søndag 10 desember – uke 49
Forskere fra medisinsk fakultet ved universitetet i Shenzhen, Kina, har utviklet en ny bioprintingmetode for å lage mikrostrukturer i 3D-arkitekturer. Gjennom seksjonert bioblekk med levende celler, kan 3D-pritede vev-konstruksjoner danne grunnlag for medisinske modeller, organer på chips, og dermed øke forskningen i regenerativ medisin. Metoden har fått det engelske navnet Freeform Reconfigurable Embedded All-Liquid (FREAL), og fremstillingen skjer under vann.
–Dette gir unike muligheter og kraftige verktøy siden ubegrensede formuleringer kan utformes fra en bredde av naturlige og syntetiske hydrofile polymerer til å etterligne vev, heter det i en artikkel publisert i Advanced Materials (se PDF).
Denne printmetoden kan være nyttig for å konstruere biomimetiske, dynamiske vevlignende konstruksjoner for potensielt bruk innen medikamentundersøkelse, in vitro-vevsmodeller og regenerativ medisin.
I følge forskerne er akvariske eller vannbaserte mikrostrukturer utfordrende å lage, håndtere og bevare da overflatene er tilbøyelige til å krympe til sfæriske former med minimalt overflateareal. FREAL bioprinting er designet for å fremme bioprintingen av komplekse vevlignende 3D-konstruksjoner, inkludert arterier, urinkateter og luftrør.
I et ublandbart vannbasert miljø, dannes alle-flytende mikrokonstruksjoner ved bruk av vannholdige biokoblinger som fungerer som en biokompatibel støtte og pregel-løsning. Hydrogenbindingsinteraksjon er utnyttet i FREAL mellom polymerer i et akvarisk tofasesystem (ATPS), som kan stabiliseres i flere uker. Videre kan forskjellige celler kombineres separat med bioblekkene og matriser som er laget for å få skreddersydde mikrokonstruksjoner med perfusible vaskulære nettverk.
Studien, “Freeform, Reconfigurable Embedded Printing of All-Aqueous 3D Architectures” er medforfattet av Guanyi Luo, Yafeng Yu, Yuxue Yuan, Xue Chen, Zhou Liu og Tiantian Kong.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige