Plast kan reddes av 3D-printing

Plast har i det siste falt i unåde hos mange som er opptatt av miljøet, spesielt etter mange reportasjer om all plasten som havner i havet og førsøpler og truer dyre- og planteliv. Med 3D-printing kan man nå i stedet for å kaste, resirkulere gammel plast og anvende det på nytt.

Nå har Manchester Metropolitan University (MMU) påtatt seg et prosjekt på 9,6 millioner Euro for å transformere engangs plastavfall til råstoff for additiv tilvirkning, samt inntrengingsstøping – en kombinasjon av ekstrudering og sprøytestøping.

Prosjektet tar sikte på å gi avfallet nytt bærekraftig liv og skape en drivkraft for resirkulering av plastmaterialer. Prosjektet vil bruke råstoffet til å produsere nye gjenstander som bord, stoler og skreddersydde 3D-printede produkter. MMU vil lede prosjektet, som går under navnet TRANSFORM-CE, og utnytte sin kompetanse innen industri 4.0, neste generasjons materialer, 3D-printing og innsikt til å bygge en bærekraftig forretning. TRANSFORM-CE støttes av Interreg Nord-Vest-Europa-programmet som en del av European Regional Development Fund (ERDF).

Andy Burnham, ordfører i Stor-Manchester, har uttrykt støtte for det nye initiativet da Manchester ser ut til å bli karbonnøytral innen 2038: –Reduksjon av engangsplast er et sentralt fokusområde for Stor-Manchester, og vi er opptatt av å hjelpe til en endring av oppførselen, og redusere forbruket og produksjonen av engangsplast, sier han.

–TRANSFORM-CE-prosjektet er et fantastisk eksempel på hvordan industrieksperter, forretninger og forskningsorganer kan identifisere virkelige økonomiske muligheter for å evaluere Stor-Manchesters engangs husholdningsplast, til å skape virkelige verdier fra avfall ved hjelp av en innovativ tilnærming.

TRANSFORM-CE blir finansiert med 9,6 millioner Euro fra EFRU, og har som mål å avlede tusenvis av tonn avfall fra deponi over hele Nord-Europa. Med dette søker initiativet også å skape ny økonomisk etterspørsel etter opptak av resirkulerte plastmaterialer fra bedrifter, både lokalt og lenger unna.

36 partnere fra en rekke fagdisipliner vil bli med MMU for å samarbeide om TRANSFORM-CE. Prosjektet vil se byggingen av to spesialbygde plastgjenvinningsanlegg, ett i Manchester og ett i Nederland, som vil finne sted i løpet av det neste året.

PrintCity vil hjelpe firmaer til å inkorporere resirkulerte materialer i sine egne produkter gjennom 3D-printteknologien. Foto via MMU.

På MMUs 3D-printanlegg, kjent som PrintCity, vil universitetet samarbeide med lokale virksomheter for å innlemme resirkulerte plastmaterialer i designprosessen deres gjennom 3D-printteknologi, noe som fører til å skape nye, bærekraftige produkter.

PrintCity er et 3D additivt og digitalt produksjonssenter som rommer produksjonseksperter, designere, ingeniører og studenter på MMUs MSc Industrial Digitalisation-kurs.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: 

3D-printing for Ukraina

Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.

Publisert av: