Magasinet San Diego Union-Tribune skrev nylig om Foodtech-selskapet BlueNalu i San Diego, USA, og har lyktes med 3D-printet laboratoriedyrket fisk. Noe som kan være på markedet i løpet av to år.
Vil løfte etikk og miljø
Oppstartsselskapet BlueNalu tilbød i desember en storslått middag med en annerledes ingrediens, laboratoriedyrket fisk. Det var alt fra fisketaco til poke bowls på bordet. I følge selskapet er grunnen til arbeidet de har lagt ned delvis å ta hensyn til de etiske og miljømessige spørsmålene ved å spise fisk, men også for å fylle et behov som finnes i markedet.
Bygges opp med stamceller
Ved å bruke en vevsprøve fra en bedøvd, levende fisk, har man deretter vært i stand til å isolere stamceller og behandlet disse i prøver med enzymer. Cellene har deretter vokst til en næringsløsning og deretter blandet med 3D-printbart bio-blekk.
Den ferdige laboratoriedyrkede fisken består, som ekte fisk, av muskler og fett. Imidlertid har du ikke ben og fiskeskjell.
Kan tilberedes på forskjellige måter
Det som gjør disse fiskene unike i forhold til produkter fra andre selskaper som jobber med lignende løsninger, er at fiskene deres kan kokes på forskjellige måter uten å gå i stykker. Selskapet planlegger å gi ut de første produktene i løpet av to år.
Slik ser prosessen ut: