Etteplan og EOS har sammen 3D-printet metallgjenstander med elektronikk inne i komponenten. I følge selskapene skal teknologien ha et enormt potensial i industrien.
Det svenske konsernet Etteplan har, gjennom sitt finske selskap og sammen med den tyske 3d-printerprodusenten EOS, printet en demoversjon av en metallkomponent med et integrert kretskort. I dette tilfellet har kretskortet sensorer der metallskallet har fungert både som beskyttende kapsel og som en antenne.
Fungerer allerede med plast
– Additiv tilvirkning av metall er ikke noe nytt, og applikasjoner for industriell bruk er allerede 3D-printet over hele verden. I tillegg kan elektronikk plasseres i 3D-printede gjenstander når de for eksempel er laget av plast, sier Tero Leppänen, leder for Etteplans avdeling for programvare og innebygde løsninger, og fortsetter:
– Metal-pulver-bed fusion, PBF, derimot krever så høye temperaturer at elektronikken ikke har vært i stand til å håndtere det før. Men nå har vi klart å holde elektronikken intakt selv når vi har 3D-printet i metall.
Flere bruksområder
Det er en rekke bruksområder for denne typen innebygde løsninger, sier selskapene. Blant annet kan den brukes i en fremtidig løftekrok, der sensorer beskyttet under metallet kan generere informasjon som økt vekt og måling av ytre krefter.
–Disse dataene kan deretter brukes til å forutsi når verktøyet trenger vedlikehold eller levetid, sier Vesa Saastamoinen, prosjektleder i Etteplan.