3D-printer sluker

Tekst:Hanna Jangenfeldt
PUBLISERT: 28 april 2020
Fiskeslukdesigner Ismo Romppanen tester en sluk i testbassenget. Avbildet ved siden av produktdesignsjef Mikko Rautiainen samt fiskeslukkonstruktørene Heikki Niemelä, Tero Holttinen, Jukka Vainio og Peter Mörsky.

Rapala designer fiskesluker ved hjelp av 3D-printere.- Med 3D-printeren kan vi iterere raskere slik at vi kan nå det endelige resultatet på kortere tid, sier Mikko Rautiainen, Product Design Manager hos Rapala.

Selskapet Rapala VMC Corporation, som produserer fiskesluker, er et finsk selskap som selger sine produkter i 39 land. Selskapet produserer mer enn 10 millioner fiskesluker hvert år, og all design og konstruksjon foregår i Vääksy i Finland. I syv år har Rapala jobbet med 3D-printere for å lette designprosessen, og i 2018 investerte de i en Stratasys Objet 30 Prime med Polyjet-teknologi, som ble levert av Protech.

Tester seg frem
Når designteamet skal utvikle nye fiskesluker, printer de først ut en prototype etter kundens ønsker. På denne måten kan kunden få et bilde av produktets størrelse og oppførsel før bestilling. Designerne bruker også prototypen for å studere balansen i sluken, tyngdepunkt, form og mer.

I vårt testbasseng kan vi evaluere fiskeslukene allerede i prototypestadiet. Vi tester svømmebevegelser, synkehastighet, hvordan sluken flyter, samt flytende og synkende stilling og lengden på krokskjeen, forteller Mikko Rautiainen.

Med denne informasjonen kan de deretter gjøre eventuelle justeringer av prototypen. I tillegg til å 3D-printe for å se hvordan prototypen skal se ut, brukes den også til den indre strukturen i fiskesluken.

Raskere designprosesser
Før Rapala begynte å bruke 3D-printing, laget de visuelle modeller i sin egen CNC-baserte fresemaskin. I følge selskapets fiskeslukdesigner Heikki Niemelä har 3D-teknologien aksellerert hele designprosessen.

Med printeren går trinnet fra design til prototype fem ganger raskere, og det har allerede betalt seg selv når du tenker på tidsbesparelsen, sier Heikki Niemelä.

Mer virkelighetstro prototyper
I dag har selskapet Stratasys 3D-printere. En med FDM-teknologi, Stratasys Mojo, og en med Polyjet-teknologi, Stratasys Objet 30 Prime. Sistnevnte ble kjøpt for å gjøre prototypene mer virkelighetstro.

– Vi investerte i en 3D-printer fra Protech for å sikre at kvalitetskravene våre ble oppfylt og at tilgjengelige materialer var sterke nok til å brukes til utvikling av fiskesluker, avslutter Mikko Rautiainen.

Les mer

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Nordens første testbed for 3D-printet betong

I slutten av april innviet forskningsinstituttet RISE et test- og demomiljø for 3D-printet betong. En unik investering som vil akselerere industriell bruk av teknologien og bane vei for en mer bærekraftig byggebransje i Sverige.
RISE-kollage-768x504

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683