Pasientspesifikke stents godkjent i USA

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 14 januar 2020
3D-printet stent for luftveier. Foto via Cleveland Clinic.

3D-printede pasientspesifikke luftveisstents, utviklet av en lege ved Cleveland Clinic, et medisinsk senter i Ohio, har fått godkjenning fra US Food and Drug Administration (FDA).

Det er Dr. Tom Gildea ved Cleveland Clinic har utviklet en type 3D-printet silikonstents for å hjelpe pasienter med alvorlige pusteproblemer ved at stentene holder luftveiene åpne. Slike pusteforstyrrelser kan være forårsaket av tilstander som svulster, betennelse, traumer eller andre ting. Før godkjenning fra FDA ble de 3D-printede stentene implantert i pasienter i et brukerprogram som tilbys pasienter som har mislyktes med å få hjelp ved alle andre tilgjengelige behandlingsformer, kan få ta del i metoder som ennå ikke er tilgjengelige for publikum. Cleveland Clinic drives for øvrig på non-profitt basis, og er derfor avhengige av donasjoner fra givere for å drifte klinikken.

Stentene er designet i henhold til pasientspesifikke data samlet ved hjelp av CT-skanninger og egenutviklet 3D-visualiseringsprogramvare og har bidratt til å overvinne problemer rundt dårlig tilpassede standardstenter, som kan forårsake komplikasjoner i luftveiene hos pasienter.

-Åndedrett er noe mange tar for gitt, men for mange av disse pasientene kan hvert pust være en kamp. Det har vært gledelig å se at pasienter som mottar de tilpassede stentene føler lettelse med en gang, kommenterer Dr. Gildea, seksjonssjef for bronkoskopi ved Cleveland Clinic. -«Vi er glade for å kunne bringe denne teknologien til flere pasienter over hele landet og takknemlige for pasientene og giverne som har jobbet med oss for å hjelpe til med å pionere denne teknologien.

Det anslås at omtrent 30 000 luftveis-stents blir implantert i USA i 2020. Standard luftveis-stenter er designet i et begrenset antall størrelser og former og er ofte egnet for personer med større luftveier. Dette smale omfanget for tilpasning gjør det vanskelig når det gjelder å implantere stentene i pasienter, da ingen to pasientanatomier er like, noe som gjør det vanskelig å få en perfekt passform, spesielt for de med komplekse forhold. Stents som ikke er ordentlig montert i pasienter, kan knekke og bøye seg, og de kan også forårsake komplikasjoner i luftveiene som vekst av nytt vev, slimpåvirkning og dødt vev.

Som svar kom Dr. Gildea på ideen om 3D-printing av luftveisstentene i henhold til pasientspesifikke data, noe som muliggjorde en tilpasset passform for hver pasients anatomi. Ved hjelp av CT-skanninger og proprietær 3D-visualiseringsprogramvare designer Dr. Gildea og hans ingeniørteam stentene, og 3D trykker deretter formene i henhold til designet. Formene blir deretter injisert med silikon i medisinsk kvalitet.

I tillegg til å gi en perfekt passform, gir bruk av pasientspesifikke silikonstenter også den potensielle fordelen at de er mer holdbare enn tradisjonelle silikon-stents. Det kan hende at standardstents ofte må skiftes eller rengjøres på grunn av problemer med dårlig passform hos enkelte pasienter.

Studiene viste at de pasientspesifikke stentsene varte i snitt 1 år, sammenlignet med 90 dager for standard luftveis-stents. I tillegg har pasientspesifikke stents vist kortere prosedyretid og forbedrede pasientrapporterte symptomer. Dette kan vise seg å være fordelaktig ettersom det reduserer behovet for endringer og modifikasjoner av stentene, et vanlig problem med standardutgavene.

Video av 3D-printet luftveis-stent på plass. Bilde via Cleveland Clinic.

Ettersom personlig medisinsk utstyr ofte kommer i form av ortopedi, sto et ortopedisk fokusert Cleveland Clinic-datterselskap bak utviklingen og FDA-godkjenningen av den 3D-printede pasientspesifikke stenten. For å produsere og skaffe 3D-printede stents, vil det dannes et nytt datterselskap med navnet VisionAir Solutions, som også vil jobbe med å bringe andre 3D-printede enheter til intervensjonelle pulmonologer og pasientene som trenger dem. I slutten av 2020 planlegger VisionAir Solutions å begynne å gi de personaliserte stentene til pasienter i en kontrollert lansering ved medisinske institusjoner rundt om i landet.

Kilde: 3Dprintingindustry.com

Siste nytt

Stratasys slipper stor og rask SLA-nyhet

På den store AM-messen Rapid + TCT i Detroit 8.-10. april avduket Stratasys et nytt produkt i SLA: Neo800+. En 3D-printer som vil kunne skrive ut 50 prosent raskere enn forgjengeren.
Neo800-768x512

GE Aerospace investerer stort i Europa

Flymotorprodusenten GE Aerospace investerer 78 millioner euro i fem europeiske land.
avio_aero_nologo1-1024x683

Airtech kjøper Kimyas filament-portefølje

Mot slutten av 2024 ble det kunngjort at den franske materialprodusenten Kimya ville avslutte sin produksjon av filamenter. Nå kommer Airtech til å ta over produksjonen i stedet.
Kimya-1024x682

Prototal utvider med polypropylen

Prototal utvider sin materialportefølje og tilbyr nå additiv produksjon av polypropylen (PP) deler ved bruk av pulverbedteknologi. Kombinasjonen er spesielt godt egnet for gasstette og kjemikaliebestandige applikasjoner.
pp-water-pump-filter-4

Les mer

Standarder for 3D-printing i maritim- og offshoresektorene

International Association of Classification Societies (IACS), en organisasjon for tekniske standarder som dekker over 90 % av verdens lasteførende flåte, har publisert nye retningslinjer som tar sikte på å veilede bruken av 3D-printing i maritim- og offshoresektorene. "Recommendation 186" angir et standardisert rammeverk for kvalifisering, godkjenning og sertifisering av metalldeler produsert ved bruk av additiv produksjon (AM).
3D-Press-release-new-image-1024x535

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

Trender for 3D Printing i 2025: Spørreundersøkelse

3d Printing Industry har som vanlig i starten av året spurt bransjeeksperter om sine spådommer for årets 3D-printmarked. Her er en oppsummering, og vi kan vel fastslå at det råder optimisme om utbredelsen av 3D-printing blant de som har uttalt seg.
company-3502288_1280