Bioprinter menneskehud

– Syntetisk hud, som 3d-hud, har forutsetninger for å gjøre hudtester raskere, billigere og mer pålitelige, sier Olof Holmer, administrerende direktør for bransjeorganisasjonen Kemisk Tekniska Företagen, KTF.

Et samarbeid mellom Basf og CTIBiotech har resultert i 3D-bioprintet menneskehud med makrofager. – Syntetisk hud, som 3D-hud, har forutsetningar til å gjøre hudtester raskere, billigere og mer påtelige, kommenterer Olof Holmer, administrerende direktør for bransjeorganisasjonen Kemisk Tekniska Företagen i Sverige.

Den tyske kjemikalieprodusenten Basf har sammen med CTIBiotech, som utvikler og produserer modeller av menneskelig vev og celler til biomedisinsk, farmasøytisk og dermatologisk forskning og utvikling, gjort fremskritt i sitt samarbeid om å 3d-printe menneskehud.

Olof Holmer, adm dir for KTF

Lagd av spesifikk celletype
Den kunstige huden er fremstilt av en spesifikk celletype fra det menneskelige immunsystemet, makrofager. Makrofager er en av immunsystemets celletyper som overvåker hudens mikromiljø for indikasjoner på cellestress, vevskader eller infeksjoner og er viktige for å lege sår og rengjøre vev.

– Sammen med dagens metoder kan den nyutviklede 3D-bioprintede huden muliggjøre bredere analyse av menneskets fysiologi og makrofagers rolle i immunforsvaret. På den måten kan teknologien hjelpe oss med å påskynde utviklingen av innovative og pålitelige ingredienser i hudpleieprodukter. Vår forståelse av en 3d-hud med normalt immunforsvar er grunnleggende for å utvikle og teste avanserte kosmetiske og bioaktive ingredienser for hudpleieprodukter, forteller Dr Sébastien Cadau, spesialist innen 3D-vevteknikk hos BASF.

Med huden ser de to foretakene bak fremskrittene store muligheter for at 3d-teknikken skal bli grunnleggende i forskningen på blant annet makrofagers funksjon på helt rekonstruert hud.

Benyttes til testing av hudpleieprodukter
Huden skal blant annet kunne benyttes innen forskning, og for å teste hudpleieprodukter med fokus på anti-inflammatoriske egenskaper.

– Syntetisk hud kan øke innovasjonstakten i det konstant pågående arbeidet med å utvikle sikre og stadig bedre produkter, sier Olof Holmer.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Større karbonavtrykk for 3D-printing i metall

Organisasjonen Additive Manufacturer Green Trade Association (AMGTA) har publisert sitt første bestilte universitetsforskningsarbeid om miljøeffekter av 3D-printing i metall. Foreløpig er konklusjonen at det er mest bærekraftig å produsere massive deler subtraktivt, og hule og mer komplekse deler additivt.

Publisert av: