Ny bioprint-metode

SLAM-metoden figurativt fremstilt. Figur: Universitetet i Birmingham.

Forskere fra Universitet i Birmingham har utviklet en ny 3d-printing metode for myke materialer, som man også skal kunne produsere kunstige medisinske implantater med.

Metoden, som de har kalt Suspended Layer Additive Manufacturing (SLAM), benytter en polymer-basert hydrogel som inneholder partikler for selvheling. Væsker eller gel kan injiseres inn i dette mediet for å bygge tredimensjonale former.

–Hydrogelen vi har designet har noen virkelig interessante egenskaper som lar oss printe virkelig detaljrike myke materialer, forklarer professor Liam Grover, som er sjef for studien som er publisert i Advanced Functional Materials.

–Den har enormt potensial til å lage ertatningsdeler i biomateriale, så som hjertekammere eller blodårer, eller for å produsere biokompatible plugger, som kan brukes til behandling av skader på ben eller brusk.

Et 3d-printet stillas lagd med SLAM metoden. Foto via the University of Birmingham.

SLAM 3D bioprinting

Forskergruppen utviklet SLAM som et alternativ til metoden Freeform Reversible Embedding of Suspended Hydrogels (FRESH), som benytter gels for å forme et slags bad som det printede materialet injiseres i. Ifølge vitenskapsfolkene fra universitet i Birmingham scientists kan denne metoden føre til friksjoner i gel mediet, noe som kan fordreie printprosessen.

SLAM benytter biopolymerer med lav viskositet inn i en selvlegende flytende gel-matrise. Slike flytende gels formes når man introduserer press under sol–gel overgangen for å lage et nettverk av mikropartikler som er lenket med hverandre.

Med denne prosessen var forskernes målsetning å demonstrere hvordan partikler kan skjæres eller vris “slik at de blir separert men fortsatt har en forbindelse mellom dem”, som det heter i studien. Denne interaksjonen skaper den selv-legende effekten, noe som tillater gelen å støtte det printede materialet for objekter med presise detaljer, uten lekkasje eller heng.

Det å 3d-printe myke materialer har vært en utfordring for vitenskapen, ettersom det behøves støttemateriale for å unngå heng. I disse testene av SLAM er det derfor et gjennombrudd for regenerativ medisin. Studien er utarbeidet av Jessica J. Senior, Megan E. Cooke, Liam M. Grover, og Alan M. Smith. Du kan lese den her: “Fabrication of Complex Hydrogel Structures Using Suspended Layer Additive Manufacturing (SLAM)

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Printer sportstjerner med Massivit

Fransk spesialist på visuell kommunikasjon, “Deko 3D by Sepia” har investert i en Massivit 3D-printer og produserer nå stjerner fra sportens verden i full størrelse. De er lettere, for inni er det hulrom.

Publisert av: 

Strid om forbud mot 3D-printede våpen

En føderal dommer har uttalt at Trump-administrasjonens beslutning om å tillate distribusjon av konstruksjonstegninger for 3D-printing av våpen er lovstridig.

Publisert av: 

To programvarer som samarbeider sømløst

AMFG kunngjorde et samarbeid med Autodesk om å kople sammen programvarene MES med Netfabb, noe som vil gjøre at brukerne kan få en fullt integrert arbeidsflyt fra design til produksjon.

Publisert av: 

Automatisert etterbehandling på Formnext

Den britiske spesialisten på etterbehandling av 3d-printede objekter, Additive Manufacturing Technologies (AMT) lanserte sitt nye digitale produksjonssystem (DMS) på Formnext 2019. Med dette mener de alt skal være på plass for å starte opp høyvolumsproduksjon av 3D-printede sluttprodukter.

Publisert av: 

Prototal AS får ny hovedeier og øker aktiviteten på Levanger

Prototal Industries AB har tatt over hele eierandelen i den norske avdelingen Prototal AS på Levanger, som nå skal inn i nye lokaler. Nå ser de frem til å kunne betjene sine kunder på det norske markedet på en mye bedre måte.

Publisert av: 

25-åring tar steget inn i 3D-bransjen

Network Innovation, leverandør av produkter innen foto og grafisk produksjon, utvider sin portefølje og begynner å distribuere 3D-printere fra Flashforge i hele Norden.

Publisert av: 

3ntr avduker Spectral 30 på Formnext

3ntr er en dynamisk tilstedeværelse på Formnext i år i Frankfurt, Tyskland (fra 19. til 22. november), og introduserer der den nye Spectral 30 3D-printeren med 4 dyser og som tåler opptil 500° C, produsert via Clean Sky-prosjektet

Publisert av: