Ved Campden BRI forskningsinstitutt i Storbritannia studerer en gruppe forskere for tiden hvordan 3d-printet mat kan komme næringsmiddelindustrien til gode.
3d-printing av mat er ingen ny idé, men ifølge forsker Gael Delamare begynner matindustrien å bli virkelig interessert i teknologien. I tillegg til å redusere matsvinn, er det flere andre fordeler som Gael mener industrien nå begynner å innse.
– Den kan brukes til å lage individualisert mat gjennom form, farge og smak, så vel som til spesifikke dietter og ernæringsinntak, sier Gael Delamare i en video fra Campden BRI.
Flere faktorer
Teknologien gruppen har tatt i bruk er FDM, Fused Deposition Modelling, som bygger lag på lag. For tiden jobber de med å finne perfekte oppskrifter som kan brukes i printeren. Men det er mange faktorer som spiller en rolle når det gjelder bare å håndtere mat, ikke minst temperatur og hvor lenge maten vil kunne stå i butikkhyllene.
– Alle disse problemene må tas opp for å oppfylle forbrukerens forventninger og for å gjøre det trygt.
Spesifikke ernæringsmessige krav
I tillegg til at studien gir et objektivt bilde av fordeler og ulemper ved teknologien, ønsker gruppen å undersøke hvordan det kan være til fordel for mennesker hos eldre med spesifikke ernæringsmessige krav.
20. juni 2020 vil Campden BRI være vertskap for et seminar om emnet. Du kan lese mer om studien her.