Arno Held om investering i startups innen additiv tilvirkning i Skandinavia

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 3 desember 2019
Arno Held, Chief Venture Officer i AMV. Foto: Tobias Hase

AM Ventures Holding GMbH (AMV) er en uavhengig, strategisk investor med base i München, Tyskland. Selskapet har skapt et økosystem som består av bærekraftige strategiske investeringer og et sterkt nettverk av partnere, for å dra nytte av additiv tilvirkning for serieproduksjon.

AMV, som opprinnelig ble etablert med støtte fra EOS, markedsledende innen additiv tilvirkningsindustri, har i dag en portefølje av investeringer som fokuserer på nyskapende teknologier. Investeringene inkluderer 3YOURMINDs programvare, etterbehandling fra DyeMansion og Swedish Exmet AB – et selskap som bruker additiv produksjon for å jobbe med amorfe legeringsmetaller.

19. februar arrangerer 3DVerkstan Nordic AM Startup Day 2020 , et AM Ventures pitch-arrangement i Stockholm. Her samles gründere, bransjeeksperter og investorer for å pitche, vise frem og nettverke rundt nye industrielle AM-innovasjoner fra hele Skandinavia og Baltikum.

Daniel Ljungstig, administrerende direktør i 3DVerkstan, har intervjuet Arno Held, Chief Venture Officer hos AMV før dette arrangementet. Arno forteller hvordan du som har en idé kan få finansiert oppstarten din, hva risikokapitalbedrifter leter etter innen additiv tilvirkning i industrien og hvor det er tomrom i bransjen som må fylles med nye innovasjoner.

Hvordan vil du beskrive AMV og hvilket formål fondet har?

– AM Ventures er en global investor som fokuserer på additiv produksjon – maskinvare, programvare, materialer og applikasjoner. Vi er et team bestående av ti lidenskapelige og veldig erfarne teknologieksperter med ulik bakgrunn, som støtter og inspirerer gründere med et supersynergistisk økosystem av forskjellige AM-startups og selskaper, sier Arno Held.

Hva skiller AMV fra andre fond / selskaper som investerer i tilsetningsindustri?

– Vårt viktige unike konkurransefortrinn er garantert det ekstremt produktive økosystemet vi har bygget opp de siste fem årene. Mer enn et dusin selskaper støtter hverandre med teknologi og forretningskunnskap innen tilvirkningsindustrien. Det gir oss ikke bare tilgang til stor kompetanse, men gir oss også en enestående oversikt over AM-bransjen når det gjelder nye teknologiske trender, eller fremveksten av nye banebrytende applikasjoner.

Kan du fortelle oss mer om hvordan du evaluerer hvilke oppstarter du bør investere i? Gjør du kort- eller langsiktige investeringer?

– På et tidlig tidspunkt er det menneskene som gjør en forskjell. Derfor investerer vi mye i å evaluere selskapets grunnleggere. Vi ønsker å forstå deres drivkraft for å bygge et selskap, hvor godt de kjenner sin egen teknologi, sitt marked og sine spesifikke kunder. Etter det kommer produktet: Hvordan ser den underliggende forretningsmodellen ut, og er det noen bevis som bekrefter den valgte markedsstrategien? Sier Arno Held og fortsetter:

– Om vi ​​investerer på kort eller lang sikt avhenger mye av produktets art og grunnleggerens intensjon. Vi er villige til å støtte alle slags planer hvis de er fornuftige og gjennomførbare. Generelt sett er vi som erfarne maskinvareprodusenter mer tålmodig og langsiktig fokusert enn klassiske programvareinvestorer.

Hvilke bruksområder og områder innen tilvirkningsindustri er mest interessant for deg akkurat nå? Hvor er de største utfordringene og mulighetene?

– Vi har for tiden noen veldig lovende metallapplikasjoner under utvikling som har potensiale til å påvirke gigantiske næringer. Ta varmevekslere som eksempel: Alle telefoner har minst en, hver bærbare datamaskin har minst to og hver bil har mer enn et dusin. De potensielle volumene som går utover fantasien og designmulighetene er nesten ubegrensede takket være tilvirkningsindustrien. Utfordringen for små, nystartede selskaper er fremfor alt den raske tiden som trengs for å skalere opp selskapet. Dette krever dyktige og pålitelige partnere i hele verdikjeden. En annen utfordring er hvor du skal fokusere. Hvis jeg har uendelige muligheter i alle retninger, hvor skal jeg begynne? Takket være vårt brede nettverk og erfaring i forskjellige stadier, kan AMV hjelpe med mange av disse utfordringene.

I hvilken fase skal et oppstartsfirma kontakte deg og hvor stor er investeringen vanligvis?

– Siden vi anser oss for å være et av de mest erfarne risikokapitalforetakene innen tilvirkningsindustrien, vurderer vi gjerne en oppstartbedrift så tidlig i livssyklusen som mulig. En rekke individer har bedt om vår hjelp til å etablere en virksomhet og gi finansiering til de aller første stadiene av deres liv som gründere. Og alle disse er vellykkede i dag, sier Arno og fortsetter:

– Vanligvis investerer vi mellom 300 000 og 1,5 millioner euro i de tidlige stadiene, og vi bevilger opp til totalt 8 millioner euro for den totale investeringen for et enkelt selskap.

Daniel Ljungstig, 3DVerkstan. Foto: Magnus Sandberg

Tilbyr du råd om forretningsmodeller eller markedssegmenter, eller er det noe gründerne må forstå fra starten?

– Selvfølgelig er vi villige til å dele vår kompetanse og gi råd om alle sider ved entreprenørskap. Men det er ikke vår intensjon å gjøre andres jobber og utvikle forretningsmodeller. Selvfølgelig forventer vi et høyt nivå av egen forskning og ulike scenarier, som vi deretter kritisk evaluerer i samarbeid med entreprenørene.

Hvor viktig er det å ha patent? Hva med andre typer immaterielle rettigheter?

– Et patent er veldig bra å ha. Uansett er det bare veldig kraftfullt hvis du har vilje og midler til å opprettholde og beskytte et patent for å verne om din markedsposisjon. Dette er den virkelig kostbare delen av dette spillet, men det lar deg også teste forskjellige interessante forretningsmodeller. Noen av våre nystartede selskaper bestemmer seg heller for å ikke skaffe patenter og holde den magiske ingrediensen hemmelig i stedet. Dette kan fungere, men samtidig setter du deg i en risikofylt posisjon fordi noen andre kan patentere prosessen din.

Dere gransker mange nyetablerte foretak. Hva er den vanligste feilen et oppstartsfirma gjør?

– Det er ganske mange feil som kan gjøres av uerfarne grunnleggere. Noe av det vanligste, for eksempel, er å velge feil forretningspartnere og gi dem for mange aksjer. Vi har sett nyetablerte mislykkes bare på grunn av disse feilene, og selv i de enkleste tilfeller var innsatsen for å løse konflikten veldig smertefull. Og dette er ikke kritikk av forretningspartnere generelt, vi har selv jobbet veldig vellykket med forretningspartnere som har støttet oppstart.

Hvilke egenskaper eller evner leter du mest etter i et team av gründere?

– Fremfor alt muligheten til å lytte til kunder og lese om markedstrender og forretningsmuligheter. I vår fortid har ikke en eneste oppstart lyktes med den opprinnelige ideen. Alle gode grunnleggere har alltid hatt muligheten til å tilpasse sin forretningsmodell eller produkt for å gi markedet det den trenger.

Har du sett merkbare forskjeller mellom skandinaviske oppstartsfirmaer sammenlignet med andre? Noen spesielle styrker eller svakheter?

– Så langt har databasen vår for lite informasjon om skandinaviske oppstarter til å gi en tilstrekkelig analyse. Men det vi kan si med sikkerhet, er at oppstarter fra nordiske land alltid er bemannet med imponerende høye tekniske ferdigheter, og at selv engasjerte ingeniører har god forståelse for næringslivet. En kombinasjon som ikke er lett å finne noe sted.

Du har fulgt oppstarter fra hele verden. Hva er nøkkelfaktorene for langsiktig suksess?

– Tre hovedfaktorer: Teamet er alt på et tidlig stadium! En sunn forretningsmodell med en sterk lock-in effekt og tilbakevendende inntektskilder og et kraftig og sterkt nettverk av rådgivere og investorer som AM Ventures, som kan bidra til å åpne dører for viktige kunder og strategiske partnere, avslutter Arno Held.

Her kan du lese mer om Nordic AM Startup Day 2020.

 

Les mer

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683