Skal utvikle bioprinting i verdensrommet

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 17 desember 2019
Erik Gateholm, adm dir hos Cellink.

Den svenske bioprinterprodusenten Cellink starter opp et nytt samarbeid med «Made In Space». Bioprinting har potensial for å minske risikoene med besetningens helse og sikkerhet ved langvarige oppdrag i rommet, skriver Cellink i en pressemeddelelse.

Den svenske bioprinterprodusenten Cellink innleder et samarbeid med Made In Space, som jobber med produksjonsteknikker i verdensrommet. Sammen skal de utvikle avansert bioprintingteknikk i rommet.

– Cellink støtter romprogrammer i USA med vårt dype engasjement for banebrytende innovasjon, omfattende portefølje av teknologier samt forskere og ingeniører i verdensklasse. Vi er glade over å samarbeide med Made In Space for å videreutvikle bioprintingsteknikker som kan komma til å støtte og forbedre fremtidige oppdrag innen romfart og utforskning av verdensrommet, sier Cellinks administrerende, Erik Gatenholm.

Skal identifisere utviklingsmuligheter
Selskapene skal tilpasse sine tekniske kompetanser for å identifisere teknikkutviklingsmuligheter på flere områder. Dette inkluderer blant annet den internasjonale romstasjonen og fremtidige plattformer.

Kan styrke astronautenes helse
Ifølge Cellink har teknikken potensial til å minske risikoene med besetningens helse og sikkerhet ved langvarige oppdrag i rommet. Dette ettersom de ikke har tilgang til medisinske anlegg.

Forhåpningen er at bioprinting for eksempel skal kunne utvikle hud- og benplaster for å gi bedre leging av sår i rommet.

Les mer

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt