3D-printede antenner forbedrer 5G-nettverk

Rendring av den 3D-printede helicalske antennen. Illustrasjon via SENER.

Britiske forskere har sett på bruk av 3D-printing for å produsere lavpris Multiple Input Multiple Output (MIMO) antenner for 5G kommunikasjonssystemer.

Disse foreslåtte MIMO-ene, produsert ved bruk av 3D-printing, er i stand til å levere stråler i flere retninger, og gir kontinuerlig dekning i sanntid uten bruk av faseforskyvere. I tillegg kan de operere på 28 GHz 5G-bånd med en vid ytelse i båndbredde som overstiger 4 GHz.

Skjematisk tegning av den foreslåtte antennen med vegg på siden. (a) Forfra og (b) perspektiv. Illustrasjon via Shaker Alkaraki og Yue Gao.

Som sådan har forskerne funnet ut at disse antennene gir et rimelig valg for å muliggjøre applikasjoner på 5G og mm-bølger, takket være bruken av 3D-printing. I tillegg har 3D-printing også lagt til rette for komplekse designvalg slik at retning av antennens stråle kan endres, og for at dens direktivitet kan økes.

Fordelene med 3D-printing av antenner

Forskerne begynte med å skissere den forestående standardiseringen av 5G som nå implementeres i de fleste land. 5G trådløs teknologi er en stor forbedring av dagens teknologier, og forventes å forbedre den generelle systemkapasiteten med flere hundre ganger, samt øke den totale systemgjennomstrømningen med høyere spektral- og energieffektivitet, samtidig som systemets latens minimeres. 5G vil bli introdusert i land med følgende millimeterbølge (mm-bølge) frekvensbånd: 24 GHz til 29,5 GHz, 37 GHz til 42,5 GHz, 47,2 GHz til 48,2 GHz og 64 til 71 GHz.

Forfatterne av studien fortsetter deretter med å forklare hvordan 3D-printing er en effektiv produksjonsprosess for å designe antenner, og har blitt brukt til å produsere antenner for en rekke bruksområder ved forskjellige frekvensbånd som spenner fra mikrobølgeovn til THz frekvenser. “Å bruke 3D-utskrift for å tilby antenneløsninger har flere fordeler som å realisere komplekse former til lav kostnad,” forklarer forskerne i studien.

Dette underbygges av at 3D-printede antenner har blitt implementert av aktører som European Space Agency (ESA) for deres PROBA-3 romprosjekt. Antennen ble 3D printet av den spanske teknologigruppen SENER, og Centre for Advanced Aerospace Technologies (CATEC). Forskere fra University of Delaware (UDEL) benytter også 3D-printing for å utvikle nye 5G antenner,ved bruk av XJet Carmel 1400 systemet. Det Arizona-baserte radar- og antennefirmaet Lunewave er et oppstartsfirma som med proprietær teknologi helt fokuserer på 3D-printede linse-antenner.

Les mer om 3D-printing av 5G-antenner hos 3Dprintingindustry.com

Tags: , ,
Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3D-printing lyser opp verden

3D-printede lys lyser opp verden. Stearinlysbedrifter bruker nå 3D-printteknologi for å utvikle nye og forbedrede lysproduksjonsprosesser, i tillegg til produkttesting.

Publisert av: 

Skal 3D-printe rekkehus i betong

ConcretePrint har klart å 3D-printe en sylinder bestående av doble vegger i betong. – Målet er å 3D-printe rekkehus sensommeren og høsten 2021, sier administrerende direktør Tobias Haslingen.

Publisert av: 

3D-printing av deler til landbruksmaskiner

HİDROMEK, som er en tyrkisk produsent av industrielle kjøretøy benytter seg av LOOP PRO 3D printeren for å produsere sluttbrukerdeler for deres landbruksmaskiner.

Publisert av: 

Materiale for de fine detaljer

Protolabs lanserer nytt materiale for detaljerte prototypedeler – Microfine Grey. I følge selskapet kan dette bidra til å redusere utviklingstiden for nye komponenter betydelig.

Publisert av: 

Forskere med bio-robot

Ved å kombinere et 3D-printet hydrogel skjelett med ryggmargen fra en rotte har forskere ved universitetet i Illinois lagd en “gående” bio-robot.

Publisert av: 

De lager steriliserbare visirer

Protolabs har hjulpet Michelin med å utvikle steriliserbare ansiktsvisirer for helsetjenesten.
– Stroppen, visiret og den nedre armeringen er alle laget av polykarbonat. Skjermene kan derfor steriliseres uten å bli skadet, sier Frédéric Pialot, Senior Fellow Processes hos Michelin.

Publisert av: 

Nedgang for metallprinting

GE (General Electric) er i ferd med å si opp 13000 medarbeidere grunnet nedgang i etterspørselen etter 3D-printede metalldeler, spesielt i flyindustrien.

Publisert av: 

3D-printing og månelanding

Astronauter skal igjen opp og vandre på månen. Der har det ikke vært folk siden Apollo-17 i 1972. På landingsfartøyet benyttes det denne gangen 3D-printede deler.

Publisert av: 

SINTEF med i EU-prosjekt for rensing av vaksiner

Den norske forskningsorganisasjonen SINTEF deltar i et EU prosjekt der 3D-printing benyttes for å rense vaksiner, noe som er kostnadsreduserende og føre til at vaksiner lettere kan komme trengende i utviklingsland til gode.

Publisert av: