Nye retningslinjer kan få flere til å printe i metall

David Franklin, Swerim, er koordinator for MacAM.

Vinnova-prosjektet MacAM skal utvikle retningslinjer for hvordan man arbeider med og bearbeider hardmetallmaterialer.

Additiv fremstilling av metall øker, og det er en rekke fordeler ved bruk av teknologien. Blant annet muligheten til å skrive ut komplekse geometrier, forbedre gamle komponenter og derved også gjøre arbeidet mer effektivt.

Hult og lett stempel, 3D-trykt i det sementerte karbidet Vibenite 480.

– Nye ekstremt harde og slitesterke materialer kan produseres med 3D-printing og muliggjøre mer effektive løsninger. Imidlertid har det vært vanskelig for industrien å ta i bruk den nye teknologien på grunn av manglende erfaring og forståelse for prosessering av de 3D-printede komponentene i de nye superharde materialene, sier David Franklin, forsker ved metallforskningsinstituttet Swerim.

Skal få flere til å tørre å jobbe med additiv tilvirking
Det Vinnova-baserte prosjektet MacAM (Maskinering av additivt fremstilte komponenter) strekker seg over et år og har som mål å få flere selskaper til å tørre å jobbe med additiv produksjon. For dette undersøker de behandlingspotensialet til materialene som vil ligge til grunn for retningslinjer med anbefalinger om hvordan nye, harde materialer kan behandles og brukes. Ifølge Swerim har dette vært etterspurt i industrien i lang tid.

– I dag er det stor mangel på kunnskap om sliping og etterbehandling av additivt fremstilte komponenter. Vi ser frem til dette prosjektet, som vil gi nye verktøyanbefalinger og kunnskap om etterbehandling, som er viktig for bransjens konvertering til 3D-printing, sier Ulrik Beste, administrerende hos VBN Components.

Flere partnere
Samarbeidspartnerne i prosjektet er 3M, Sandvik Coromant, VBN Components og Swerim og budsjettet for prosjektet er 1,4 millioner svenske kroner.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3ntr avduker Spectral 30 på Formnext

3ntr er en dynamisk tilstedeværelse på Formnext i år i Frankfurt, Tyskland (fra 19. til 22. november), og introduserer der den nye Spectral 30 3D-printeren med 4 dyser og som tåler opptil 500° C, produsert via Clean Sky-prosjektet

Publisert av: 

Shining 3D lanserer nytt metallsystem på Formnext 2019

I dag åpnet Formnext 2019 i Frankfurt am Main, den internasjonale messen for både additiv og subtraktiv produksjon. Messen varer fra i dag, tirsdag 19. til og med fredag 22. november. Mange aktører i bransjen kommer hit for å presentere sine nyheter. 

Publisert av: 

Formlabs kjøper sin materialleverandør

Formlabs har kunngjort at de har tenkt å anskaffe den primære materialleverandøren for sitt sortiment med proprietære harpiksmaterialer, Spectra Group Photopolymers, et selskap som har produsert kjemikalier siden 1990.

Publisert av: 

Adidas slutter med Speedfactory

Adidas slutter med sine Speedfactories. Ja, selve utstillingsvinduet for 3D-printede individuelle sko-tilpasninger har fått seg et skudd for baugen.

Publisert av: 

3D-printing vokser innen oljeindustrien

En bransje som tidlig begynte å bruke additiv tilvirkning er olje- og gassindustrien. I en rapport fra konsulentfirmaet Global Data forventes industrien å omsette for 60 milliarder kroner i 2030. I følge rapporten er utviklingen av 3D-printing i metall en nøkkel til bransjens suksess.

Publisert av: 

Brusflasker blir til flyverktøy

Hvert år kastes det flere tonn plastflasker på Schiphol lufthavn i Nederland. Nå har flyselskapet KLM Royal Dutch Airlines begynt å resirkulere PET-flaskene til 3d-printverktøy som kan brukes i reparasjon og vedlikehold av fly.

Publisert av: 

De lanserer fiberprinter

Desktop Metal lanserer en 3D-printer for fiberkomposittprint. Denne gangen handler det om Fiber desktop-modellen, der selskapet har integrert en mikro-AFP-teknologi med lag-for-lag-teknologien FFF.

Publisert av: 

Nye retningslinjer kan få flere til å printe i metall

Etterbearbeidelse av additivt produserte metallkomponenter ved hjelp av subtraktive teknikker er etterspurt av industrien. Nå skal et nytt svensk prosjekt sette fokus på dette og utarbeide retningslinjer og verktøyanbefalinger som forhåpentligvis vil sette fart på utviklingen og føre til bedre industriell utnyttelse av 3D-printing.

Publisert av: 

Vil Xerox kjøpe HP?

Wall Street Journal har rapportert at det globale selskapet Xerox Holdings Corp. vurderer anskaffelsen av sin forretningspartner og rival HP Inc. Beskrevet av avisen som et grep som vil “forene to falmende teknologistjerner”, er angivelig at Xerox vurderer å gi et kontant-og-aksjetilbud på HP tilsvarende en markedsverdi på rundt 27 milliarder dollar.

Publisert av: 

Kinesiske forskere utvikler akvarisk 3D-Bioprintmetode for regenerativ medisin

Forskere fra medisinsk fakultet ved universitetet i Shenzhen, Kina, har utviklet en ny bioprintingmetode for å lage mikrostrukturer i 3D-arkitekturer under vann. Freeform Reconfigurable Embedded All-Liquid (FREAL) heter den nye metoden.

Publisert av: