tirsdag 17 mai – uke 20
3Dprint.com har latt Michael Molitch-Hou se seg over skulderen på hva 2019 har bragt oss – når vi tenker på industriell 3D-printing. Han peker på nyheter som vi har bragt videre i løpet av året og trekker trådene sammen.
Vi fortsetter å se industriell 3D-printing øke i hastighet, størrelse og kapasitet, mens kostnadene synker, noe som peker på integreringen av teknologien i større industri. I år var det en rekke kunngjøringer som forsterker denne trenden, inkludert fusjoner, anskaffelser, partnerskap og produktutgivelser.
Servicebyråer
Dette var en av årets viktigste historier, etter denne forfatterens mening, ved at BASF trådte frem som mer enn en perifer partner innen additiv tilvirkning. Det største kjemiske selskapet i verden hadde sakte bredt sine grener i bransjen, utviklet materialer for selskaper som HP og deretter skaffet seg Innofil3D, Advanc3D Materials, Setup Performance, Forward AM. De fortsetter også å utvikle materialer til nye 3D-printprosesser. I tillegg til Multi Jet Fusion (MJF), har BASF gått sammen med Paxis, Impossible Objects og Origin for utvikling av materialer.
Med anskaffelsen av San Francisco- og Paris-baserte servicebyrået Sculpteo, har BASF etablert seg som en stor aktør. Det faktum at de også har investert 25 millioner dollar i 3D-printingprogramvare og serviceselskapet Materialize, indikerer at de gjør betydelige innsatser på servicebyråområdet, med materialene som drivkraft bak disse anstrengelsene.
BASF er kanskje det største kjemiske selskapet i verden, men det er ikke den eneste materialgiganten i 3D-bransjen. DuPont, Mitsubishi Chemicals, Covestro (Bayer spin-off), Arkema (spin-out av den franske oljegiganten Total), Henkel, DSM, Evonik og andre var også veldig aktivt til stede i år (selv om det selvfølgelig er å forvente).
I mellomtiden har en annen markedsplass for servicebyråer, Xometry, fortsatt å vokse. Etter å ha lagt bak seg en investering i Series D på 50 millioner dollar tidligere på året, kjøpte oppstartsforetaket opp Europas største produksjonsmarkedsplass on-demand, Shift. Dette vil gjøre at firmaet nå utvider seg til 12 nye land og får tilgang til et nettverk med over 4000 produsenter.
GKN har også fortsatt å utvide additiv tilvirkning-aktivitetene sine, og anskaffet flere metallpulverprodusenter og det California-baserte 3D-printbyrået FORECAST3D , som kompletterer konsernets eksisterende HP Metal Jet-teknologi med en stor flåte av Multi Jet Fusion 3D-skrivere. I tillegg åpnet GKN Powder Metallurgy et tredje kundesenter i Tyskland og et i Michigan, som også fungerer som deres nordamerikanske hovedkvarter.
Siemens
Etter å ha fullført det de hevder var et vellykket pilotprogram, lanserte Siemens offisielt Siemens Additive Manufacturing Network, som lar kunder og leverandører koble seg til deres produksjonsbehov. Det vil også integrere HPs digitale produksjonsnettverk og inkludere store produsenter, deriblant verdens største forhandler av sportsvarer, Decathalon. Teknologigiganten jobber også med en start-til-slutt additiv tilvirkning-arbeidsflyt som inkluderer digital inventar, del- og kostnadsanalyse, produksjonssporing, RFQ-behandling og planlegging.
Atlas3D er i stand til raskt å orientere deler og legge til støttestrukturer for å minimere forvrengning i DMLS.
Siemens kjøpte også Atlas3D , som har utviklet en skybasert programvare for automatisk å orientere deler for metall 3D-printing og generere støttestrukturer ved bruk av termisk distorsjonsanalyse.
HP og GE Additive fortsetter å vokse
Etter å ha gitt ut flaggskipsseriene, metall-3D-skrivere og farge-3D-skrivere, lanserte HP sin Jet Fusion 5200-serie, som er ment å være selskapets nye produksjonslinje. 5200-serien markedsføres som mer produktiv, nøyaktig, konsistent og effektiv enn den foregående 4200-linjen. Dette ble fulgt opp med åpningen av et nytt 150 000 kvadratmeter stort FoU-senter i Barcelona. HP kunngjorde også et samarbeid med Rösler AM Solutions for å utvikle automatisert etterbehandlingsteknologi.
GE Additive åpnet et nytt campus på 40 000 kvadratmeter i Lichtenfels, Tyskland, som skal fungere som det nye hovedkvarteret for Concept Laser. GE Aerospace investerte videre i seg selv ved å kjøpe 27 nye Arcam-elektronstrålesmeltsystemer for GE9X-bladproduksjon.
Masseproduksjonsteknologier
Etter å ha mottatt nok en runde med massiv finansiering i 2019, sikret Carbon, som kan skryte av sin digitale lyssyntese som mulig for masseproduksjon, nye partnerskap for stor batchproduksjon av sykkeldeler for spesialiserte og fizik, briller til JINS, nattevakter og spalter til Keystone Industrier, og bildeler for Lamborghini.
Additive Industries antyder også at den modulære MetalFAB1 3D-skriveren er egnet for masseproduksjon, og i tillegg til å selge seks av sine dyre metall 3D-skrivere til et amerikansk luftfartsselskap (og senere en syvende!), samarbeidet de med Airbus og Premium AEROTEC sitt datterselskap APWORKS for videre sertifisering av sin teknologi for serieproduksjon av romfartsdeler.
HPs MJF er også designet for masseproduksjon, noe som ble ytterligere demonstrert da Smile Direct Club kunngjorde bruken av teknologien til 3D-printing over 50 000 tannlegeformer per dag.
Nisjesektorer
Modne sektorer for additiv tilvirkning begynner å få mer oppmerksomhet. Spesielt har jernbanesektoren sett mer aktivitet knyttet til 3D-printing. Stratasys, for eksempel, samarbeidet med Angel Trains i Storbritannia i et pilotprogram som har 3D-printet fire armlener og syv gripehåndtak for passasjerer for Chiltern Railways. Europas “Mobility goes Additive”-nettverk gjorde den første 3D-printede sikkerhetsrelevante komponenten for jernbane: en bremseenhet for t-baner som allerede er i bruk i Hamburg, Tyskland.
mu Space CEO og grunnlegger James Yenbamroong og Relativity Space CEO og grunnlegger Tim Ellis står foran Relativitys Stargate, verdens største metall 3D-printer.
I tillegg til jernbane, har marine- og romfartsindustriene blitt påvirket av additiv tilvirkning. Selskaper som Relativity Space, Launcher og Rocket Lab (hvis du teller med nyheter fra i fjor) jobber alle med 3D-printede raketter til bruk i oppskytingen av små nyttelaster. Og dette er utenfor det eksisterende arbeidet med mainstream-lanseringsselskaper som United Launch Alliance og Space X. Den tyske stålgiganten thyssenkrupp har også gjort kontinuerlig fremgang i det maritime feltet, og sertifisert et anlegg for 3D-printing av marine deler og samarbeid med et stort rederi for 3D-printing av reservedeler.
Alt dette maler et bilde der 3D-printing for sluttproduksjon ikke lenger er eksperimentell, og heller ikke inntreden av store og unike bedrifter i bransjen. Additiv tilvirkning er fremdeles langt fra å mette den mye, mye, mye større produksjonsindustrien, men har nå et betydelig fotfeste.
Kilde: 3Dprint.com
EOS grunnla konsulentenheten Additive Minds i 2016. Når EOS skulle stille ut på den svenske Elmia 3D messen, inviterte de med seg en konsulent fra Additive Minds for å vise hvordan man kan hjelpe bedrifter med å utnytte det potensialet som ligger i industriell 3D-utskrift.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
På 3DVerkstans stand under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai fant vi Spectram Technology, som viser frem sin robotintegrasjon for metallprinting, og Markforged, som tok med seg en “feltutgave” av 3D-printeren X7.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Massivit 3D satser på det nordiske markedet. Björn Björnström har i snart ett år vært selskapets representant i Norden, og under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai var han på plass for å vise mulighetene med den patenterte GDP-teknologien for storskala 3D-printing.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Fremdrift av romfartøyer er et område hvor EOS og Hyperganic har slått sine pjaller sammen for å revolusjonere tankegang og konstruksjon. Nå presenterer de en rakettmotor som de har designet og produsert.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Forskere i Sydney, Australia utvikler et 3D-printet armbånd som lar handikappede, f.eks. de med cerebral parese få tilbake kontroll over spillkontroller og datamaskiner. De planlegger at det ferdig utviklede designet skal utgis som åpen kildekode til beste for menneskeheten.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 6. mai, 2022
GE Renewable Energy innviet nylig sitt toppmoderne anlegg for produksjon av vindturbiner. Produksjonen vil foregå med et automatisert 3D-printersystem som lager armerte betongkonstruksjoner, levert av danske Cobod.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Nasa har utviklet en ny legering ved hjelp av 3D-printing som forbedrer holdbarheten og styrken til komponentene betydelig. Den nye GRX-810 skal kunne vare 1000 ganger lenger enn andre eksisterende legeringer, ifølge Nasa.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Siden 2016 har IM-initiativet Humanium Metal forvandlet ulovlige våpen til nyttige gjenstander og kunstgjenstander hvor inntektene har gått til personer som er rammet av vold med våpen. Nå tas neste steg på denne reisen mot en fredeligere verden – med 3D-printede joggesko.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
Bærekraftig design og produksjon er et hett tema og noe som påvirker alle bransjer, fra mote og møbler, til pumper og maskindeler. Her får du tre tips å tenke på når du skal analysere livssyklusen til ditt produkt.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige