Pasientspesifikke stents godkjent i USA

3D-printet stent for luftveier. Foto via Cleveland Clinic.

3D-printede pasientspesifikke luftveisstents, utviklet av en lege ved Cleveland Clinic, et medisinsk senter i Ohio, har fått godkjenning fra US Food and Drug Administration (FDA).

Det er Dr. Tom Gildea ved Cleveland Clinic har utviklet en type 3D-printet silikonstents for å hjelpe pasienter med alvorlige pusteproblemer ved at stentene holder luftveiene åpne. Slike pusteforstyrrelser kan være forårsaket av tilstander som svulster, betennelse, traumer eller andre ting. Før godkjenning fra FDA ble de 3D-printede stentene implantert i pasienter i et brukerprogram som tilbys pasienter som har mislyktes med å få hjelp ved alle andre tilgjengelige behandlingsformer, kan få ta del i metoder som ennå ikke er tilgjengelige for publikum. Cleveland Clinic drives for øvrig på non-profitt basis, og er derfor avhengige av donasjoner fra givere for å drifte klinikken.

Stentene er designet i henhold til pasientspesifikke data samlet ved hjelp av CT-skanninger og egenutviklet 3D-visualiseringsprogramvare og har bidratt til å overvinne problemer rundt dårlig tilpassede standardstenter, som kan forårsake komplikasjoner i luftveiene hos pasienter.

-Åndedrett er noe mange tar for gitt, men for mange av disse pasientene kan hvert pust være en kamp. Det har vært gledelig å se at pasienter som mottar de tilpassede stentene føler lettelse med en gang, kommenterer Dr. Gildea, seksjonssjef for bronkoskopi ved Cleveland Clinic. -“Vi er glade for å kunne bringe denne teknologien til flere pasienter over hele landet og takknemlige for pasientene og giverne som har jobbet med oss for å hjelpe til med å pionere denne teknologien.

Det anslås at omtrent 30 000 luftveis-stents blir implantert i USA i 2020. Standard luftveis-stenter er designet i et begrenset antall størrelser og former og er ofte egnet for personer med større luftveier. Dette smale omfanget for tilpasning gjør det vanskelig når det gjelder å implantere stentene i pasienter, da ingen to pasientanatomier er like, noe som gjør det vanskelig å få en perfekt passform, spesielt for de med komplekse forhold. Stents som ikke er ordentlig montert i pasienter, kan knekke og bøye seg, og de kan også forårsake komplikasjoner i luftveiene som vekst av nytt vev, slimpåvirkning og dødt vev.

Som svar kom Dr. Gildea på ideen om 3D-printing av luftveisstentene i henhold til pasientspesifikke data, noe som muliggjorde en tilpasset passform for hver pasients anatomi. Ved hjelp av CT-skanninger og proprietær 3D-visualiseringsprogramvare designer Dr. Gildea og hans ingeniørteam stentene, og 3D trykker deretter formene i henhold til designet. Formene blir deretter injisert med silikon i medisinsk kvalitet.

I tillegg til å gi en perfekt passform, gir bruk av pasientspesifikke silikonstenter også den potensielle fordelen at de er mer holdbare enn tradisjonelle silikon-stents. Det kan hende at standardstents ofte må skiftes eller rengjøres på grunn av problemer med dårlig passform hos enkelte pasienter.

Studiene viste at de pasientspesifikke stentsene varte i snitt 1 år, sammenlignet med 90 dager for standard luftveis-stents. I tillegg har pasientspesifikke stents vist kortere prosedyretid og forbedrede pasientrapporterte symptomer. Dette kan vise seg å være fordelaktig ettersom det reduserer behovet for endringer og modifikasjoner av stentene, et vanlig problem med standardutgavene.

Video av 3D-printet luftveis-stent på plass. Bilde via Cleveland Clinic.

Ettersom personlig medisinsk utstyr ofte kommer i form av ortopedi, sto et ortopedisk fokusert Cleveland Clinic-datterselskap bak utviklingen og FDA-godkjenningen av den 3D-printede pasientspesifikke stenten. For å produsere og skaffe 3D-printede stents, vil det dannes et nytt datterselskap med navnet VisionAir Solutions, som også vil jobbe med å bringe andre 3D-printede enheter til intervensjonelle pulmonologer og pasientene som trenger dem. I slutten av 2020 planlegger VisionAir Solutions å begynne å gi de personaliserte stentene til pasienter i en kontrollert lansering ved medisinske institusjoner rundt om i landet.

Kilde: 3Dprintingindustry.com

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Ny driver forbedrer Mimakis maskiner

Med den nye printerdriveren Cuttlefish får brukerne av Mimakis fullfarge 3D-printer bedre kontroll over geometri, farger og materialoverganger.

Publisert av: 

3D-printing uten manuell programmering

ABB Robotics, robotdivisjonen til det sveitsisk-svenske multinasjonale elektronikkfirmaet ABB har introdusert 3D-print programvare for sitt robotsimuleringsprogram.

Publisert av: 

Optimaliserer smykkeproduksjonen

Den amerikanske 3D-printerprodusenten 3D Systems har kunngjort en ny smykkeproduksjonsløsning for sin Figur 4 3D-utskriftsplattform. Figure 4 Jewelry, designet for det 3D-printede smykkemarkedet, består av 3D Systems maskinvare, programvare og materialer optimalisert for å gi høy nøyaktighet, rike detaljer og glatte overflater.

Publisert av: 

Mindre plast – flere brett

Et fransk selskap som heter Hexa Surfboard har investert helhjertet i design og 3D-printing av miljøvennlige surfebrett. Målet er å redusere plasten i verdenshavene.

Publisert av: 

Postnord kjøper HP 3D-printer

I Sverige 3D-printer Postnord deler og reservedeler for kunder på forespørsel. Nå styrker de sin 3D-printvirksomhet med en ny HP 3D-printer. -Med denne teknologien kan vi effektivisere hele forsyningskjeden og kutte hele distribusjonsstadier, sier Tomas Lundström, sjef for 3D i Postnord Strålfors.

Publisert av: 

PLM Group satser på programvare

PLM Group, forhandler av HP, 3D Systems og Markforged i det nordiske markedet, investerer nå ytterligere i programvare. Derfor inngår de et samarbeid med den belgiske utvikleren Materialize.

Publisert av: 

Reguleringer for 3D-printing av kroppsdeler

Artikkelen tar for seg fremskrittene til 3D-printing og dens avlegger bioprinting innen feltet medisin, og stiller spørsmål om lovreguleringer som finnes, og andre som kanskje bør komme på plass før utviklingen løper fra lovgiverne.

Publisert av: 

Bransjeekspertene spår om 2020

3D Printing Industry har spurt 80 insidere i ledende firmaer innen additiv tilvirkning om hva de tror kommer til å skje i 2020. Vi viderebringer her et utvalg av svarene, oversatt til norsk.

Publisert av: 

Pasientspesifikke stents godkjent i USA

3D-printede pasientspesifikke luftveisstents, utviklet av en lege ved Cleveland Clinic, et medisinsk senter i Ohio, har fått godkjenning fra US Food and Drug Administration (FDA).

Publisert av: 

Autodesk lager generativ design for Airbus

En av fordelene med 3D-printing teknikken er at den er i stand til å produsere former som tidligere ikke var mulig å fremstille ved tradisjonelle, subtraktive metoder. Dette gjør at ingeniører må frigjøre seg fra begrensningene som de er vant med å ha når de skal designe deler. Ved å benytte seg av programvarer fra Autodesk har Airbus tenkt nytt rundt en rekke flydeler. 

Publisert av: