Arno Held om investering i startups innen additiv tilvirkning i Skandinavia

Arno Held, Chief Venture Officer i AMV. Foto: Tobias Hase

AM Ventures Holding GMbH (AMV) er en uavhengig, strategisk investor med base i München, Tyskland. Selskapet har skapt et økosystem som består av bærekraftige strategiske investeringer og et sterkt nettverk av partnere, for å dra nytte av additiv tilvirkning for serieproduksjon.

AMV, som opprinnelig ble etablert med støtte fra EOS, markedsledende innen additiv tilvirkningsindustri, har i dag en portefølje av investeringer som fokuserer på nyskapende teknologier. Investeringene inkluderer 3YOURMINDs programvare, etterbehandling fra DyeMansion og Swedish Exmet AB – et selskap som bruker additiv produksjon for å jobbe med amorfe legeringsmetaller.

19. februar arrangerer 3DVerkstan Nordic AM Startup Day 2020 , et AM Ventures pitch-arrangement i Stockholm. Her samles gründere, bransjeeksperter og investorer for å pitche, vise frem og nettverke rundt nye industrielle AM-innovasjoner fra hele Skandinavia og Baltikum.

Daniel Ljungstig, administrerende direktør i 3DVerkstan, har intervjuet Arno Held, Chief Venture Officer hos AMV før dette arrangementet. Arno forteller hvordan du som har en idé kan få finansiert oppstarten din, hva risikokapitalbedrifter leter etter innen additiv tilvirkning i industrien og hvor det er tomrom i bransjen som må fylles med nye innovasjoner.

Hvordan vil du beskrive AMV og hvilket formål fondet har?

– AM Ventures er en global investor som fokuserer på additiv produksjon – maskinvare, programvare, materialer og applikasjoner. Vi er et team bestående av ti lidenskapelige og veldig erfarne teknologieksperter med ulik bakgrunn, som støtter og inspirerer gründere med et supersynergistisk økosystem av forskjellige AM-startups og selskaper, sier Arno Held.

Hva skiller AMV fra andre fond / selskaper som investerer i tilsetningsindustri?

– Vårt viktige unike konkurransefortrinn er garantert det ekstremt produktive økosystemet vi har bygget opp de siste fem årene. Mer enn et dusin selskaper støtter hverandre med teknologi og forretningskunnskap innen tilvirkningsindustrien. Det gir oss ikke bare tilgang til stor kompetanse, men gir oss også en enestående oversikt over AM-bransjen når det gjelder nye teknologiske trender, eller fremveksten av nye banebrytende applikasjoner.

Kan du fortelle oss mer om hvordan du evaluerer hvilke oppstarter du bør investere i? Gjør du kort- eller langsiktige investeringer?

– På et tidlig tidspunkt er det menneskene som gjør en forskjell. Derfor investerer vi mye i å evaluere selskapets grunnleggere. Vi ønsker å forstå deres drivkraft for å bygge et selskap, hvor godt de kjenner sin egen teknologi, sitt marked og sine spesifikke kunder. Etter det kommer produktet: Hvordan ser den underliggende forretningsmodellen ut, og er det noen bevis som bekrefter den valgte markedsstrategien? Sier Arno Held og fortsetter:

– Om vi ​​investerer på kort eller lang sikt avhenger mye av produktets art og grunnleggerens intensjon. Vi er villige til å støtte alle slags planer hvis de er fornuftige og gjennomførbare. Generelt sett er vi som erfarne maskinvareprodusenter mer tålmodig og langsiktig fokusert enn klassiske programvareinvestorer.

Hvilke bruksområder og områder innen tilvirkningsindustri er mest interessant for deg akkurat nå? Hvor er de største utfordringene og mulighetene?

– Vi har for tiden noen veldig lovende metallapplikasjoner under utvikling som har potensiale til å påvirke gigantiske næringer. Ta varmevekslere som eksempel: Alle telefoner har minst en, hver bærbare datamaskin har minst to og hver bil har mer enn et dusin. De potensielle volumene som går utover fantasien og designmulighetene er nesten ubegrensede takket være tilvirkningsindustrien. Utfordringen for små, nystartede selskaper er fremfor alt den raske tiden som trengs for å skalere opp selskapet. Dette krever dyktige og pålitelige partnere i hele verdikjeden. En annen utfordring er hvor du skal fokusere. Hvis jeg har uendelige muligheter i alle retninger, hvor skal jeg begynne? Takket være vårt brede nettverk og erfaring i forskjellige stadier, kan AMV hjelpe med mange av disse utfordringene.

I hvilken fase skal et oppstartsfirma kontakte deg og hvor stor er investeringen vanligvis?

– Siden vi anser oss for å være et av de mest erfarne risikokapitalforetakene innen tilvirkningsindustrien, vurderer vi gjerne en oppstartbedrift så tidlig i livssyklusen som mulig. En rekke individer har bedt om vår hjelp til å etablere en virksomhet og gi finansiering til de aller første stadiene av deres liv som gründere. Og alle disse er vellykkede i dag, sier Arno og fortsetter:

– Vanligvis investerer vi mellom 300 000 og 1,5 millioner euro i de tidlige stadiene, og vi bevilger opp til totalt 8 millioner euro for den totale investeringen for et enkelt selskap.

Daniel Ljungstig, 3DVerkstan. Foto: Magnus Sandberg

Tilbyr du råd om forretningsmodeller eller markedssegmenter, eller er det noe gründerne må forstå fra starten?

– Selvfølgelig er vi villige til å dele vår kompetanse og gi råd om alle sider ved entreprenørskap. Men det er ikke vår intensjon å gjøre andres jobber og utvikle forretningsmodeller. Selvfølgelig forventer vi et høyt nivå av egen forskning og ulike scenarier, som vi deretter kritisk evaluerer i samarbeid med entreprenørene.

Hvor viktig er det å ha patent? Hva med andre typer immaterielle rettigheter?

– Et patent er veldig bra å ha. Uansett er det bare veldig kraftfullt hvis du har vilje og midler til å opprettholde og beskytte et patent for å verne om din markedsposisjon. Dette er den virkelig kostbare delen av dette spillet, men det lar deg også teste forskjellige interessante forretningsmodeller. Noen av våre nystartede selskaper bestemmer seg heller for å ikke skaffe patenter og holde den magiske ingrediensen hemmelig i stedet. Dette kan fungere, men samtidig setter du deg i en risikofylt posisjon fordi noen andre kan patentere prosessen din.

Dere gransker mange nyetablerte foretak. Hva er den vanligste feilen et oppstartsfirma gjør?

– Det er ganske mange feil som kan gjøres av uerfarne grunnleggere. Noe av det vanligste, for eksempel, er å velge feil forretningspartnere og gi dem for mange aksjer. Vi har sett nyetablerte mislykkes bare på grunn av disse feilene, og selv i de enkleste tilfeller var innsatsen for å løse konflikten veldig smertefull. Og dette er ikke kritikk av forretningspartnere generelt, vi har selv jobbet veldig vellykket med forretningspartnere som har støttet oppstart.

Hvilke egenskaper eller evner leter du mest etter i et team av gründere?

– Fremfor alt muligheten til å lytte til kunder og lese om markedstrender og forretningsmuligheter. I vår fortid har ikke en eneste oppstart lyktes med den opprinnelige ideen. Alle gode grunnleggere har alltid hatt muligheten til å tilpasse sin forretningsmodell eller produkt for å gi markedet det den trenger.

Har du sett merkbare forskjeller mellom skandinaviske oppstartsfirmaer sammenlignet med andre? Noen spesielle styrker eller svakheter?

– Så langt har databasen vår for lite informasjon om skandinaviske oppstarter til å gi en tilstrekkelig analyse. Men det vi kan si med sikkerhet, er at oppstarter fra nordiske land alltid er bemannet med imponerende høye tekniske ferdigheter, og at selv engasjerte ingeniører har god forståelse for næringslivet. En kombinasjon som ikke er lett å finne noe sted.

Du har fulgt oppstarter fra hele verden. Hva er nøkkelfaktorene for langsiktig suksess?

– Tre hovedfaktorer: Teamet er alt på et tidlig stadium! En sunn forretningsmodell med en sterk lock-in effekt og tilbakevendende inntektskilder og et kraftig og sterkt nettverk av rådgivere og investorer som AM Ventures, som kan bidra til å åpne dører for viktige kunder og strategiske partnere, avslutter Arno Held.

Her kan du lese mer om Nordic AM Startup Day 2020.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Prodways integrerer 3DExperience

Den franske industrielle 3D-printerleverandøren Prodways Group har kunngjort integrasjon av Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE- plattform, samt anskaffelse av en minoritetsandel i sin nordamerikanske partner, XD Innovation.

Publisert av: 

Jomfrutur med 300 3D-printede deler i motoren

GE Aviation har kunngjort at den amerikanske multinasjonale luftfartsgiganten Boeing har fullført den første flyvningen på sin 777X jet, drevet av to GE9X-motorer. Disse motorene er utstyrt med over 300 3D-printede deler.

Publisert av: 

Ny driver forbedrer Mimakis maskiner

Med den nye printerdriveren Cuttlefish får brukerne av Mimakis fullfarge 3D-printer bedre kontroll over geometri, farger og materialoverganger.

Publisert av: 

3D-printing uten manuell programmering

ABB Robotics, robotdivisjonen til det sveitsisk-svenske multinasjonale elektronikkfirmaet ABB har introdusert 3D-print programvare for sitt robotsimuleringsprogram.

Publisert av: 

Optimaliserer smykkeproduksjonen

Den amerikanske 3D-printerprodusenten 3D Systems har kunngjort en ny smykkeproduksjonsløsning for sin Figur 4 3D-utskriftsplattform. Figure 4 Jewelry, designet for det 3D-printede smykkemarkedet, består av 3D Systems maskinvare, programvare og materialer optimalisert for å gi høy nøyaktighet, rike detaljer og glatte overflater.

Publisert av: 

Mindre plast – flere brett

Et fransk selskap som heter Hexa Surfboard har investert helhjertet i design og 3D-printing av miljøvennlige surfebrett. Målet er å redusere plasten i verdenshavene.

Publisert av: 

Postnord kjøper HP 3D-printer

I Sverige 3D-printer Postnord deler og reservedeler for kunder på forespørsel. Nå styrker de sin 3D-printvirksomhet med en ny HP 3D-printer. -Med denne teknologien kan vi effektivisere hele forsyningskjeden og kutte hele distribusjonsstadier, sier Tomas Lundström, sjef for 3D i Postnord Strålfors.

Publisert av: 

PLM Group satser på programvare

PLM Group, forhandler av HP, 3D Systems og Markforged i det nordiske markedet, investerer nå ytterligere i programvare. Derfor inngår de et samarbeid med den belgiske utvikleren Materialize.

Publisert av: 

Snart kan du spise 3D-printet fisk til middag

Magasinet San Diego Union-Tribune skrev nylig om Foodtech-selskapet BlueNalu i San Diego, USA, og har lyktes med 3D-utskriftslaborert fisk. Noe som kan være på markedet i løpet av to år.

Publisert av: 

Reguleringer for 3D-printing av kroppsdeler

Artikkelen tar for seg fremskrittene til 3D-printing og dens avlegger bioprinting innen feltet medisin, og stiller spørsmål om lovreguleringer som finnes, og andre som kanskje bør komme på plass før utviklingen løper fra lovgiverne.

Publisert av: 

Bransjeekspertene spår om 2020

3D Printing Industry har spurt 80 insidere i ledende firmaer innen additiv tilvirkning om hva de tror kommer til å skje i 2020. Vi viderebringer her et utvalg av svarene, oversatt til norsk.

Publisert av: