Adidas slutter med Speedfactory

Sko fra Adidas med 3D-printet midtsåle

Adidas slutter med sine Speedfactories. Ja, selve utstillingsvinduet for 3D-printede individuelle sko-tilpasninger har fått seg et skudd for baugen.

Skoprodusenten Adidas har bestemt seg for å avslutte sitt lokale produksjonsinitiativ Speedfactories. For bare noen få år siden ønsket selskapet å bringe lokal skoproduksjon tilbake til Europa ved å produsere, på en svært automatisert måte, nær forbrukeren. En av de viktigste teknologiene som skulle få dette til var 3D-printing, nærmere bestemt i karbon. Speedfactories ble opprinnelig lansert i 2017 av Adidas.

–For å redusere produksjonstider og produksjonsperioder vil Adidas bruke 3D-print eller additive fremstillingsmetoder som kjerneteknologi på fabrikken. Medio 2017 har den tyske sportsklær-giganten som mål å produsere omtrent 500 000 par sko årlig – nesten 1.370 par sko på daglig basis. For at Adidas skal samsvare med sitt globale produksjonsnivå på 300 millioner par sko, vil selskapet bruke 3D-printere som leverer høy ytelse, het det under lanseringen.

Adidas Speedfactory skulle erstatte tusenvis av menneskelige arbeidere med roboter for å automatisere noen av de manuelle prosessene i produksjonsfasen. I motsetning til de asiatiske fabrikkene som huser tusenvis av menneskelige arbeidere, skulle Adidas Speedfactory bli drevet av rundt 160 ansatte.

Men nå er det slutt på dette, ifølge nyhetsbyrået Reuters. “Adidas planlegger å stenge de høyteknologiske robotfabrikkene i Tyskland og USA som de lanserte for å bringe produksjonen nærmere kundene, og uttalte mandag at noen av de asiatiske teknikkene heller skulle benyttes, da disse var ‘mer økonomiske og fleksible'”.  Martin Shankland, sjef for Adidas globale operasjoner sier at fabrikkene har hjulpet selskapet med å forbedre sin ekspertise innen innovativ produksjon, men at de skulle ta med seg denne kunnskapen sammen med sine leverandører og bli mer fleksible og økonomiske.

I en kommentar sier Joris Peels fra nettstedet 3D Printing at det er mange årsaker til at Adidas nå kapitulerer og går tilbake til billig arbeidskraft i Asia for å lage skoene sine. For det første kan ikke hele skoen 3D-produseres, og Adidas har jo også innsett dette og konsentrert seg om midtsålen, mens resten av skoen er produsert på annet vis. For det andre egnet ikke karbon seg så veldig for denne typen produkt og produksjonsmetode. For det tredje, og kanskje mest oppsiktsvekkende, deklarerer skribenten at Industri 4.0 er et dødt prosjekt.

Kilde: 3D Printing.com: Adidas Kills the Speedfactory: Industrie 4.0 Funeral Date Not Yet Set

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: 

3D-printing for Ukraina

Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.

Publisert av: