Bioprinter menneskehud

Tekst:Hanna Jangenfeldt
PUBLISERT: 17 mars 2020
– Syntetisk hud, som 3d-hud, har forutsetninger for å gjøre hudtester raskere, billigere og mer pålitelige, sier Olof Holmer, administrerende direktør for bransjeorganisasjonen Kemisk Tekniska Företagen, KTF.

Et samarbeid mellom Basf og CTIBiotech har resultert i 3D-bioprintet menneskehud med makrofager. – Syntetisk hud, som 3D-hud, har forutsetningar til å gjøre hudtester raskere, billigere og mer påtelige, kommenterer Olof Holmer, administrerende direktør for bransjeorganisasjonen Kemisk Tekniska Företagen i Sverige.

Den tyske kjemikalieprodusenten Basf har sammen med CTIBiotech, som utvikler og produserer modeller av menneskelig vev og celler til biomedisinsk, farmasøytisk og dermatologisk forskning og utvikling, gjort fremskritt i sitt samarbeid om å 3d-printe menneskehud.

Olof Holmer, adm dir for KTF

Lagd av spesifikk celletype
Den kunstige huden er fremstilt av en spesifikk celletype fra det menneskelige immunsystemet, makrofager. Makrofager er en av immunsystemets celletyper som overvåker hudens mikromiljø for indikasjoner på cellestress, vevskader eller infeksjoner og er viktige for å lege sår og rengjøre vev.

– Sammen med dagens metoder kan den nyutviklede 3D-bioprintede huden muliggjøre bredere analyse av menneskets fysiologi og makrofagers rolle i immunforsvaret. På den måten kan teknologien hjelpe oss med å påskynde utviklingen av innovative og pålitelige ingredienser i hudpleieprodukter. Vår forståelse av en 3d-hud med normalt immunforsvar er grunnleggende for å utvikle og teste avanserte kosmetiske og bioaktive ingredienser for hudpleieprodukter, forteller Dr Sébastien Cadau, spesialist innen 3D-vevteknikk hos BASF.

Med huden ser de to foretakene bak fremskrittene store muligheter for at 3d-teknikken skal bli grunnleggende i forskningen på blant annet makrofagers funksjon på helt rekonstruert hud.

Benyttes til testing av hudpleieprodukter
Huden skal blant annet kunne benyttes innen forskning, og for å teste hudpleieprodukter med fokus på anti-inflammatoriske egenskaper.

– Syntetisk hud kan øke innovasjonstakten i det konstant pågående arbeidet med å utvikle sikre og stadig bedre produkter, sier Olof Holmer.

 

Les mer

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Ny og lettere legering til bruk i romfarten

Forskere fra RMIT University har 3D-printet en titanstruktur som er 50 % sterkere enn den sterkeste legeringen med lignende tetthet som har blitt utviklet for romfartsapplikasjoner.
Jordan-Noronha-holding-a-sample-of-the-new-titanium-lattice-structure-3D-printed-in-cube-form.-Photo-via-RMIT-1024x772-1

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

To nye 3D-printere fra Formlabs

3D-printerprodusent Formlabs har lansert sine nye stasjonære harpiks 3D-skrivere, Form 4 og varianten, Form 4B.
Screenshot

Dømt til bot på 17 millioner dollar for patentkopiering

3D-printerprodusenten Markforged har blitt pålagt å betale Continuous Composites 17,34 millioner dollar som en del av et patentsøksmål som startet i 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1