Ny bioprint-metode

SLAM-metoden figurativt fremstilt. Figur: Universitetet i Birmingham.

Forskere fra Universitet i Birmingham har utviklet en ny 3d-printing metode for myke materialer, som man også skal kunne produsere kunstige medisinske implantater med.

Metoden, som de har kalt Suspended Layer Additive Manufacturing (SLAM), benytter en polymer-basert hydrogel som inneholder partikler for selvheling. Væsker eller gel kan injiseres inn i dette mediet for å bygge tredimensjonale former.

–Hydrogelen vi har designet har noen virkelig interessante egenskaper som lar oss printe virkelig detaljrike myke materialer, forklarer professor Liam Grover, som er sjef for studien som er publisert i Advanced Functional Materials.

–Den har enormt potensial til å lage ertatningsdeler i biomateriale, så som hjertekammere eller blodårer, eller for å produsere biokompatible plugger, som kan brukes til behandling av skader på ben eller brusk.

Et 3d-printet stillas lagd med SLAM metoden. Foto via the University of Birmingham.

SLAM 3D bioprinting

Forskergruppen utviklet SLAM som et alternativ til metoden Freeform Reversible Embedding of Suspended Hydrogels (FRESH), som benytter gels for å forme et slags bad som det printede materialet injiseres i. Ifølge vitenskapsfolkene fra universitet i Birmingham scientists kan denne metoden føre til friksjoner i gel mediet, noe som kan fordreie printprosessen.

SLAM benytter biopolymerer med lav viskositet inn i en selvlegende flytende gel-matrise. Slike flytende gels formes når man introduserer press under sol–gel overgangen for å lage et nettverk av mikropartikler som er lenket med hverandre.

Med denne prosessen var forskernes målsetning å demonstrere hvordan partikler kan skjæres eller vris «slik at de blir separert men fortsatt har en forbindelse mellom dem», som det heter i studien. Denne interaksjonen skaper den selv-legende effekten, noe som tillater gelen å støtte det printede materialet for objekter med presise detaljer, uten lekkasje eller heng.

Det å 3d-printe myke materialer har vært en utfordring for vitenskapen, ettersom det behøves støttemateriale for å unngå heng. I disse testene av SLAM er det derfor et gjennombrudd for regenerativ medisin. Studien er utarbeidet av Jessica J. Senior, Megan E. Cooke, Liam M. Grover, og Alan M. Smith. Du kan lese den her: «Fabrication of Complex Hydrogel Structures Using Suspended Layer Additive Manufacturing (SLAM)«

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Protolabs lanserer 3d-printing med polypropylen i Europa

Protolabs lanserer 3d-printing i polypropylen. Utviklingen av polypropylen for selektiv lasersintring betyr at designteknikere kan utvikle og teste prototyper raskere. Det gjør det også mulig å produsere kompliserte designs som ikke tidligere har blitt gjort ved hjelp av sprøytestøping eller CNC-maskinering.

Publisert av: 

Turbinblad av cellulose vises på Elmia

Biomaterialer for additiv tilvirkning blir mer og mer vanlig, sier Sascha Peters, grunnlegger av Berlin-baserte Haute Innovation.  Elmia Subcontractor viser et stort turbinblad laget av cellulose.

Publisert av: 

Foredragsholdere på AM-dagen

I Sverige arrangerer vi AM-Dagen (AM = Additive Manufacturing) på Kistamessen utenfor Stockholm 5. desember, og ønsker også norske besøkende velkommen dit. Nå er noen av foredragholderne klare.

Publisert av: 

Kuleformet byggkammer fra Orb

I California har selskapet Orbital Composites introdusert «Orb», et modulært, robotisert 3D-printssystem som består av et termoplastisk printhode som er beregnet for stort volum, samt en plattform som er 1 meter i diameter.

Publisert av: 

3d-printet robotfisk

Sander van den Berg, som driver og tar master i industriell design ved teknologi-universitetet i Delft i Holland har utviklet en 3d-printet robotfisk som har satt ny fartsrekord for slike svømmende droner: 0.85 meter i sekundet.

Publisert av: 

Ny bioprint-metode

Forskere fra Universitet i Birmingham har utviklet en ny 3d-printing metode for myke materialer, som man også skal kunne produsere kunstige medisinske implantater med.

Publisert av: 

Nexttech satser på industriell skala

3d-printersenteret Nexttech i danske Kolding har installert en ny 3d-printer for industriell tilvirkning. Ifølge PLM Group, som står bak installasjonen, blir dette den første maskinen fra HPs nyeste satsning på industriell tilvirkning som finner sted i Norden.

Publisert av: 

3d-printet leketøy kan bidra til mindre matsvinn

Hvordan kan vi forberede den yngre generasjonen for mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har utviklet en rekke leker som kan 3d-printes og som skal representere potensielle matretter fra fremtiden.

Publisert av: 

Ny 3d-printer fra Raise3D debuterer neste uke

Raise3D, som står bak Pro 2 serien med 3d-printere, har annonsert at de vil debutere en ny multi-funksjons FFF/FDM 3d-printer for industriell bruk på TCT-messen i Birmingham, UK neste uke.

Publisert av: 

Cellink slipper bioprinter med seks printhoder

Cellink lanserer en ny bioprinter med seks avtagbare printhoder. Dette skal ifølge selskapet åpne døren for å kombinere flere materialer og celler i en og samme printprosess.

Publisert av: