Nytt materiale skal absorbere stråling

Addbor N25 er resultatet av et samarbeid med blant andre Additive Composite.

AddNorth har sammen med forskere for strålebeskyttelse og selskapet Additive Composite i Uppsala utviklet et nytt filament som kan absorbere nøytronstråling.


Addbor N25, er et nytt filament utviklet for bruk i 3D-printing av nøytronskjold og er laget av nylon og borkarbid. Komponentene i materialet kan absorbere nøytroner, en type stråling som forekommer i blant annet medisinsk teknologi, kjernefysiske industrier og studier av materialer ved store forskningsanlegg.

Positivt for miljøet
Det nye materialet kan ha en positiv innvirkning på miljøet, da nøytronabsorberende materialer som kadmium kan erstattes med borkarbidkompositter. Dette er fint fordi kadmium har blitt forbudt i mange applikasjoner.

– Hvis vi ser på miljøaspektet, bør produkter som er miljøfarlige erstattes med bedre alternativer der det er mulig. Vi tilbyr nå et velfungerende alternativ til kadmium, som jeg tror vil redusere bruken av kadmium og andre tungmetaller, sier Adam Engberg, administrerende direktør i Additive Composite Uppsala, og legger til:

– Additiv tilvirkningsindustri har allerede stor innvirkning på hvordan produkter kan designes og hvordan de blir produsert. Vi er overbevist om at Addbor N25 vil bidra ytterligere til denne utviklingen og vil hjelpe industri og forskningsanlegg til å erstatte miljøfarlige materialer som skader miljøet vårt.

På lag
I følge produsentene kan materialet trykkes lag på lag ved hjelp av sammensmeltet glødefabrikasjon, FFF-teknologi.

Addbor N25 ble lansert i januar 2020 og kan blant annet bestilles online via AddNorths hjemmeside.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Nytt materiale skal absorbere stråling

AddNorth har sammen med forskere for strålebeskyttelse og selskapet Additive Composite i Uppsala utviklet et nytt filament som kan absorbere nøytronstråling.

Publisert av: 

Coronavirus stopper messe

Etter utbruddet av Corona-viruset i Kina blir Asiamold – den asiatiske messen for verktøy, prosesseringsmaskiner og additiv tilvirkning – nå utsatt.

Publisert av: 

Prodways integrerer 3DExperience

Den franske industrielle 3D-printerleverandøren Prodways Group har kunngjort integrasjon av Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE- plattform, samt anskaffelse av en minoritetsandel i sin nordamerikanske partner, XD Innovation.

Publisert av: 

Jomfrutur med 300 3D-printede deler i motoren

GE Aviation har kunngjort at den amerikanske multinasjonale luftfartsgiganten Boeing har fullført den første flyvningen på sin 777X jet, drevet av to GE9X-motorer. Disse motorene er utstyrt med over 300 3D-printede deler.

Publisert av: 

Sykehuset sikrer kirurgiske inngrep med 3D-print

Skåne universitetssykehus 3D-printer modeller for blant annet å forberede seg på vanskelige operasjoner. -Målet er at vi i fremtiden skal kunne trykke implantater som kan opereres inn i kroppen, sier Einar Heiberg, forsker i klinisk fysiologi ved Skåne universitetssykehus og Lund universitet.

Publisert av: 

Ny driver forbedrer Mimakis maskiner

Med den nye printerdriveren Cuttlefish får brukerne av Mimakis fullfarge 3D-printer bedre kontroll over geometri, farger og materialoverganger.

Publisert av: 

3D-printing uten manuell programmering

ABB Robotics, robotdivisjonen til det sveitsisk-svenske multinasjonale elektronikkfirmaet ABB har introdusert 3D-print programvare for sitt robotsimuleringsprogram.

Publisert av: 

Optimaliserer smykkeproduksjonen

Den amerikanske 3D-printerprodusenten 3D Systems har kunngjort en ny smykkeproduksjonsløsning for sin Figur 4 3D-utskriftsplattform. Figure 4 Jewelry, designet for det 3D-printede smykkemarkedet, består av 3D Systems maskinvare, programvare og materialer optimalisert for å gi høy nøyaktighet, rike detaljer og glatte overflater.

Publisert av: 

Mindre plast – flere brett

Et fransk selskap som heter Hexa Surfboard har investert helhjertet i design og 3D-printing av miljøvennlige surfebrett. Målet er å redusere plasten i verdenshavene.

Publisert av: