Pasientspesifikke stents godkjent i USA

3D-printet stent for luftveier. Foto via Cleveland Clinic.

3D-printede pasientspesifikke luftveisstents, utviklet av en lege ved Cleveland Clinic, et medisinsk senter i Ohio, har fått godkjenning fra US Food and Drug Administration (FDA).

Det er Dr. Tom Gildea ved Cleveland Clinic har utviklet en type 3D-printet silikonstents for å hjelpe pasienter med alvorlige pusteproblemer ved at stentene holder luftveiene åpne. Slike pusteforstyrrelser kan være forårsaket av tilstander som svulster, betennelse, traumer eller andre ting. Før godkjenning fra FDA ble de 3D-printede stentene implantert i pasienter i et brukerprogram som tilbys pasienter som har mislyktes med å få hjelp ved alle andre tilgjengelige behandlingsformer, kan få ta del i metoder som ennå ikke er tilgjengelige for publikum. Cleveland Clinic drives for øvrig på non-profitt basis, og er derfor avhengige av donasjoner fra givere for å drifte klinikken.

Stentene er designet i henhold til pasientspesifikke data samlet ved hjelp av CT-skanninger og egenutviklet 3D-visualiseringsprogramvare og har bidratt til å overvinne problemer rundt dårlig tilpassede standardstenter, som kan forårsake komplikasjoner i luftveiene hos pasienter.

-Åndedrett er noe mange tar for gitt, men for mange av disse pasientene kan hvert pust være en kamp. Det har vært gledelig å se at pasienter som mottar de tilpassede stentene føler lettelse med en gang, kommenterer Dr. Gildea, seksjonssjef for bronkoskopi ved Cleveland Clinic. -“Vi er glade for å kunne bringe denne teknologien til flere pasienter over hele landet og takknemlige for pasientene og giverne som har jobbet med oss for å hjelpe til med å pionere denne teknologien.

Det anslås at omtrent 30 000 luftveis-stents blir implantert i USA i 2020. Standard luftveis-stenter er designet i et begrenset antall størrelser og former og er ofte egnet for personer med større luftveier. Dette smale omfanget for tilpasning gjør det vanskelig når det gjelder å implantere stentene i pasienter, da ingen to pasientanatomier er like, noe som gjør det vanskelig å få en perfekt passform, spesielt for de med komplekse forhold. Stents som ikke er ordentlig montert i pasienter, kan knekke og bøye seg, og de kan også forårsake komplikasjoner i luftveiene som vekst av nytt vev, slimpåvirkning og dødt vev.

Som svar kom Dr. Gildea på ideen om 3D-printing av luftveisstentene i henhold til pasientspesifikke data, noe som muliggjorde en tilpasset passform for hver pasients anatomi. Ved hjelp av CT-skanninger og proprietær 3D-visualiseringsprogramvare designer Dr. Gildea og hans ingeniørteam stentene, og 3D trykker deretter formene i henhold til designet. Formene blir deretter injisert med silikon i medisinsk kvalitet.

I tillegg til å gi en perfekt passform, gir bruk av pasientspesifikke silikonstenter også den potensielle fordelen at de er mer holdbare enn tradisjonelle silikon-stents. Det kan hende at standardstents ofte må skiftes eller rengjøres på grunn av problemer med dårlig passform hos enkelte pasienter.

Studiene viste at de pasientspesifikke stentsene varte i snitt 1 år, sammenlignet med 90 dager for standard luftveis-stents. I tillegg har pasientspesifikke stents vist kortere prosedyretid og forbedrede pasientrapporterte symptomer. Dette kan vise seg å være fordelaktig ettersom det reduserer behovet for endringer og modifikasjoner av stentene, et vanlig problem med standardutgavene.

Video av 3D-printet luftveis-stent på plass. Bilde via Cleveland Clinic.

Ettersom personlig medisinsk utstyr ofte kommer i form av ortopedi, sto et ortopedisk fokusert Cleveland Clinic-datterselskap bak utviklingen og FDA-godkjenningen av den 3D-printede pasientspesifikke stenten. For å produsere og skaffe 3D-printede stents, vil det dannes et nytt datterselskap med navnet VisionAir Solutions, som også vil jobbe med å bringe andre 3D-printede enheter til intervensjonelle pulmonologer og pasientene som trenger dem. I slutten av 2020 planlegger VisionAir Solutions å begynne å gi de personaliserte stentene til pasienter i en kontrollert lansering ved medisinske institusjoner rundt om i landet.

Kilde: 3Dprintingindustry.com

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: 

3D-printing for Ukraina

Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.

Publisert av: