Nye retningslinjer kan få flere til å printe i metall

David Franklin, Swerim, er koordinator for MacAM.

Vinnova-prosjektet MacAM skal utvikle retningslinjer for hvordan man arbeider med og bearbeider hardmetallmaterialer.

Additiv fremstilling av metall øker, og det er en rekke fordeler ved bruk av teknologien. Blant annet muligheten til å skrive ut komplekse geometrier, forbedre gamle komponenter og derved også gjøre arbeidet mer effektivt.

Hult og lett stempel, 3D-trykt i det sementerte karbidet Vibenite 480.

– Nye ekstremt harde og slitesterke materialer kan produseres med 3D-printing og muliggjøre mer effektive løsninger. Imidlertid har det vært vanskelig for industrien å ta i bruk den nye teknologien på grunn av manglende erfaring og forståelse for prosessering av de 3D-printede komponentene i de nye superharde materialene, sier David Franklin, forsker ved metallforskningsinstituttet Swerim.

Skal få flere til å tørre å jobbe med additiv tilvirking
Det Vinnova-baserte prosjektet MacAM (Maskinering av additivt fremstilte komponenter) strekker seg over et år og har som mål å få flere selskaper til å tørre å jobbe med additiv produksjon. For dette undersøker de behandlingspotensialet til materialene som vil ligge til grunn for retningslinjer med anbefalinger om hvordan nye, harde materialer kan behandles og brukes. Ifølge Swerim har dette vært etterspurt i industrien i lang tid.

– I dag er det stor mangel på kunnskap om sliping og etterbehandling av additivt fremstilte komponenter. Vi ser frem til dette prosjektet, som vil gi nye verktøyanbefalinger og kunnskap om etterbehandling, som er viktig for bransjens konvertering til 3D-printing, sier Ulrik Beste, administrerende hos VBN Components.

Flere partnere
Samarbeidspartnerne i prosjektet er 3M, Sandvik Coromant, VBN Components og Swerim og budsjettet for prosjektet er 1,4 millioner svenske kroner.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3DVerkstan 2.0 har vekst i sikte

I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.

Publisert av: