Adidas slutter med Speedfactory

Sko fra Adidas med 3D-printet midtsåle

Adidas slutter med sine Speedfactories. Ja, selve utstillingsvinduet for 3D-printede individuelle sko-tilpasninger har fått seg et skudd for baugen.

Skoprodusenten Adidas har bestemt seg for å avslutte sitt lokale produksjonsinitiativ Speedfactories. For bare noen få år siden ønsket selskapet å bringe lokal skoproduksjon tilbake til Europa ved å produsere, på en svært automatisert måte, nær forbrukeren. En av de viktigste teknologiene som skulle få dette til var 3D-printing, nærmere bestemt i karbon. Speedfactories ble opprinnelig lansert i 2017 av Adidas.

–For å redusere produksjonstider og produksjonsperioder vil Adidas bruke 3D-print eller additive fremstillingsmetoder som kjerneteknologi på fabrikken. Medio 2017 har den tyske sportsklær-giganten som mål å produsere omtrent 500 000 par sko årlig – nesten 1.370 par sko på daglig basis. For at Adidas skal samsvare med sitt globale produksjonsnivå på 300 millioner par sko, vil selskapet bruke 3D-printere som leverer høy ytelse, het det under lanseringen.

Adidas Speedfactory skulle erstatte tusenvis av menneskelige arbeidere med roboter for å automatisere noen av de manuelle prosessene i produksjonsfasen. I motsetning til de asiatiske fabrikkene som huser tusenvis av menneskelige arbeidere, skulle Adidas Speedfactory bli drevet av rundt 160 ansatte.

Men nå er det slutt på dette, ifølge nyhetsbyrået Reuters. “Adidas planlegger å stenge de høyteknologiske robotfabrikkene i Tyskland og USA som de lanserte for å bringe produksjonen nærmere kundene, og uttalte mandag at noen av de asiatiske teknikkene heller skulle benyttes, da disse var ‘mer økonomiske og fleksible'”.  Martin Shankland, sjef for Adidas globale operasjoner sier at fabrikkene har hjulpet selskapet med å forbedre sin ekspertise innen innovativ produksjon, men at de skulle ta med seg denne kunnskapen sammen med sine leverandører og bli mer fleksible og økonomiske.

I en kommentar sier Joris Peels fra nettstedet 3D Printing at det er mange årsaker til at Adidas nå kapitulerer og går tilbake til billig arbeidskraft i Asia for å lage skoene sine. For det første kan ikke hele skoen 3D-produseres, og Adidas har jo også innsett dette og konsentrert seg om midtsålen, mens resten av skoen er produsert på annet vis. For det andre egnet ikke karbon seg så veldig for denne typen produkt og produksjonsmetode. For det tredje, og kanskje mest oppsiktsvekkende, deklarerer skribenten at Industri 4.0 er et dødt prosjekt.

Kilde: 3D Printing.com: Adidas Kills the Speedfactory: Industrie 4.0 Funeral Date Not Yet Set

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Ny driver forbedrer Mimakis maskiner

Med den nye printerdriveren Cuttlefish får brukerne av Mimakis fullfarge 3D-printer bedre kontroll over geometri, farger og materialoverganger.

Publisert av: 

3D-printing uten manuell programmering

ABB Robotics, robotdivisjonen til det sveitsisk-svenske multinasjonale elektronikkfirmaet ABB har introdusert 3D-print programvare for sitt robotsimuleringsprogram.

Publisert av: 

Optimaliserer smykkeproduksjonen

Den amerikanske 3D-printerprodusenten 3D Systems har kunngjort en ny smykkeproduksjonsløsning for sin Figur 4 3D-utskriftsplattform. Figure 4 Jewelry, designet for det 3D-printede smykkemarkedet, består av 3D Systems maskinvare, programvare og materialer optimalisert for å gi høy nøyaktighet, rike detaljer og glatte overflater.

Publisert av: 

Mindre plast – flere brett

Et fransk selskap som heter Hexa Surfboard har investert helhjertet i design og 3D-printing av miljøvennlige surfebrett. Målet er å redusere plasten i verdenshavene.

Publisert av: 

Postnord kjøper HP 3D-printer

I Sverige 3D-printer Postnord deler og reservedeler for kunder på forespørsel. Nå styrker de sin 3D-printvirksomhet med en ny HP 3D-printer. -Med denne teknologien kan vi effektivisere hele forsyningskjeden og kutte hele distribusjonsstadier, sier Tomas Lundström, sjef for 3D i Postnord Strålfors.

Publisert av: 

PLM Group satser på programvare

PLM Group, forhandler av HP, 3D Systems og Markforged i det nordiske markedet, investerer nå ytterligere i programvare. Derfor inngår de et samarbeid med den belgiske utvikleren Materialize.

Publisert av: 

Reguleringer for 3D-printing av kroppsdeler

Artikkelen tar for seg fremskrittene til 3D-printing og dens avlegger bioprinting innen feltet medisin, og stiller spørsmål om lovreguleringer som finnes, og andre som kanskje bør komme på plass før utviklingen løper fra lovgiverne.

Publisert av: 

Bransjeekspertene spår om 2020

3D Printing Industry har spurt 80 insidere i ledende firmaer innen additiv tilvirkning om hva de tror kommer til å skje i 2020. Vi viderebringer her et utvalg av svarene, oversatt til norsk.

Publisert av: 

Pasientspesifikke stents godkjent i USA

3D-printede pasientspesifikke luftveisstents, utviklet av en lege ved Cleveland Clinic, et medisinsk senter i Ohio, har fått godkjenning fra US Food and Drug Administration (FDA).

Publisert av: 

Autodesk lager generativ design for Airbus

En av fordelene med 3D-printing teknikken er at den er i stand til å produsere former som tidligere ikke var mulig å fremstille ved tradisjonelle, subtraktive metoder. Dette gjør at ingeniører må frigjøre seg fra begrensningene som de er vant med å ha når de skal designe deler. Ved å benytte seg av programvarer fra Autodesk har Airbus tenkt nytt rundt en rekke flydeler. 

Publisert av: