Nytt materiale skal absorbere stråling

Addbor N25 er resultatet av et samarbeid med blant andre Additive Composite.

AddNorth har sammen med forskere for strålebeskyttelse og selskapet Additive Composite i Uppsala utviklet et nytt filament som kan absorbere nøytronstråling.


Addbor N25, er et nytt filament utviklet for bruk i 3D-printing av nøytronskjold og er laget av nylon og borkarbid. Komponentene i materialet kan absorbere nøytroner, en type stråling som forekommer i blant annet medisinsk teknologi, kjernefysiske industrier og studier av materialer ved store forskningsanlegg.

Positivt for miljøet
Det nye materialet kan ha en positiv innvirkning på miljøet, da nøytronabsorberende materialer som kadmium kan erstattes med borkarbidkompositter. Dette er fint fordi kadmium har blitt forbudt i mange applikasjoner.

– Hvis vi ser på miljøaspektet, bør produkter som er miljøfarlige erstattes med bedre alternativer der det er mulig. Vi tilbyr nå et velfungerende alternativ til kadmium, som jeg tror vil redusere bruken av kadmium og andre tungmetaller, sier Adam Engberg, administrerende direktør i Additive Composite Uppsala, og legger til:

– Additiv tilvirkningsindustri har allerede stor innvirkning på hvordan produkter kan designes og hvordan de blir produsert. Vi er overbevist om at Addbor N25 vil bidra ytterligere til denne utviklingen og vil hjelpe industri og forskningsanlegg til å erstatte miljøfarlige materialer som skader miljøet vårt.

På lag
I følge produsentene kan materialet trykkes lag på lag ved hjelp av sammensmeltet glødefabrikasjon, FFF-teknologi.

Addbor N25 ble lansert i januar 2020 og kan blant annet bestilles online via AddNorths hjemmeside.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: 

AM-dagen i Sverige

Merk av tirsdag 7. desember 2021 i kalenderen. Da er det tid for 3dp sin årlige heldagskonferanse, AM-dagen, som ble avlyst i fjor på grunn av pandemien. I år ser vi på fremtiden under temaet “AM 2030 – Additiv tilvirkning i fremtiden”.

Publisert av: