Bransjeekspertene spår om 2020

En 3D-printet del som er lagd om bord på den internasjonale romstasjonen flyter i rommet mellom stasjonen og jorden. Foto En 3D-printet del som er lagd om bord på den internasjonale romstasjonen flyter i rommet mellom stasjonen og jorden. Foto: © Copyright NASA.

3D Printing Industry har spurt 80 insidere i ledende firmaer innen additiv tilvirkning om hva de tror kommer til å skje i 2020. Vi viderebringer her et utvalg av svarene, oversatt til norsk.

EOS: Marie Langer, administrerende direktør, EOS GmbH: -I årenes løp har additiv tilvirkning gått fra å være et system og dets materialer til å bli en komplett start-til-slutt løsning. I løpet av den samme tiden klarte vi å redusere materialkostnadene betydelig og øke prosessens produktivitet, noe som har gjort additiv tilvirkning til en viktig driver av digital produksjon på et pris-per-del nivå.

-Vi vil fortsette å aktivere akselererte teknologikvalifiserings- og sertifiseringsprosedyrer for å fremskynde den videre industrialiseringen av teknologien vår – alt med mål om å oppskalere fabrikker til storstilt serieproduksjon. Digitale forretningsmodeller for sdditiv tilvirkning er akkurat i ferd med å utvikle seg – EOS er fast bestemt på å følge våre kunder med på den veien.

Xerox: Naresh Shanker, teknologisjef, Xerox: -Bransjen er på et kritisk veiskille – vi har bygget disse fantastiske 3D-printerne som er i stand til pålitelig å produsere høye volum for sluttbruk. For å fullt ut realisere disse mulighetene, må vi innovere for de tilstøtende prosessene mens vi omfavner datadrevne tilnærminger for å sikre jevn og pålitelig produksjon.

-For bred bruk av 3D-printing på fabrikkgulvet, må to ting skje. For det første vil det være et økt fokus på å fremme infrastrukturen som kreves for å støtte 3D-printing – og med infrastruktur mener jeg alt utover printeren som får additiv produksjon til å skje: design, arbeidsflyt og nye eller forbedrede materialer. For det andre ser vi bruk av “closed-loop” -systemer, 3D-printere med nye, sensorbaserte teknologier for å sikre repeterbarhet og kvalitet – noe som gir OEM-selskaper mulighet til å komme med deler med sertifiserbare materialer og dimensjonale egenskaper.

3D Systems: Vyomesh Joshi, President & CEO, 3D Systems: -I 2019 så vi 3D-produksjon bli en realitet. Faktisk stolte kundene såpass på løsningene våre at de lagde mer enn 200 millioner produksjonsdeler i løpet av året. Med tilgjengeligheten av løsninger som inkluderer materialer, maskinvare og programvare designet for produksjonsapplikasjoner, tror jeg adopsjonen av additiv tilvirkning for å skape produksjonsdeler vil fortsette å vokse. Vi har krysset kløften, og vil begynne å se flere tilfeller der serieproduksjonen øker. Økt adopsjon vil fortsatt ledes av kjernemarkeder som helsetjenester, tannleger og romfart. Jeg tror faktisk vi vil se et økt antall produsenter av medisinske apparater i løpet av det kommende året som integrerer 3D-printing i metall i arbeidsflytene for produksjonen.

-Vi vil også se OEM-selskaper trappe opp innovasjon i produksjonsmateriell, etterbehandling og automatisering for å støtte nye bruksområder. Jeg tror også flere selskaper vil bringe et nivå av raffinement til hvordan programvare integreres i produksjonsarbeidsflytene. Design, prosjektering, planlegging, butikkgulvet og inspeksjon (QC) vil komme sammen til en skybasert prosess som utnytter mulighetene til individuelle plattformer for å drive hele prosessen.

Materialize: Bart Van der Schueren, CTO, Materialize: -Multinasjonale selskaper blir stadig mer innflytelsesrike, og med den innflytelsen kommer ansvaret. 3D-printindustrien er ikke fritatt for dette og må ta hensyn til teknologiens sosiale og miljømessige virkninger. Dette betyr at når vi utvikler nye produkter og teknologier for å hjelpe våre kunder med å skape innovative og meningsfulle applikasjoner, vil bærekraft måtte stå i høysetet. 3D-printing gir allerede selskaper et instrument å produsere på en mer bærekraftig måte – både sosialt og miljømessig. Som et resultat av dette er det mange som ser på 3D-printing som en positiv kraft som hjelper selskaper å operere mer bærekraftig. Men det er rett og slett ikke nok. Vår bransje kan og trenger å gjøre mer, ved å utvikle nye og innovative måter å redusere vår innvirkning på samfunnene vi samhandler med og miljøene vi opererer i. Fremover er spørsmålet ikke: er 3D-printing en mer bærekraftig produksjonsteknologi? Spørsmålet blir: hva kan vi gjøre for å gjøre 3D-printing mer bærekraftig?

Ultimaker: Jos Burger, administrerende direktør, Ultimaker: -Det er en stor mulighet for vekst i industrien i 2020. Indeksen vår indikerte at 25% av de spurte virksomhetene i løpet av de neste to årene tror at 3D-printing vil bli bredt brukt – sammenlignet med bare 7% i dag. Over hele kloden vokser bevisstheten for teknologien, og i 2020 forventer vi at flere bedriftsledere legger vekt på å bygge bro mellom kompetansegapet blant ansatte og utdanningsinsitusjoner for å arbeide for å gi studentene de nødvendige ferdighetene for fremtidige karrierer i Industri 4.0.

Protolabs: Rachel Hunt, produktutvikler for 3D Printing Marketing, Protolabs: -I 2020 kan du forvente å se 3D-printindustrien i en tilstand av fortsatt vekst som adopsjon og tilgjengelighet til additiv produksjonskala. Bransjer er mer kunnskapsrike enn noen gang før, fordi de bruker additiv design og produksjon for å oppnå økonomiske fordeler. Maskinens fremskritt vil fortsette i takt med utviklingen som skjer rundt automatisert etterbehandling, kvalitetsovervåking in situ og raskere byggefrekvens. Fremskritt i utvalget av materialet vil fortsette å være i rask vekst i 2020. Forvent å se mer avanserte materialer som kan oppfylle eller overgå visse egenskaper til tradisjonelt produserte metaller og plast.

Autodesk: Peter Rogers, APAC produktspesialist: – Additiv industri, Autodesk: -Jeg føler at det vil være mer fokus på multimateriale applikasjoner i FoU, og selskaper vil begynne å overføre mer til produksjon for plast- og metalldeler. Noen få viktige produsenter nærmer seg sertifisering av viktige deler, og dette vil fungere som en katalysator for veksten av Additiv tilvirkning i det neste tiåret.

Formnext: Sascha F. Wenzler, visepresident, Formnext: -Innen industriell bruk av Additiv tilvirkning er det ikke lenger et spørsmål for meg om veien mot serieproduksjon er den rette, men bare med hvilken hastighet, hvilken teknologi og i hvilken grad. Flere og flere applikasjoner i serieproduksjon beviser dette fra veldig forskjellige brukerindustrier og bruker forskjellige 3D-printteknologier. Trendforskere og konsulentselskaper bekrefter den videre oppadgående trenden for de kommende årene.

-Hele produksjonsprosessen, stabilitet, kontroll og sømløs overvåking er avgjørende. De nødvendige internasjonale standarder og normer er også en forutsetning. Og ikke å glemme kontinuerlig automatisering på tvers av alle prosesstrinn, inkludert for- og etterbehandling. Det er fremdeles mye potensial for å bli benyttet, for eksempel fra hybridproduksjon ved å bruke fordelene ved forskjellige teknologier og materialer. Og etter min mening tilbyr spesielt additiv tilvirkning store muligheter til å svare på essensielle spørsmål om bærekraft, resirkulering og ressursbevaring i industriell produksjon. Additiv tilvirkning er fortsatt en “livsendrende teknologi”, og med Formnext er vi glade for å være en del av denne veien og å være med på å forme den.

Stratasys: Andy Langfeld, president, Stratasys EMEA: -Jeg tror at vi kan forvente å se additiv tilvirkning vokse i bransjer der bruken har vært mindre utbredt enn noen andre sektorer. For eksempel innen jernbane- eller forbrukerelektronikk presser vi fortsatt grenser når det gjelder å løse utfordrende applikasjonskrav for kunder. Jeg forventer å se ytterligere bruksområder som åpner for at disse kundene fortsetter å være vitne til effektivitet i hele produksjons- og forsyningskjeden via additiv teknologi.

Du kan lese flere ekspertkommentarer fra bransjeaktører her (engelsk).

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Ny driver forbedrer Mimakis maskiner

Med den nye printerdriveren Cuttlefish får brukerne av Mimakis fullfarge 3D-printer bedre kontroll over geometri, farger og materialoverganger.

Publisert av: 

3D-printing uten manuell programmering

ABB Robotics, robotdivisjonen til det sveitsisk-svenske multinasjonale elektronikkfirmaet ABB har introdusert 3D-print programvare for sitt robotsimuleringsprogram.

Publisert av: 

Optimaliserer smykkeproduksjonen

Den amerikanske 3D-printerprodusenten 3D Systems har kunngjort en ny smykkeproduksjonsløsning for sin Figur 4 3D-utskriftsplattform. Figure 4 Jewelry, designet for det 3D-printede smykkemarkedet, består av 3D Systems maskinvare, programvare og materialer optimalisert for å gi høy nøyaktighet, rike detaljer og glatte overflater.

Publisert av: 

Mindre plast – flere brett

Et fransk selskap som heter Hexa Surfboard har investert helhjertet i design og 3D-printing av miljøvennlige surfebrett. Målet er å redusere plasten i verdenshavene.

Publisert av: 

Postnord kjøper HP 3D-printer

I Sverige 3D-printer Postnord deler og reservedeler for kunder på forespørsel. Nå styrker de sin 3D-printvirksomhet med en ny HP 3D-printer. -Med denne teknologien kan vi effektivisere hele forsyningskjeden og kutte hele distribusjonsstadier, sier Tomas Lundström, sjef for 3D i Postnord Strålfors.

Publisert av: 

PLM Group satser på programvare

PLM Group, forhandler av HP, 3D Systems og Markforged i det nordiske markedet, investerer nå ytterligere i programvare. Derfor inngår de et samarbeid med den belgiske utvikleren Materialize.

Publisert av: 

Reguleringer for 3D-printing av kroppsdeler

Artikkelen tar for seg fremskrittene til 3D-printing og dens avlegger bioprinting innen feltet medisin, og stiller spørsmål om lovreguleringer som finnes, og andre som kanskje bør komme på plass før utviklingen løper fra lovgiverne.

Publisert av: 

Bransjeekspertene spår om 2020

3D Printing Industry har spurt 80 insidere i ledende firmaer innen additiv tilvirkning om hva de tror kommer til å skje i 2020. Vi viderebringer her et utvalg av svarene, oversatt til norsk.

Publisert av: 

Pasientspesifikke stents godkjent i USA

3D-printede pasientspesifikke luftveisstents, utviklet av en lege ved Cleveland Clinic, et medisinsk senter i Ohio, har fått godkjenning fra US Food and Drug Administration (FDA).

Publisert av: 

Autodesk lager generativ design for Airbus

En av fordelene med 3D-printing teknikken er at den er i stand til å produsere former som tidligere ikke var mulig å fremstille ved tradisjonelle, subtraktive metoder. Dette gjør at ingeniører må frigjøre seg fra begrensningene som de er vant med å ha når de skal designe deler. Ved å benytte seg av programvarer fra Autodesk har Airbus tenkt nytt rundt en rekke flydeler. 

Publisert av: