Stratasys med egen 3d-printer for anatomiske modeller

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 10 oktober 2019
Anatomisk modell av hode, 3d-printet med Stratasys J750. Foto via Stratasys

En av de ledende produsentene av 3d-printløsninger, Stratasys, lanserer nå en egen medisinsk oppgradering av sin modell J750 for at den skal være best egnet som printer for anatomiske modeller. 

3d-printeren J750  Digital Anatomy er laget til bruk for helsepersonell. Den er kompatibel med et nytt utvalg av materialer fra Stratasys som er spesialdesignet for å lage anatomiske modeller. Disse skal brukes i pre-kirurgisk planlegging, eller for trening. Modeller laget av disse materialene etterligner følelsen av levende vev, og gir kirurger et mer realistisk miljø og null risiko for å praktisere komplekse operasjoner.

Stratsys sin basis J750 3d-printer ble opprinnelig lansert i 2016. Deretter startet man opp videre produktutvikling, og i løpet av de siste tre årene har systemets muligheter virkelig vunnet terreng i produksjonen av anatomiske modeller. Dette skyldes delvis kvaliteten og delvis utvalget av farger som er muliggjort med PolyJet-teknologi. Modeller som er printet med denne metoden kan være tydelig segmentert og fargekodet for å signalisere komplekse strukturer. J750 er også i stand til multimateriell 3D-utskrift, slik at forskjellige strukturer kan integreres i et objekt for variert funksjonalitet.

Et nylig gjennombrudd som er grunnleggende for J750 i medisinsk bruk, har vært valideringen av Materialises FDA-godkjente Mimics inPrint-programvare, noe som potensielt kan oppfordre flere brukere til å velge Stratasys 3d-printere. Etter valideringen ble Centre Hospitalier Universitaire de Bordeaux (CHU de Bordeaux) i Frankrike et av de første sykehusene i verden som skaffet seg en J750 på stedet. I september fulgte den personlige produsenten av medisinsk utstyr, Bone 3D og skaffet seg sin egen J750 for produksjon av kirurgiske guider og simulatorer.

For det meste har J750 Digital Anatomy 3d-printeren de samme basis spesifikasjonene som den originale J750. Hovedforskjellen er at Digital Anatomy-systemet kan fungere med tre spesialistmaterialer: TissueMatrix, GelMatrix og BoneMatrix.

TissueMatrix er et materiale laget spesielt for å etterlikne av hjertevev. Den er myk, fleksibel og gjennomskinnelig.

GelMatrix er støttemateriale for bruk i små hulrom i anatomiske modeller. Den er egnet for bruk i kar som har indre diametre og
veggtykkelser helt ned til 1,0 mm. På et senere tidspunkt planlegger Stratasys å lansere en rensestasjon for blodårer for å lette fjerningen av dette materialet.

Og til slutt blir BoneMatrix beskrevet som «et sterkt, men likevel fleksibelt materiale» som brukes til å representere bein på en anatomisk modell.

 

Les mer

Høyoppløste detaljer med SAF-oppdatering

Print deler med SAF-teknologi som er mer presise og i enda høyere oppløsning. Det er mulig med oppgraderingen som er utgitt av Stratasys.
Protech-H350-1024x683-1

Offentligt 3D-printerskap skal få flere til å oppdage teknologien

Gründeren Rasmus Jansson har tatt konseptet print on demand til et nytt nivå. I et pilotprosjekt har han utplassert en FDM-3D-printer som alle kan bestille og bruke.
Internal3-1024x576

Stratasys med 3D-printing rett på klær

DTG - Direct-to-garment (direkte-til-plagg) er en kjent teknologi innen grafisk bransjes segment for tekstilprinting. Nå lanserer Stratasys en ny DTG-løsning for deres tekstil-3D-printer, J850. 
stratasys-d2g-cover

Ultimaker går industrielt med Factor 4

I forbindelse med Hannover Messe lanserte Ultimaker sitt nye flaggskip: Faktor 4. En komplett ende-til-ende-løsning utviklet for 3D-printing i lett industri.
UltiMaker-Factor-4-user-1024x683

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team