Bioprinter menneskehud

– Syntetisk hud, som 3d-hud, har forutsetninger for å gjøre hudtester raskere, billigere og mer pålitelige, sier Olof Holmer, administrerende direktør for bransjeorganisasjonen Kemisk Tekniska Företagen, KTF.

Et samarbeid mellom Basf og CTIBiotech har resultert i 3D-bioprintet menneskehud med makrofager. – Syntetisk hud, som 3D-hud, har forutsetningar til å gjøre hudtester raskere, billigere og mer påtelige, kommenterer Olof Holmer, administrerende direktør for bransjeorganisasjonen Kemisk Tekniska Företagen i Sverige.

Den tyske kjemikalieprodusenten Basf har sammen med CTIBiotech, som utvikler og produserer modeller av menneskelig vev og celler til biomedisinsk, farmasøytisk og dermatologisk forskning og utvikling, gjort fremskritt i sitt samarbeid om å 3d-printe menneskehud.

Olof Holmer, adm dir for KTF

Lagd av spesifikk celletype
Den kunstige huden er fremstilt av en spesifikk celletype fra det menneskelige immunsystemet, makrofager. Makrofager er en av immunsystemets celletyper som overvåker hudens mikromiljø for indikasjoner på cellestress, vevskader eller infeksjoner og er viktige for å lege sår og rengjøre vev.

– Sammen med dagens metoder kan den nyutviklede 3D-bioprintede huden muliggjøre bredere analyse av menneskets fysiologi og makrofagers rolle i immunforsvaret. På den måten kan teknologien hjelpe oss med å påskynde utviklingen av innovative og pålitelige ingredienser i hudpleieprodukter. Vår forståelse av en 3d-hud med normalt immunforsvar er grunnleggende for å utvikle og teste avanserte kosmetiske og bioaktive ingredienser for hudpleieprodukter, forteller Dr Sébastien Cadau, spesialist innen 3D-vevteknikk hos BASF.

Med huden ser de to foretakene bak fremskrittene store muligheter for at 3d-teknikken skal bli grunnleggende i forskningen på blant annet makrofagers funksjon på helt rekonstruert hud.

Benyttes til testing av hudpleieprodukter
Huden skal blant annet kunne benyttes innen forskning, og for å teste hudpleieprodukter med fokus på anti-inflammatoriske egenskaper.

– Syntetisk hud kan øke innovasjonstakten i det konstant pågående arbeidet med å utvikle sikre og stadig bedre produkter, sier Olof Holmer.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Copycat produserer smittevernutstyr

Det pågår for tiden en storstilt dugnad blant 3D-printerkyndige i Norge om å produsere ansiktsvisirer som skal beskytte mot koronavirus. Nå har kopi- og printbyråkjeden Copycat kommet på banen og opprettet produksjonslinje for slike beskyttelsesvisirer ved selskapets nye produksjonssenter på Billingstad.

Publisert av: 

Wohlers Report er ute

Årets utgave av Wohlers report, som tar tempen på additiv tilvirkning globalt og spår fremtiden, er ute nå.

Publisert av: 

Elektrisk 3D-printet motorsykkel

Motorsykkelprodusenten Curtiss har samarbeidet med firmaet Fast Radius om å lage den elektriske motorsykkelen Zeus 8. Curtiss har designet og Fast Radius har produsert delene, delvis via additiv tilvirkning. Sistnevnte firma har måttet tenke gjennom designet og foreslå innovasjoner for å realisere prosjektet.

Publisert av: 

Dugnad med norske 3D-print aktører

Facebook-gruppen “3d-printere for assistanse til helsevesenet under Covid-19” er opprettet av en håndfull frivillige som har satt i gang en skikkelig dugnad som skal støtte helseforetak i hele Norge. Døgnet rundt printes det hundrevis av komponenter som blant annet blir til ansiktsskjermer for beskyttelse mot koronasmitte. I skrivende stund er det 1681 medlemmer i gruppen som ble opprettet for to uker siden.

Publisert av: 

Miko plast med egenutviklet verktøy for å redusere spredningen av koronaviruset

Kollegaene i Miko Plast har diskutert seg i mellom hvordan de kan bidra for å begrense spredningen av koronaviruset. Med dette i tankene har de utviklet et verktøy som de nå tilbyr gratis nedlasting av printfilen til.

Publisert av: 

Dobbelt opp i nytt printersystem

Den tyske maskinverktøyprodusenten DMG Mori utvider sitt utvalg innen additiv produksjon med et helt nytt selective laser melting 3D-printer-system, Lasertec 30 Dual SLM System.

Publisert av: 

3d-printing av ansiktskjermer

Modellverkstedet på Malmø bys byggekontor begynner å 3D-printe ansiktsvisirer på grunn av mangel på verneutstyr i helsevesenet. Så langt har de printet 75 stykker.

Publisert av: 

ARRK lanserer nettjeneste i Norden

Servicebyrået ARRK Europe gjør nå sin nettbaserte tjeneste for SLA- og SLS-deler tilgjengelig i Norden. Dette på grunn av at foretaket har en stadig voksende kundekrets.

Publisert av: