Kinesiske forskere utvikler akvarisk 3D-Bioprintmetode for regenerativ medisin

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 6 november 2019
Akvatiske strukturer lagd med FREAL-metoden. Foto via universitetet i Shenzhen.

Forskere fra medisinsk fakultet ved universitetet i Shenzhen, Kina, har utviklet en ny bioprintingmetode for å lage mikrostrukturer i 3D-arkitekturer. Gjennom seksjonert bioblekk med levende celler, kan 3D-pritede vev-konstruksjoner danne grunnlag for medisinske modeller, organer på chips, og dermed øke forskningen i regenerativ medisin. Metoden har fått det engelske navnet Freeform Reconfigurable Embedded All-Liquid (FREAL), og fremstillingen skjer under vann.

–Dette gir unike muligheter og kraftige verktøy siden ubegrensede formuleringer kan utformes fra en bredde av naturlige og syntetiske hydrofile polymerer til å etterligne vev, heter det i en artikkel publisert i Advanced Materials (se PDF).

Denne printmetoden kan være nyttig for å konstruere biomimetiske, dynamiske vevlignende konstruksjoner for potensielt bruk innen medikamentundersøkelse, in vitro-vevsmodeller og regenerativ medisin.

I følge forskerne er akvariske eller vannbaserte mikrostrukturer utfordrende å lage, håndtere og bevare da overflatene er tilbøyelige til å krympe til sfæriske former med minimalt overflateareal. FREAL bioprinting er designet for å fremme bioprintingen av komplekse vevlignende 3D-konstruksjoner, inkludert arterier, urinkateter og luftrør.

I et ublandbart vannbasert miljø, dannes alle-flytende mikrokonstruksjoner ved bruk av vannholdige biokoblinger som fungerer som en biokompatibel støtte og pregel-løsning. Hydrogenbindingsinteraksjon er utnyttet i FREAL mellom polymerer i et akvarisk tofasesystem (ATPS), som kan stabiliseres i flere uker. Videre kan forskjellige celler kombineres separat med bioblekkene og matriser som er laget for å få skreddersydde mikrokonstruksjoner med perfusible vaskulære nettverk.

Studien, «Freeform, Reconfigurable Embedded Printing of All-Aqueous 3D Architectures» er medforfattet av Guanyi Luo, Yafeng Yu, Yuxue Yuan, Xue Chen, Zhou Liu og Tiantian Kong.

Les mer

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683