Stratasys med egen 3d-printer for anatomiske modeller

Anatomisk modell av hode, 3d-printet med Stratasys J750. Foto via Stratasys

En av de ledende produsentene av 3d-printløsninger, Stratasys, lanserer nå en egen medisinsk oppgradering av sin modell J750 for at den skal være best egnet som printer for anatomiske modeller. 

3d-printeren J750  Digital Anatomy er laget til bruk for helsepersonell. Den er kompatibel med et nytt utvalg av materialer fra Stratasys som er spesialdesignet for å lage anatomiske modeller. Disse skal brukes i pre-kirurgisk planlegging, eller for trening. Modeller laget av disse materialene etterligner følelsen av levende vev, og gir kirurger et mer realistisk miljø og null risiko for å praktisere komplekse operasjoner.

Stratsys sin basis J750 3d-printer ble opprinnelig lansert i 2016. Deretter startet man opp videre produktutvikling, og i løpet av de siste tre årene har systemets muligheter virkelig vunnet terreng i produksjonen av anatomiske modeller. Dette skyldes delvis kvaliteten og delvis utvalget av farger som er muliggjort med PolyJet-teknologi. Modeller som er printet med denne metoden kan være tydelig segmentert og fargekodet for å signalisere komplekse strukturer. J750 er også i stand til multimateriell 3D-utskrift, slik at forskjellige strukturer kan integreres i et objekt for variert funksjonalitet.

Et nylig gjennombrudd som er grunnleggende for J750 i medisinsk bruk, har vært valideringen av Materialises FDA-godkjente Mimics inPrint-programvare, noe som potensielt kan oppfordre flere brukere til å velge Stratasys 3d-printere. Etter valideringen ble Centre Hospitalier Universitaire de Bordeaux (CHU de Bordeaux) i Frankrike et av de første sykehusene i verden som skaffet seg en J750 på stedet. I september fulgte den personlige produsenten av medisinsk utstyr, Bone 3D og skaffet seg sin egen J750 for produksjon av kirurgiske guider og simulatorer.

For det meste har J750 Digital Anatomy 3d-printeren de samme basis spesifikasjonene som den originale J750. Hovedforskjellen er at Digital Anatomy-systemet kan fungere med tre spesialistmaterialer: TissueMatrix, GelMatrix og BoneMatrix.

TissueMatrix er et materiale laget spesielt for å etterlikne av hjertevev. Den er myk, fleksibel og gjennomskinnelig.

GelMatrix er støttemateriale for bruk i små hulrom i anatomiske modeller. Den er egnet for bruk i kar som har indre diametre og
veggtykkelser helt ned til 1,0 mm. På et senere tidspunkt planlegger Stratasys å lansere en rensestasjon for blodårer for å lette fjerningen av dette materialet.

Og til slutt blir BoneMatrix beskrevet som “et sterkt, men likevel fleksibelt materiale” som brukes til å representere bein på en anatomisk modell.

 

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Markedet peker oppover igjen

Additiv produksjon med polymerer og metaller går mot historiske høyder. Det viser en ny rapport fra det amerikanske markedsanalyseselskapet SmarTech Analysis. Tall fra andre kvartal 2021 viser nivåer som er høyere enn før pandemien.

Publisert av: