Nytt materiale skal absorbere stråling

Addbor N25 er resultatet av et samarbeid med blant andre Additive Composite.

AddNorth har sammen med forskere for strålebeskyttelse og selskapet Additive Composite i Uppsala utviklet et nytt filament som kan absorbere nøytronstråling.


Addbor N25, er et nytt filament utviklet for bruk i 3D-printing av nøytronskjold og er laget av nylon og borkarbid. Komponentene i materialet kan absorbere nøytroner, en type stråling som forekommer i blant annet medisinsk teknologi, kjernefysiske industrier og studier av materialer ved store forskningsanlegg.

Positivt for miljøet
Det nye materialet kan ha en positiv innvirkning på miljøet, da nøytronabsorberende materialer som kadmium kan erstattes med borkarbidkompositter. Dette er fint fordi kadmium har blitt forbudt i mange applikasjoner.

– Hvis vi ser på miljøaspektet, bør produkter som er miljøfarlige erstattes med bedre alternativer der det er mulig. Vi tilbyr nå et velfungerende alternativ til kadmium, som jeg tror vil redusere bruken av kadmium og andre tungmetaller, sier Adam Engberg, administrerende direktør i Additive Composite Uppsala, og legger til:

– Additiv tilvirkningsindustri har allerede stor innvirkning på hvordan produkter kan designes og hvordan de blir produsert. Vi er overbevist om at Addbor N25 vil bidra ytterligere til denne utviklingen og vil hjelpe industri og forskningsanlegg til å erstatte miljøfarlige materialer som skader miljøet vårt.

På lag
I følge produsentene kan materialet trykkes lag på lag ved hjelp av sammensmeltet glødefabrikasjon, FFF-teknologi.

Addbor N25 ble lansert i januar 2020 og kan blant annet bestilles online via AddNorths hjemmeside.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Wohlers Report er ute

Årets utgave av Wohlers report, som tar tempen på additiv tilvirkning globalt og spår fremtiden, er ute nå.

Publisert av: 

Elektrisk 3D-printet motorsykkel

Motorsykkelprodusenten Curtiss har samarbeidet med firmaet Fast Radius om å lage den elektriske motorsykkelen Zeus 8. Curtiss har designet og Fast Radius har produsert delene, delvis via additiv tilvirkning. Sistnevnte firma har måttet tenke gjennom designet og foreslå innovasjoner for å realisere prosjektet.

Publisert av: 

Miko plast med egenutviklet verktøy for å redusere spredningen av koronaviruset

Kollegaene i Miko Plast har diskutert seg i mellom hvordan de kan bidra for å begrense spredningen av koronaviruset. Med dette i tankene har de utviklet et verktøy som de nå tilbyr gratis nedlasting av printfilen til.

Publisert av: 

Dobbelt opp i nytt printersystem

Den tyske maskinverktøyprodusenten DMG Mori utvider sitt utvalg innen additiv produksjon med et helt nytt selective laser melting 3D-printer-system, Lasertec 30 Dual SLM System.

Publisert av: 

3d-printing av ansiktskjermer

Modellverkstedet på Malmø bys byggekontor begynner å 3D-printe ansiktsvisirer på grunn av mangel på verneutstyr i helsevesenet. Så langt har de printet 75 stykker.

Publisert av: 

ARRK lanserer nettjeneste i Norden

Servicebyrået ARRK Europe gjør nå sin nettbaserte tjeneste for SLA- og SLS-deler tilgjengelig i Norden. Dette på grunn av at foretaket har en stadig voksende kundekrets.

Publisert av: 

Ny storskala 3D-betongprinter fra Twente

Twente AM, et nederlandsk oppstartfirma med fokus på arkitektonisk 3D-printing, har avduket sin siste storskala 3D-betongprinter. Det skjedde på en byggemesse i Dubai.

Publisert av: 

Britisk forsvar vurderer 3D-printing av eksplosiver

The Defense Science and Technology Laboratory (DSTL), et utøvende byrå sponset av Forsvarsdepartementet i Storbritannia, har begynt å utvikle 3D-printede eksplosiver. Også i Australia og i USA jobbes det med å produsere slike ting ved hjelp av additiv tilvirkning, bl.a. for å unngå hulrom.

Publisert av: