Husdrømmer i 3d-printet betong

ConcretePrints første fullførte betongprint med prototypemaskinen. Foto: Patrik Lark, Xenter

Det startet med en innsikt i at husbygging ikke handler om mikrometer. I dag er innsikten blitt omgjort til selskapet ConcretePrint, som tar sikte på å en dag 3D-printe villaer og rekkehus i betong.

Etter mange år i IT-bransjen og før det forskningsstudier i kunstig intelligens og nevrale nettverk ved KTH, kom Tobias von Haslingen til en sen innsikt. Et selvbygget hus manglet flere centimeter da det skulle settes sammen, og erfaringene fra sommerjobben ved Atomforskningsinstituttet, med mikrometerpresisjon i noen bygningsdetaljer, trigget tankevirksomheten ytterligere. På et møte med forskningskollegaen, som hadde bygget en 3D-printer for plasttrykk, tok det ikke lang tid før Tobias foreslo at de i fellesskap skulle bygge hus på nye måter med en 3D-printer – men med betong.

Et rør printet i betong.

– To år gikk bare med å snakke design og tegne en tegning. Vil printet hus til og med fungere? I mars 2018 bestemte vi oss for å lage en prototype, og det er den vi bruker i dag, sier Tobias.

Etter lange dager på verkstedet, med mange deler å skru sammen, klarte de endelig å få til en fungerende prototype. I dag står den i Tumba i Stockholm og kan trykke betongdeler som er to og en halv meter brede og to meter høye.

– 3D-printeren er ti meter lang og har kapasitet til å skrive ut ni meter lange objekter, men for øyeblikket er den satt til mindre. Målet med denne maskinen er å kunne trykke Attefallshus, sier Tobias.

Flere fordeler med teknologien
Fordelene med teknologien er mange, men blant annet mer effektive byggeprosesser når du ikke trenger å bygge og rive gytjeformer. Med kunnskapsrike partnere i ryggen, som Concrete Industries, Rise CBI Concrete Institute, KTH og Luleå University of Technology, tar det nå fire år gamle selskapet neste steg.

Tobias von Haslingen, en fornøyd gründer med sitt 3d-printede betongrør.

– Vi er i ferd med å lage en ny produksjonslinje med 3D-printre, som er den neste utviklingen siden vi bare tester teknologien. Det er en modernisering av tankegangen vår som også vil gjøre maskinen litt enklere å bevege seg med lavere vekt, sier Tobias og fortsetter:

– Målet mitt er å gjøre husene billigere å produsere og å printe et rekkehus til halve produksjonskostnadene. Tanken er at det vil ta en måned, 30 dager, å bygge.

Visjoner om fremtiden
I følge Tobias er det ikke selve printingen som er vanskelig, men omleggingen av byggebransjen til det digitale. Det vil ta tid. Planen fremover for ConcretePrint er å søke ytterligere finansiering fra organisasjoner som SBUF, Formas og Vinnova for å kunne ta steget og printe hus “på ordentlig”.

– I 2040 vil byggebransjen endre seg og det er roboter og teknologi som kan bygge hus på forskjellige måter. Som vi ser nå, vil 3D-skrivere og 3D-kuttere ha stor innvirkning. Det hadde vært morsomt hvis du i fremtiden ikke bare kunne printe hus i betong, men også i andre materialer.

 

Fremtiden vil tilby en ny produksjonslinje med 3d-skrivere. Ett for rekkehus og ett for villaer. Prosessen inkluderer en rekke forskjellige trinn som utvikling av printbar betong, konstruksjon av forskjellige typer maskiner og metoder for blanding og fremstilling av betong. Bildet er en montering av bilder tatt fra nettet for å vise prosessen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Ny driver forbedrer Mimakis maskiner

Med den nye printerdriveren Cuttlefish får brukerne av Mimakis fullfarge 3D-printer bedre kontroll over geometri, farger og materialoverganger.

Publisert av: 

3D-printing uten manuell programmering

ABB Robotics, robotdivisjonen til det sveitsisk-svenske multinasjonale elektronikkfirmaet ABB har introdusert 3D-print programvare for sitt robotsimuleringsprogram.

Publisert av: 

Optimaliserer smykkeproduksjonen

Den amerikanske 3D-printerprodusenten 3D Systems har kunngjort en ny smykkeproduksjonsløsning for sin Figur 4 3D-utskriftsplattform. Figure 4 Jewelry, designet for det 3D-printede smykkemarkedet, består av 3D Systems maskinvare, programvare og materialer optimalisert for å gi høy nøyaktighet, rike detaljer og glatte overflater.

Publisert av: 

Mindre plast – flere brett

Et fransk selskap som heter Hexa Surfboard har investert helhjertet i design og 3D-printing av miljøvennlige surfebrett. Målet er å redusere plasten i verdenshavene.

Publisert av: 

Postnord kjøper HP 3D-printer

I Sverige 3D-printer Postnord deler og reservedeler for kunder på forespørsel. Nå styrker de sin 3D-printvirksomhet med en ny HP 3D-printer. -Med denne teknologien kan vi effektivisere hele forsyningskjeden og kutte hele distribusjonsstadier, sier Tomas Lundström, sjef for 3D i Postnord Strålfors.

Publisert av: 

PLM Group satser på programvare

PLM Group, forhandler av HP, 3D Systems og Markforged i det nordiske markedet, investerer nå ytterligere i programvare. Derfor inngår de et samarbeid med den belgiske utvikleren Materialize.

Publisert av: 

Reguleringer for 3D-printing av kroppsdeler

Artikkelen tar for seg fremskrittene til 3D-printing og dens avlegger bioprinting innen feltet medisin, og stiller spørsmål om lovreguleringer som finnes, og andre som kanskje bør komme på plass før utviklingen løper fra lovgiverne.

Publisert av: 

Bransjeekspertene spår om 2020

3D Printing Industry har spurt 80 insidere i ledende firmaer innen additiv tilvirkning om hva de tror kommer til å skje i 2020. Vi viderebringer her et utvalg av svarene, oversatt til norsk.

Publisert av: 

Pasientspesifikke stents godkjent i USA

3D-printede pasientspesifikke luftveisstents, utviklet av en lege ved Cleveland Clinic, et medisinsk senter i Ohio, har fått godkjenning fra US Food and Drug Administration (FDA).

Publisert av: 

Autodesk lager generativ design for Airbus

En av fordelene med 3D-printing teknikken er at den er i stand til å produsere former som tidligere ikke var mulig å fremstille ved tradisjonelle, subtraktive metoder. Dette gjør at ingeniører må frigjøre seg fra begrensningene som de er vant med å ha når de skal designe deler. Ved å benytte seg av programvarer fra Autodesk har Airbus tenkt nytt rundt en rekke flydeler. 

Publisert av: