Pasientspesifikke stents godkjent i USA

3D-printet stent for luftveier. Foto via Cleveland Clinic.

3D-printede pasientspesifikke luftveisstents, utviklet av en lege ved Cleveland Clinic, et medisinsk senter i Ohio, har fått godkjenning fra US Food and Drug Administration (FDA).

Det er Dr. Tom Gildea ved Cleveland Clinic har utviklet en type 3D-printet silikonstents for å hjelpe pasienter med alvorlige pusteproblemer ved at stentene holder luftveiene åpne. Slike pusteforstyrrelser kan være forårsaket av tilstander som svulster, betennelse, traumer eller andre ting. Før godkjenning fra FDA ble de 3D-printede stentene implantert i pasienter i et brukerprogram som tilbys pasienter som har mislyktes med å få hjelp ved alle andre tilgjengelige behandlingsformer, kan få ta del i metoder som ennå ikke er tilgjengelige for publikum. Cleveland Clinic drives for øvrig på non-profitt basis, og er derfor avhengige av donasjoner fra givere for å drifte klinikken.

Stentene er designet i henhold til pasientspesifikke data samlet ved hjelp av CT-skanninger og egenutviklet 3D-visualiseringsprogramvare og har bidratt til å overvinne problemer rundt dårlig tilpassede standardstenter, som kan forårsake komplikasjoner i luftveiene hos pasienter.

-Åndedrett er noe mange tar for gitt, men for mange av disse pasientene kan hvert pust være en kamp. Det har vært gledelig å se at pasienter som mottar de tilpassede stentene føler lettelse med en gang, kommenterer Dr. Gildea, seksjonssjef for bronkoskopi ved Cleveland Clinic. -“Vi er glade for å kunne bringe denne teknologien til flere pasienter over hele landet og takknemlige for pasientene og giverne som har jobbet med oss for å hjelpe til med å pionere denne teknologien.

Det anslås at omtrent 30 000 luftveis-stents blir implantert i USA i 2020. Standard luftveis-stenter er designet i et begrenset antall størrelser og former og er ofte egnet for personer med større luftveier. Dette smale omfanget for tilpasning gjør det vanskelig når det gjelder å implantere stentene i pasienter, da ingen to pasientanatomier er like, noe som gjør det vanskelig å få en perfekt passform, spesielt for de med komplekse forhold. Stents som ikke er ordentlig montert i pasienter, kan knekke og bøye seg, og de kan også forårsake komplikasjoner i luftveiene som vekst av nytt vev, slimpåvirkning og dødt vev.

Som svar kom Dr. Gildea på ideen om 3D-printing av luftveisstentene i henhold til pasientspesifikke data, noe som muliggjorde en tilpasset passform for hver pasients anatomi. Ved hjelp av CT-skanninger og proprietær 3D-visualiseringsprogramvare designer Dr. Gildea og hans ingeniørteam stentene, og 3D trykker deretter formene i henhold til designet. Formene blir deretter injisert med silikon i medisinsk kvalitet.

I tillegg til å gi en perfekt passform, gir bruk av pasientspesifikke silikonstenter også den potensielle fordelen at de er mer holdbare enn tradisjonelle silikon-stents. Det kan hende at standardstents ofte må skiftes eller rengjøres på grunn av problemer med dårlig passform hos enkelte pasienter.

Studiene viste at de pasientspesifikke stentsene varte i snitt 1 år, sammenlignet med 90 dager for standard luftveis-stents. I tillegg har pasientspesifikke stents vist kortere prosedyretid og forbedrede pasientrapporterte symptomer. Dette kan vise seg å være fordelaktig ettersom det reduserer behovet for endringer og modifikasjoner av stentene, et vanlig problem med standardutgavene.

Video av 3D-printet luftveis-stent på plass. Bilde via Cleveland Clinic.

Ettersom personlig medisinsk utstyr ofte kommer i form av ortopedi, sto et ortopedisk fokusert Cleveland Clinic-datterselskap bak utviklingen og FDA-godkjenningen av den 3D-printede pasientspesifikke stenten. For å produsere og skaffe 3D-printede stents, vil det dannes et nytt datterselskap med navnet VisionAir Solutions, som også vil jobbe med å bringe andre 3D-printede enheter til intervensjonelle pulmonologer og pasientene som trenger dem. I slutten av 2020 planlegger VisionAir Solutions å begynne å gi de personaliserte stentene til pasienter i en kontrollert lansering ved medisinske institusjoner rundt om i landet.

Kilde: 3Dprintingindustry.com

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Wohlers Report er ute

Årets utgave av Wohlers report, som tar tempen på additiv tilvirkning globalt og spår fremtiden, er ute nå.

Publisert av: 

Elektrisk 3D-printet motorsykkel

Motorsykkelprodusenten Curtiss har samarbeidet med firmaet Fast Radius om å lage den elektriske motorsykkelen Zeus 8. Curtiss har designet og Fast Radius har produsert delene, delvis via additiv tilvirkning. Sistnevnte firma har måttet tenke gjennom designet og foreslå innovasjoner for å realisere prosjektet.

Publisert av: 

Miko plast med egenutviklet verktøy for å redusere spredningen av koronaviruset

Kollegaene i Miko Plast har diskutert seg i mellom hvordan de kan bidra for å begrense spredningen av koronaviruset. Med dette i tankene har de utviklet et verktøy som de nå tilbyr gratis nedlasting av printfilen til.

Publisert av: 

Dobbelt opp i nytt printersystem

Den tyske maskinverktøyprodusenten DMG Mori utvider sitt utvalg innen additiv produksjon med et helt nytt selective laser melting 3D-printer-system, Lasertec 30 Dual SLM System.

Publisert av: 

3d-printing av ansiktskjermer

Modellverkstedet på Malmø bys byggekontor begynner å 3D-printe ansiktsvisirer på grunn av mangel på verneutstyr i helsevesenet. Så langt har de printet 75 stykker.

Publisert av: 

ARRK lanserer nettjeneste i Norden

Servicebyrået ARRK Europe gjør nå sin nettbaserte tjeneste for SLA- og SLS-deler tilgjengelig i Norden. Dette på grunn av at foretaket har en stadig voksende kundekrets.

Publisert av: 

Ny storskala 3D-betongprinter fra Twente

Twente AM, et nederlandsk oppstartfirma med fokus på arkitektonisk 3D-printing, har avduket sin siste storskala 3D-betongprinter. Det skjedde på en byggemesse i Dubai.

Publisert av: 

Britisk forsvar vurderer 3D-printing av eksplosiver

The Defense Science and Technology Laboratory (DSTL), et utøvende byrå sponset av Forsvarsdepartementet i Storbritannia, har begynt å utvikle 3D-printede eksplosiver. Også i Australia og i USA jobbes det med å produsere slike ting ved hjelp av additiv tilvirkning, bl.a. for å unngå hulrom.

Publisert av: