Bransjeekspertene spår om 2020

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 14 januar 2020
En 3D-printet del som er lagd om bord på den internasjonale romstasjonen flyter i rommet mellom stasjonen og jorden. Foto En 3D-printet del som er lagd om bord på den internasjonale romstasjonen flyter i rommet mellom stasjonen og jorden. Foto: © Copyright NASA.

3D Printing Industry har spurt 80 insidere i ledende firmaer innen additiv tilvirkning om hva de tror kommer til å skje i 2020. Vi viderebringer her et utvalg av svarene, oversatt til norsk.

EOS: Marie Langer, administrerende direktør, EOS GmbH: -I årenes løp har additiv tilvirkning gått fra å være et system og dets materialer til å bli en komplett start-til-slutt løsning. I løpet av den samme tiden klarte vi å redusere materialkostnadene betydelig og øke prosessens produktivitet, noe som har gjort additiv tilvirkning til en viktig driver av digital produksjon på et pris-per-del nivå.

-Vi vil fortsette å aktivere akselererte teknologikvalifiserings- og sertifiseringsprosedyrer for å fremskynde den videre industrialiseringen av teknologien vår – alt med mål om å oppskalere fabrikker til storstilt serieproduksjon. Digitale forretningsmodeller for sdditiv tilvirkning er akkurat i ferd med å utvikle seg – EOS er fast bestemt på å følge våre kunder med på den veien.

Xerox: Naresh Shanker, teknologisjef, Xerox: -Bransjen er på et kritisk veiskille – vi har bygget disse fantastiske 3D-printerne som er i stand til pålitelig å produsere høye volum for sluttbruk. For å fullt ut realisere disse mulighetene, må vi innovere for de tilstøtende prosessene mens vi omfavner datadrevne tilnærminger for å sikre jevn og pålitelig produksjon.

-For bred bruk av 3D-printing på fabrikkgulvet, må to ting skje. For det første vil det være et økt fokus på å fremme infrastrukturen som kreves for å støtte 3D-printing – og med infrastruktur mener jeg alt utover printeren som får additiv produksjon til å skje: design, arbeidsflyt og nye eller forbedrede materialer. For det andre ser vi bruk av «closed-loop» -systemer, 3D-printere med nye, sensorbaserte teknologier for å sikre repeterbarhet og kvalitet – noe som gir OEM-selskaper mulighet til å komme med deler med sertifiserbare materialer og dimensjonale egenskaper.

3D Systems: Vyomesh Joshi, President & CEO, 3D Systems: -I 2019 så vi 3D-produksjon bli en realitet. Faktisk stolte kundene såpass på løsningene våre at de lagde mer enn 200 millioner produksjonsdeler i løpet av året. Med tilgjengeligheten av løsninger som inkluderer materialer, maskinvare og programvare designet for produksjonsapplikasjoner, tror jeg adopsjonen av additiv tilvirkning for å skape produksjonsdeler vil fortsette å vokse. Vi har krysset kløften, og vil begynne å se flere tilfeller der serieproduksjonen øker. Økt adopsjon vil fortsatt ledes av kjernemarkeder som helsetjenester, tannleger og romfart. Jeg tror faktisk vi vil se et økt antall produsenter av medisinske apparater i løpet av det kommende året som integrerer 3D-printing i metall i arbeidsflytene for produksjonen.

-Vi vil også se OEM-selskaper trappe opp innovasjon i produksjonsmateriell, etterbehandling og automatisering for å støtte nye bruksområder. Jeg tror også flere selskaper vil bringe et nivå av raffinement til hvordan programvare integreres i produksjonsarbeidsflytene. Design, prosjektering, planlegging, butikkgulvet og inspeksjon (QC) vil komme sammen til en skybasert prosess som utnytter mulighetene til individuelle plattformer for å drive hele prosessen.

Materialize: Bart Van der Schueren, CTO, Materialize: -Multinasjonale selskaper blir stadig mer innflytelsesrike, og med den innflytelsen kommer ansvaret. 3D-printindustrien er ikke fritatt for dette og må ta hensyn til teknologiens sosiale og miljømessige virkninger. Dette betyr at når vi utvikler nye produkter og teknologier for å hjelpe våre kunder med å skape innovative og meningsfulle applikasjoner, vil bærekraft måtte stå i høysetet. 3D-printing gir allerede selskaper et instrument å produsere på en mer bærekraftig måte – både sosialt og miljømessig. Som et resultat av dette er det mange som ser på 3D-printing som en positiv kraft som hjelper selskaper å operere mer bærekraftig. Men det er rett og slett ikke nok. Vår bransje kan og trenger å gjøre mer, ved å utvikle nye og innovative måter å redusere vår innvirkning på samfunnene vi samhandler med og miljøene vi opererer i. Fremover er spørsmålet ikke: er 3D-printing en mer bærekraftig produksjonsteknologi? Spørsmålet blir: hva kan vi gjøre for å gjøre 3D-printing mer bærekraftig?

Ultimaker: Jos Burger, administrerende direktør, Ultimaker: -Det er en stor mulighet for vekst i industrien i 2020. Indeksen vår indikerte at 25% av de spurte virksomhetene i løpet av de neste to årene tror at 3D-printing vil bli bredt brukt – sammenlignet med bare 7% i dag. Over hele kloden vokser bevisstheten for teknologien, og i 2020 forventer vi at flere bedriftsledere legger vekt på å bygge bro mellom kompetansegapet blant ansatte og utdanningsinsitusjoner for å arbeide for å gi studentene de nødvendige ferdighetene for fremtidige karrierer i Industri 4.0.

Protolabs: Rachel Hunt, produktutvikler for 3D Printing Marketing, Protolabs: -I 2020 kan du forvente å se 3D-printindustrien i en tilstand av fortsatt vekst som adopsjon og tilgjengelighet til additiv produksjonskala. Bransjer er mer kunnskapsrike enn noen gang før, fordi de bruker additiv design og produksjon for å oppnå økonomiske fordeler. Maskinens fremskritt vil fortsette i takt med utviklingen som skjer rundt automatisert etterbehandling, kvalitetsovervåking in situ og raskere byggefrekvens. Fremskritt i utvalget av materialet vil fortsette å være i rask vekst i 2020. Forvent å se mer avanserte materialer som kan oppfylle eller overgå visse egenskaper til tradisjonelt produserte metaller og plast.

Autodesk: Peter Rogers, APAC produktspesialist: – Additiv industri, Autodesk: -Jeg føler at det vil være mer fokus på multimateriale applikasjoner i FoU, og selskaper vil begynne å overføre mer til produksjon for plast- og metalldeler. Noen få viktige produsenter nærmer seg sertifisering av viktige deler, og dette vil fungere som en katalysator for veksten av Additiv tilvirkning i det neste tiåret.

Formnext: Sascha F. Wenzler, visepresident, Formnext: -Innen industriell bruk av Additiv tilvirkning er det ikke lenger et spørsmål for meg om veien mot serieproduksjon er den rette, men bare med hvilken hastighet, hvilken teknologi og i hvilken grad. Flere og flere applikasjoner i serieproduksjon beviser dette fra veldig forskjellige brukerindustrier og bruker forskjellige 3D-printteknologier. Trendforskere og konsulentselskaper bekrefter den videre oppadgående trenden for de kommende årene.

-Hele produksjonsprosessen, stabilitet, kontroll og sømløs overvåking er avgjørende. De nødvendige internasjonale standarder og normer er også en forutsetning. Og ikke å glemme kontinuerlig automatisering på tvers av alle prosesstrinn, inkludert for- og etterbehandling. Det er fremdeles mye potensial for å bli benyttet, for eksempel fra hybridproduksjon ved å bruke fordelene ved forskjellige teknologier og materialer. Og etter min mening tilbyr spesielt additiv tilvirkning store muligheter til å svare på essensielle spørsmål om bærekraft, resirkulering og ressursbevaring i industriell produksjon. Additiv tilvirkning er fortsatt en «livsendrende teknologi», og med Formnext er vi glade for å være en del av denne veien og å være med på å forme den.

Stratasys: Andy Langfeld, president, Stratasys EMEA: -Jeg tror at vi kan forvente å se additiv tilvirkning vokse i bransjer der bruken har vært mindre utbredt enn noen andre sektorer. For eksempel innen jernbane- eller forbrukerelektronikk presser vi fortsatt grenser når det gjelder å løse utfordrende applikasjonskrav for kunder. Jeg forventer å se ytterligere bruksområder som åpner for at disse kundene fortsetter å være vitne til effektivitet i hele produksjons- og forsyningskjeden via additiv teknologi.

Du kan lese flere ekspertkommentarer fra bransjeaktører her (engelsk).

Siste nytt

Stratasys slipper stor og rask SLA-nyhet

På den store AM-messen Rapid + TCT i Detroit 8.-10. april avduket Stratasys et nytt produkt i SLA: Neo800+. En 3D-printer som vil kunne skrive ut 50 prosent raskere enn forgjengeren.
Neo800-768x512

GE Aerospace investerer stort i Europa

Flymotorprodusenten GE Aerospace investerer 78 millioner euro i fem europeiske land.
avio_aero_nologo1-1024x683

Airtech kjøper Kimyas filament-portefølje

Mot slutten av 2024 ble det kunngjort at den franske materialprodusenten Kimya ville avslutte sin produksjon av filamenter. Nå kommer Airtech til å ta over produksjonen i stedet.
Kimya-1024x682

Prototal utvider med polypropylen

Prototal utvider sin materialportefølje og tilbyr nå additiv produksjon av polypropylen (PP) deler ved bruk av pulverbedteknologi. Kombinasjonen er spesielt godt egnet for gasstette og kjemikaliebestandige applikasjoner.
pp-water-pump-filter-4

Les mer

GE Aerospace investerer stort i Europa

Flymotorprodusenten GE Aerospace investerer 78 millioner euro i fem europeiske land.
avio_aero_nologo1-1024x683

Airtech kjøper Kimyas filament-portefølje

Mot slutten av 2024 ble det kunngjort at den franske materialprodusenten Kimya ville avslutte sin produksjon av filamenter. Nå kommer Airtech til å ta over produksjonen i stedet.
Kimya-1024x682

Prototal utvider med polypropylen

Prototal utvider sin materialportefølje og tilbyr nå additiv produksjon av polypropylen (PP) deler ved bruk av pulverbedteknologi. Kombinasjonen er spesielt godt egnet for gasstette og kjemikaliebestandige applikasjoner.
pp-water-pump-filter-4

Wohlers Report: AM-markedet vokser i Kina

I år utgis "bransjebibelen" Wohlers Report for trettiende gang. Årets rapport viser at AM-industrien har vokst med 9,1 prosent det siste året, fremfor alt i Kina.
Wohlers-2025-768x506