Husdrømmer i 3d-printet betong

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 30 oktober 2019
ConcretePrints første fullførte betongprint med prototypemaskinen. Foto: Patrik Lark, Xenter

Det startet med en innsikt i at husbygging ikke handler om mikrometer. I dag er innsikten blitt omgjort til selskapet ConcretePrint, som tar sikte på å en dag 3D-printe villaer og rekkehus i betong.

Etter mange år i IT-bransjen og før det forskningsstudier i kunstig intelligens og nevrale nettverk ved KTH, kom Tobias von Haslingen til en sen innsikt. Et selvbygget hus manglet flere centimeter da det skulle settes sammen, og erfaringene fra sommerjobben ved Atomforskningsinstituttet, med mikrometerpresisjon i noen bygningsdetaljer, trigget tankevirksomheten ytterligere. På et møte med forskningskollegaen, som hadde bygget en 3D-printer for plasttrykk, tok det ikke lang tid før Tobias foreslo at de i fellesskap skulle bygge hus på nye måter med en 3D-printer – men med betong.

Et rør printet i betong.

– To år gikk bare med å snakke design og tegne en tegning. Vil printet hus til og med fungere? I mars 2018 bestemte vi oss for å lage en prototype, og det er den vi bruker i dag, sier Tobias.

Etter lange dager på verkstedet, med mange deler å skru sammen, klarte de endelig å få til en fungerende prototype. I dag står den i Tumba i Stockholm og kan trykke betongdeler som er to og en halv meter brede og to meter høye.

– 3D-printeren er ti meter lang og har kapasitet til å skrive ut ni meter lange objekter, men for øyeblikket er den satt til mindre. Målet med denne maskinen er å kunne trykke Attefallshus, sier Tobias.

Flere fordeler med teknologien
Fordelene med teknologien er mange, men blant annet mer effektive byggeprosesser når du ikke trenger å bygge og rive gytjeformer. Med kunnskapsrike partnere i ryggen, som Concrete Industries, Rise CBI Concrete Institute, KTH og Luleå University of Technology, tar det nå fire år gamle selskapet neste steg.

Tobias von Haslingen, en fornøyd gründer med sitt 3d-printede betongrør.

– Vi er i ferd med å lage en ny produksjonslinje med 3D-printre, som er den neste utviklingen siden vi bare tester teknologien. Det er en modernisering av tankegangen vår som også vil gjøre maskinen litt enklere å bevege seg med lavere vekt, sier Tobias og fortsetter:

– Målet mitt er å gjøre husene billigere å produsere og å printe et rekkehus til halve produksjonskostnadene. Tanken er at det vil ta en måned, 30 dager, å bygge.

Visjoner om fremtiden
I følge Tobias er det ikke selve printingen som er vanskelig, men omleggingen av byggebransjen til det digitale. Det vil ta tid. Planen fremover for ConcretePrint er å søke ytterligere finansiering fra organisasjoner som SBUF, Formas og Vinnova for å kunne ta steget og printe hus «på ordentlig».

– I 2040 vil byggebransjen endre seg og det er roboter og teknologi som kan bygge hus på forskjellige måter. Som vi ser nå, vil 3D-skrivere og 3D-kuttere ha stor innvirkning. Det hadde vært morsomt hvis du i fremtiden ikke bare kunne printe hus i betong, men også i andre materialer.

 

Fremtiden vil tilby en ny produksjonslinje med 3d-skrivere. Ett for rekkehus og ett for villaer. Prosessen inkluderer en rekke forskjellige trinn som utvikling av printbar betong, konstruksjon av forskjellige typer maskiner og metoder for blanding og fremstilling av betong. Bildet er en montering av bilder tatt fra nettet for å vise prosessen.

Les mer

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Siste nytt

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch