Husdrømmer i 3d-printet betong

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 30 oktober 2019
ConcretePrints første fullførte betongprint med prototypemaskinen. Foto: Patrik Lark, Xenter

Det startet med en innsikt i at husbygging ikke handler om mikrometer. I dag er innsikten blitt omgjort til selskapet ConcretePrint, som tar sikte på å en dag 3D-printe villaer og rekkehus i betong.

Etter mange år i IT-bransjen og før det forskningsstudier i kunstig intelligens og nevrale nettverk ved KTH, kom Tobias von Haslingen til en sen innsikt. Et selvbygget hus manglet flere centimeter da det skulle settes sammen, og erfaringene fra sommerjobben ved Atomforskningsinstituttet, med mikrometerpresisjon i noen bygningsdetaljer, trigget tankevirksomheten ytterligere. På et møte med forskningskollegaen, som hadde bygget en 3D-printer for plasttrykk, tok det ikke lang tid før Tobias foreslo at de i fellesskap skulle bygge hus på nye måter med en 3D-printer – men med betong.

Et rør printet i betong.

– To år gikk bare med å snakke design og tegne en tegning. Vil printet hus til og med fungere? I mars 2018 bestemte vi oss for å lage en prototype, og det er den vi bruker i dag, sier Tobias.

Etter lange dager på verkstedet, med mange deler å skru sammen, klarte de endelig å få til en fungerende prototype. I dag står den i Tumba i Stockholm og kan trykke betongdeler som er to og en halv meter brede og to meter høye.

– 3D-printeren er ti meter lang og har kapasitet til å skrive ut ni meter lange objekter, men for øyeblikket er den satt til mindre. Målet med denne maskinen er å kunne trykke Attefallshus, sier Tobias.

Flere fordeler med teknologien
Fordelene med teknologien er mange, men blant annet mer effektive byggeprosesser når du ikke trenger å bygge og rive gytjeformer. Med kunnskapsrike partnere i ryggen, som Concrete Industries, Rise CBI Concrete Institute, KTH og Luleå University of Technology, tar det nå fire år gamle selskapet neste steg.

Tobias von Haslingen, en fornøyd gründer med sitt 3d-printede betongrør.

– Vi er i ferd med å lage en ny produksjonslinje med 3D-printre, som er den neste utviklingen siden vi bare tester teknologien. Det er en modernisering av tankegangen vår som også vil gjøre maskinen litt enklere å bevege seg med lavere vekt, sier Tobias og fortsetter:

– Målet mitt er å gjøre husene billigere å produsere og å printe et rekkehus til halve produksjonskostnadene. Tanken er at det vil ta en måned, 30 dager, å bygge.

Visjoner om fremtiden
I følge Tobias er det ikke selve printingen som er vanskelig, men omleggingen av byggebransjen til det digitale. Det vil ta tid. Planen fremover for ConcretePrint er å søke ytterligere finansiering fra organisasjoner som SBUF, Formas og Vinnova for å kunne ta steget og printe hus «på ordentlig».

– I 2040 vil byggebransjen endre seg og det er roboter og teknologi som kan bygge hus på forskjellige måter. Som vi ser nå, vil 3D-skrivere og 3D-kuttere ha stor innvirkning. Det hadde vært morsomt hvis du i fremtiden ikke bare kunne printe hus i betong, men også i andre materialer.

 

Fremtiden vil tilby en ny produksjonslinje med 3d-skrivere. Ett for rekkehus og ett for villaer. Prosessen inkluderer en rekke forskjellige trinn som utvikling av printbar betong, konstruksjon av forskjellige typer maskiner og metoder for blanding og fremstilling av betong. Bildet er en montering av bilder tatt fra nettet for å vise prosessen.

Les mer

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

Trender for 3D Printing i 2025: Spørreundersøkelse

3d Printing Industry har som vanlig i starten av året spurt bransjeeksperter om sine spådommer for årets 3D-printmarked. Her er en oppsummering, og vi kan vel fastslå at det råder optimisme om utbredelsen av 3D-printing blant de som har uttalt seg.
company-3502288_1280

Ny test: Form 4 printer feilfritt 99 ganger av 100

Et uavhengig testinstitutt har testet Formlabs Form 4 for utskriftsnøyaktighet. Resultatene viser en suksessrate på 99 prosent, som er betydelig høyere enn sammenlignbare modeller på markedet.
Formlabs_Form_4_-_1-1024x683

Siste nytt

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Ny rapport spår eksponentiell vekst for 3D-printing for datasentre

Additiv produksjon for datasentre representerer en betydelig markedsmulighet for 3d-printing; ny forskningsrapport ser at gjennombruddsrater for AM vokser eksponentielt gjennom 2033.
AM-for-Data-Centers-a-3D-Printing-Market-Opportunity

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Stratasys tar inn 120 millioner dollar i kapital

Fortissimo Capital, et israelsk private equity-selskap som investerer i teknologi og industri, investerer 120 millioner dollar i Stratasys. En investering som vil drive vekst i selskapet.
Stratasys-F3300-Yoav