Stratasys med egen 3d-printer for anatomiske modeller

Anatomisk modell av hode, 3d-printet med Stratasys J750. Foto via Stratasys

En av de ledende produsentene av 3d-printløsninger, Stratasys, lanserer nå en egen medisinsk oppgradering av sin modell J750 for at den skal være best egnet som printer for anatomiske modeller. 

3d-printeren J750  Digital Anatomy er laget til bruk for helsepersonell. Den er kompatibel med et nytt utvalg av materialer fra Stratasys som er spesialdesignet for å lage anatomiske modeller. Disse skal brukes i pre-kirurgisk planlegging, eller for trening. Modeller laget av disse materialene etterligner følelsen av levende vev, og gir kirurger et mer realistisk miljø og null risiko for å praktisere komplekse operasjoner.

Stratsys sin basis J750 3d-printer ble opprinnelig lansert i 2016. Deretter startet man opp videre produktutvikling, og i løpet av de siste tre årene har systemets muligheter virkelig vunnet terreng i produksjonen av anatomiske modeller. Dette skyldes delvis kvaliteten og delvis utvalget av farger som er muliggjort med PolyJet-teknologi. Modeller som er printet med denne metoden kan være tydelig segmentert og fargekodet for å signalisere komplekse strukturer. J750 er også i stand til multimateriell 3D-utskrift, slik at forskjellige strukturer kan integreres i et objekt for variert funksjonalitet.

Et nylig gjennombrudd som er grunnleggende for J750 i medisinsk bruk, har vært valideringen av Materialises FDA-godkjente Mimics inPrint-programvare, noe som potensielt kan oppfordre flere brukere til å velge Stratasys 3d-printere. Etter valideringen ble Centre Hospitalier Universitaire de Bordeaux (CHU de Bordeaux) i Frankrike et av de første sykehusene i verden som skaffet seg en J750 på stedet. I september fulgte den personlige produsenten av medisinsk utstyr, Bone 3D og skaffet seg sin egen J750 for produksjon av kirurgiske guider og simulatorer.

For det meste har J750 Digital Anatomy 3d-printeren de samme basis spesifikasjonene som den originale J750. Hovedforskjellen er at Digital Anatomy-systemet kan fungere med tre spesialistmaterialer: TissueMatrix, GelMatrix og BoneMatrix.

TissueMatrix er et materiale laget spesielt for å etterlikne av hjertevev. Den er myk, fleksibel og gjennomskinnelig.

GelMatrix er støttemateriale for bruk i små hulrom i anatomiske modeller. Den er egnet for bruk i kar som har indre diametre og
veggtykkelser helt ned til 1,0 mm. På et senere tidspunkt planlegger Stratasys å lansere en rensestasjon for blodårer for å lette fjerningen av dette materialet.

Og til slutt blir BoneMatrix beskrevet som «et sterkt, men likevel fleksibelt materiale» som brukes til å representere bein på en anatomisk modell.

 

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Protolabs lanserer 3d-printing med polypropylen i Europa

Protolabs lanserer 3d-printing i polypropylen. Utviklingen av polypropylen for selektiv lasersintring betyr at designteknikere kan utvikle og teste prototyper raskere. Det gjør det også mulig å produsere kompliserte designs som ikke tidligere har blitt gjort ved hjelp av sprøytestøping eller CNC-maskinering.

Publisert av: 

Turbinblad av cellulose vises på Elmia

Biomaterialer for additiv tilvirkning blir mer og mer vanlig, sier Sascha Peters, grunnlegger av Berlin-baserte Haute Innovation.  Elmia Subcontractor viser et stort turbinblad laget av cellulose.

Publisert av: 

Foredragsholdere på AM-dagen

I Sverige arrangerer vi AM-Dagen (AM = Additive Manufacturing) på Kistamessen utenfor Stockholm 5. desember, og ønsker også norske besøkende velkommen dit. Nå er noen av foredragholderne klare.

Publisert av: 

Kuleformet byggkammer fra Orb

I California har selskapet Orbital Composites introdusert «Orb», et modulært, robotisert 3D-printssystem som består av et termoplastisk printhode som er beregnet for stort volum, samt en plattform som er 1 meter i diameter.

Publisert av: 

3d-printet robotfisk

Sander van den Berg, som driver og tar master i industriell design ved teknologi-universitetet i Delft i Holland har utviklet en 3d-printet robotfisk som har satt ny fartsrekord for slike svømmende droner: 0.85 meter i sekundet.

Publisert av: 

Ny bioprint-metode

Forskere fra Universitet i Birmingham har utviklet en ny 3d-printing metode for myke materialer, som man også skal kunne produsere kunstige medisinske implantater med.

Publisert av: 

Nexttech satser på industriell skala

3d-printersenteret Nexttech i danske Kolding har installert en ny 3d-printer for industriell tilvirkning. Ifølge PLM Group, som står bak installasjonen, blir dette den første maskinen fra HPs nyeste satsning på industriell tilvirkning som finner sted i Norden.

Publisert av: 

3d-printet leketøy kan bidra til mindre matsvinn

Hvordan kan vi forberede den yngre generasjonen for mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har utviklet en rekke leker som kan 3d-printes og som skal representere potensielle matretter fra fremtiden.

Publisert av: 

Ny 3d-printer fra Raise3D debuterer neste uke

Raise3D, som står bak Pro 2 serien med 3d-printere, har annonsert at de vil debutere en ny multi-funksjons FFF/FDM 3d-printer for industriell bruk på TCT-messen i Birmingham, UK neste uke.

Publisert av: 

Cellink slipper bioprinter med seks printhoder

Cellink lanserer en ny bioprinter med seks avtagbare printhoder. Dette skal ifølge selskapet åpne døren for å kombinere flere materialer og celler i en og samme printprosess.

Publisert av: