Husdrømmer i 3d-printet betong

ConcretePrints første fullførte betongprint med prototypemaskinen. Foto: Patrik Lark, Xenter

Det startet med en innsikt i at husbygging ikke handler om mikrometer. I dag er innsikten blitt omgjort til selskapet ConcretePrint, som tar sikte på å en dag 3D-printe villaer og rekkehus i betong.

Etter mange år i IT-bransjen og før det forskningsstudier i kunstig intelligens og nevrale nettverk ved KTH, kom Tobias von Haslingen til en sen innsikt. Et selvbygget hus manglet flere centimeter da det skulle settes sammen, og erfaringene fra sommerjobben ved Atomforskningsinstituttet, med mikrometerpresisjon i noen bygningsdetaljer, trigget tankevirksomheten ytterligere. På et møte med forskningskollegaen, som hadde bygget en 3D-printer for plasttrykk, tok det ikke lang tid før Tobias foreslo at de i fellesskap skulle bygge hus på nye måter med en 3D-printer – men med betong.

Et rør printet i betong.

– To år gikk bare med å snakke design og tegne en tegning. Vil printet hus til og med fungere? I mars 2018 bestemte vi oss for å lage en prototype, og det er den vi bruker i dag, sier Tobias.

Etter lange dager på verkstedet, med mange deler å skru sammen, klarte de endelig å få til en fungerende prototype. I dag står den i Tumba i Stockholm og kan trykke betongdeler som er to og en halv meter brede og to meter høye.

– 3D-printeren er ti meter lang og har kapasitet til å skrive ut ni meter lange objekter, men for øyeblikket er den satt til mindre. Målet med denne maskinen er å kunne trykke Attefallshus, sier Tobias.

Flere fordeler med teknologien
Fordelene med teknologien er mange, men blant annet mer effektive byggeprosesser når du ikke trenger å bygge og rive gytjeformer. Med kunnskapsrike partnere i ryggen, som Concrete Industries, Rise CBI Concrete Institute, KTH og Luleå University of Technology, tar det nå fire år gamle selskapet neste steg.

Tobias von Haslingen, en fornøyd gründer med sitt 3d-printede betongrør.

– Vi er i ferd med å lage en ny produksjonslinje med 3D-printre, som er den neste utviklingen siden vi bare tester teknologien. Det er en modernisering av tankegangen vår som også vil gjøre maskinen litt enklere å bevege seg med lavere vekt, sier Tobias og fortsetter:

– Målet mitt er å gjøre husene billigere å produsere og å printe et rekkehus til halve produksjonskostnadene. Tanken er at det vil ta en måned, 30 dager, å bygge.

Visjoner om fremtiden
I følge Tobias er det ikke selve printingen som er vanskelig, men omleggingen av byggebransjen til det digitale. Det vil ta tid. Planen fremover for ConcretePrint er å søke ytterligere finansiering fra organisasjoner som SBUF, Formas og Vinnova for å kunne ta steget og printe hus “på ordentlig”.

– I 2040 vil byggebransjen endre seg og det er roboter og teknologi som kan bygge hus på forskjellige måter. Som vi ser nå, vil 3D-skrivere og 3D-kuttere ha stor innvirkning. Det hadde vært morsomt hvis du i fremtiden ikke bare kunne printe hus i betong, men også i andre materialer.

 

Fremtiden vil tilby en ny produksjonslinje med 3d-skrivere. Ett for rekkehus og ett for villaer. Prosessen inkluderer en rekke forskjellige trinn som utvikling av printbar betong, konstruksjon av forskjellige typer maskiner og metoder for blanding og fremstilling av betong. Bildet er en montering av bilder tatt fra nettet for å vise prosessen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Printet vev direkte i pasienten

Et amerikansk forskerteam har utviklet en teknikk for 3D-printing av vev direkte inn i pasienten. I følge forskerne skal denne teknologien kunne redusere infeksjoner i forbindelse med kirurgi.

Publisert av: 

Programvare oppgraderes til 2.0

Økt produktivitet for blant annet konstruktører, sykehus, ortopeder og produksjonsteknikere. Det skal Wematters nye programvare for deres 3D-printer “Gravity” bidra til.

Publisert av: 

EOS: Tre ting vi lærte av koronakrisen

Den rådende korona-pandemien har rystet samfunnet vårt, men situasjonen gir oss også innsikt i hvordan teknologi og samarbeid kan utgjøre en forskjell, sier Markus Glasser ved EOS som listet opp tre viktige leksjoner om 3D-printing i forbindelse med koronakrisen.

Publisert av: 

Cellink inngår partnerskap med Lonza

Den svenske bioprinterprodusenten Cellink har inngått partnerskap med det opprinnelig sveitsiske helseforetaket Lonza for å drive frem utviklingen av bioprinting av cellekulturer.

Publisert av: 

HP introduserer polypropenmateriale

HP introduserer polypropenmateriale for å utvide 3D-print-markedet og aktivere nye applikasjoner. Momentumet til 3D-print fortsetter med introduksjonen av PP-materiale og nye partnerskap.

Publisert av: 

Stratasys skjærer ned

Stratasys er en av markedslederne innen 3D-printteknikken på det industrielle området. Nå har de kunngjort at de vil permittere 10 prosent av sine arbeidstakere over hele verden. Beslutningen kommer i kjølvannet av selskapets rapport fra 1. kvartal.

Publisert av: 

Protech utvider produktporteføljen

Makerbot lanserer nye 3D-printere i sin Method-serie, Method Carbon Fiber Editions. Samtidig slipper de en rekke materialer tilpasset industrien. Selskapets leverandør Protech vil begynne å levere produktene i begynnelsen av juli.

Publisert av: