-teamet hevder også at det kan være mulig for robotene å operere med romfartsaktiviteter i fremtiden.

Forskningsprosjektet støttes av en bevilgning på 1,2 millioner dollar fra National Science Foundation (NSF), og foregår på NYUs Center for Urban Science and Progress (CUSP). Chen Feng, adjunkt ved NYU Tandons avdeling for bygnings- og byteknikk og avdeling for maskin- og romfart, sier at for å få til dette prosjektets potensial må må flere vitenskapelige grenser sprenges.

For at 3d-printrobotene skal fungere sammen, må de kunne lokalisere i henhold til hver av sine respektive posisjoner, og strukturene de bygger. Det er viktig at dette oppnås uten å stole på globale posisjoneringssystemer, da disse bare er nøyaktige til noen få dusin meter. Det er nødvendig at posisjonsjusteringene gjøres raskt og nøyaktige til noen få millimeter i stedet. Feng vil takle dette spesielle feltet og forklare at målet er å gi roboten nøyaktighet, effektivitet og tilpasningsevne til omgivelsene og til sanntidsforhold.

–Roboten må kunne bevege seg raskt til utskriftsområdet, observere de virkelige forholdene – for eksempel ujevn grunn, siden den virkelige verden ikke er plan – og deretter kompensere umiddelbart, forklarer Feng. –Og mens vi ønsker å ha en høyere grad av nøyaktighet i strukturområdet, jo lenger du er fra strukturen, desto mindre trenger du. Dette vil innebære en ny type proaktiv lokalisering.

Hver robot må observere det som printes, på egen hånd sammenlikne det med prosjektutformingen, og gjenkjenne øyeblikkelig om den printede strukturen har avveket fra det, og i så fall hvor mye, og så selv bestemme seg for hva som er de neste beste handlingene for å sikre riktig printing av strukturen, kommenterer professor Ludovic Righetti, som tar hånd om uforutsigbare forhold i prosjektutviklingen.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Protolabs lanserer 3d-printing med polypropylen i Europa

Protolabs lanserer 3d-printing i polypropylen. Utviklingen av polypropylen for selektiv lasersintring betyr at designteknikere kan utvikle og teste prototyper raskere. Det gjør det også mulig å produsere kompliserte designs som ikke tidligere har blitt gjort ved hjelp av sprøytestøping eller CNC-maskinering.

Publisert av: 

Turbinblad av cellulose vises på Elmia

Biomaterialer for additiv tilvirkning blir mer og mer vanlig, sier Sascha Peters, grunnlegger av Berlin-baserte Haute Innovation.  Elmia Subcontractor viser et stort turbinblad laget av cellulose.

Publisert av: 

Foredragsholdere på AM-dagen

I Sverige arrangerer vi AM-Dagen (AM = Additive Manufacturing) på Kistamessen utenfor Stockholm 5. desember, og ønsker også norske besøkende velkommen dit. Nå er noen av foredragholderne klare.

Publisert av: 

Kuleformet byggkammer fra Orb

I California har selskapet Orbital Composites introdusert «Orb», et modulært, robotisert 3D-printssystem som består av et termoplastisk printhode som er beregnet for stort volum, samt en plattform som er 1 meter i diameter.

Publisert av: 

3d-printet robotfisk

Sander van den Berg, som driver og tar master i industriell design ved teknologi-universitetet i Delft i Holland har utviklet en 3d-printet robotfisk som har satt ny fartsrekord for slike svømmende droner: 0.85 meter i sekundet.

Publisert av: 

Ny bioprint-metode

Forskere fra Universitet i Birmingham har utviklet en ny 3d-printing metode for myke materialer, som man også skal kunne produsere kunstige medisinske implantater med.

Publisert av: 

Nexttech satser på industriell skala

3d-printersenteret Nexttech i danske Kolding har installert en ny 3d-printer for industriell tilvirkning. Ifølge PLM Group, som står bak installasjonen, blir dette den første maskinen fra HPs nyeste satsning på industriell tilvirkning som finner sted i Norden.

Publisert av: 

3d-printet leketøy kan bidra til mindre matsvinn

Hvordan kan vi forberede den yngre generasjonen for mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har utviklet en rekke leker som kan 3d-printes og som skal representere potensielle matretter fra fremtiden.

Publisert av: 

Ny 3d-printer fra Raise3D debuterer neste uke

Raise3D, som står bak Pro 2 serien med 3d-printere, har annonsert at de vil debutere en ny multi-funksjons FFF/FDM 3d-printer for industriell bruk på TCT-messen i Birmingham, UK neste uke.

Publisert av: 

Cellink slipper bioprinter med seks printhoder

Cellink lanserer en ny bioprinter med seks avtagbare printhoder. Dette skal ifølge selskapet åpne døren for å kombinere flere materialer og celler i en og samme printprosess.

Publisert av: