Nye retningslinjer kan få flere til å printe i metall

David Franklin, Swerim, er koordinator for MacAM.

Vinnova-prosjektet MacAM skal utvikle retningslinjer for hvordan man arbeider med og bearbeider hardmetallmaterialer.

Additiv fremstilling av metall øker, og det er en rekke fordeler ved bruk av teknologien. Blant annet muligheten til å skrive ut komplekse geometrier, forbedre gamle komponenter og derved også gjøre arbeidet mer effektivt.

Hult og lett stempel, 3D-trykt i det sementerte karbidet Vibenite 480.

– Nye ekstremt harde og slitesterke materialer kan produseres med 3D-printing og muliggjøre mer effektive løsninger. Imidlertid har det vært vanskelig for industrien å ta i bruk den nye teknologien på grunn av manglende erfaring og forståelse for prosessering av de 3D-printede komponentene i de nye superharde materialene, sier David Franklin, forsker ved metallforskningsinstituttet Swerim.

Skal få flere til å tørre å jobbe med additiv tilvirking
Det Vinnova-baserte prosjektet MacAM (Maskinering av additivt fremstilte komponenter) strekker seg over et år og har som mål å få flere selskaper til å tørre å jobbe med additiv produksjon. For dette undersøker de behandlingspotensialet til materialene som vil ligge til grunn for retningslinjer med anbefalinger om hvordan nye, harde materialer kan behandles og brukes. Ifølge Swerim har dette vært etterspurt i industrien i lang tid.

– I dag er det stor mangel på kunnskap om sliping og etterbehandling av additivt fremstilte komponenter. Vi ser frem til dette prosjektet, som vil gi nye verktøyanbefalinger og kunnskap om etterbehandling, som er viktig for bransjens konvertering til 3D-printing, sier Ulrik Beste, administrerende hos VBN Components.

Flere partnere
Samarbeidspartnerne i prosjektet er 3M, Sandvik Coromant, VBN Components og Swerim og budsjettet for prosjektet er 1,4 millioner svenske kroner.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Ny driver forbedrer Mimakis maskiner

Med den nye printerdriveren Cuttlefish får brukerne av Mimakis fullfarge 3D-printer bedre kontroll over geometri, farger og materialoverganger.

Publisert av: 

3D-printing uten manuell programmering

ABB Robotics, robotdivisjonen til det sveitsisk-svenske multinasjonale elektronikkfirmaet ABB har introdusert 3D-print programvare for sitt robotsimuleringsprogram.

Publisert av: 

Optimaliserer smykkeproduksjonen

Den amerikanske 3D-printerprodusenten 3D Systems har kunngjort en ny smykkeproduksjonsløsning for sin Figur 4 3D-utskriftsplattform. Figure 4 Jewelry, designet for det 3D-printede smykkemarkedet, består av 3D Systems maskinvare, programvare og materialer optimalisert for å gi høy nøyaktighet, rike detaljer og glatte overflater.

Publisert av: 

Mindre plast – flere brett

Et fransk selskap som heter Hexa Surfboard har investert helhjertet i design og 3D-printing av miljøvennlige surfebrett. Målet er å redusere plasten i verdenshavene.

Publisert av: 

Postnord kjøper HP 3D-printer

I Sverige 3D-printer Postnord deler og reservedeler for kunder på forespørsel. Nå styrker de sin 3D-printvirksomhet med en ny HP 3D-printer. -Med denne teknologien kan vi effektivisere hele forsyningskjeden og kutte hele distribusjonsstadier, sier Tomas Lundström, sjef for 3D i Postnord Strålfors.

Publisert av: 

PLM Group satser på programvare

PLM Group, forhandler av HP, 3D Systems og Markforged i det nordiske markedet, investerer nå ytterligere i programvare. Derfor inngår de et samarbeid med den belgiske utvikleren Materialize.

Publisert av: 

Reguleringer for 3D-printing av kroppsdeler

Artikkelen tar for seg fremskrittene til 3D-printing og dens avlegger bioprinting innen feltet medisin, og stiller spørsmål om lovreguleringer som finnes, og andre som kanskje bør komme på plass før utviklingen løper fra lovgiverne.

Publisert av: 

Bransjeekspertene spår om 2020

3D Printing Industry har spurt 80 insidere i ledende firmaer innen additiv tilvirkning om hva de tror kommer til å skje i 2020. Vi viderebringer her et utvalg av svarene, oversatt til norsk.

Publisert av: 

Pasientspesifikke stents godkjent i USA

3D-printede pasientspesifikke luftveisstents, utviklet av en lege ved Cleveland Clinic, et medisinsk senter i Ohio, har fått godkjenning fra US Food and Drug Administration (FDA).

Publisert av: 

Autodesk lager generativ design for Airbus

En av fordelene med 3D-printing teknikken er at den er i stand til å produsere former som tidligere ikke var mulig å fremstille ved tradisjonelle, subtraktive metoder. Dette gjør at ingeniører må frigjøre seg fra begrensningene som de er vant med å ha når de skal designe deler. Ved å benytte seg av programvarer fra Autodesk har Airbus tenkt nytt rundt en rekke flydeler. 

Publisert av: