3D-printer sluker

Tekst:Hanna Jangenfeldt
PUBLISERT: 28 april 2020
Fiskeslukdesigner Ismo Romppanen tester en sluk i testbassenget. Avbildet ved siden av produktdesignsjef Mikko Rautiainen samt fiskeslukkonstruktørene Heikki Niemelä, Tero Holttinen, Jukka Vainio og Peter Mörsky.

Rapala designer fiskesluker ved hjelp av 3D-printere.- Med 3D-printeren kan vi iterere raskere slik at vi kan nå det endelige resultatet på kortere tid, sier Mikko Rautiainen, Product Design Manager hos Rapala.

Selskapet Rapala VMC Corporation, som produserer fiskesluker, er et finsk selskap som selger sine produkter i 39 land. Selskapet produserer mer enn 10 millioner fiskesluker hvert år, og all design og konstruksjon foregår i Vääksy i Finland. I syv år har Rapala jobbet med 3D-printere for å lette designprosessen, og i 2018 investerte de i en Stratasys Objet 30 Prime med Polyjet-teknologi, som ble levert av Protech.

Tester seg frem
Når designteamet skal utvikle nye fiskesluker, printer de først ut en prototype etter kundens ønsker. På denne måten kan kunden få et bilde av produktets størrelse og oppførsel før bestilling. Designerne bruker også prototypen for å studere balansen i sluken, tyngdepunkt, form og mer.

I vårt testbasseng kan vi evaluere fiskeslukene allerede i prototypestadiet. Vi tester svømmebevegelser, synkehastighet, hvordan sluken flyter, samt flytende og synkende stilling og lengden på krokskjeen, forteller Mikko Rautiainen.

Med denne informasjonen kan de deretter gjøre eventuelle justeringer av prototypen. I tillegg til å 3D-printe for å se hvordan prototypen skal se ut, brukes den også til den indre strukturen i fiskesluken.

Raskere designprosesser
Før Rapala begynte å bruke 3D-printing, laget de visuelle modeller i sin egen CNC-baserte fresemaskin. I følge selskapets fiskeslukdesigner Heikki Niemelä har 3D-teknologien aksellerert hele designprosessen.

Med printeren går trinnet fra design til prototype fem ganger raskere, og det har allerede betalt seg selv når du tenker på tidsbesparelsen, sier Heikki Niemelä.

Mer virkelighetstro prototyper
I dag har selskapet Stratasys 3D-printere. En med FDM-teknologi, Stratasys Mojo, og en med Polyjet-teknologi, Stratasys Objet 30 Prime. Sistnevnte ble kjøpt for å gjøre prototypene mer virkelighetstro.

– Vi investerte i en 3D-printer fra Protech for å sikre at kvalitetskravene våre ble oppfylt og at tilgjengelige materialer var sterke nok til å brukes til utvikling av fiskesluker, avslutter Mikko Rautiainen.

Les mer

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Interessen for AM i emballasjebransjen våkner

Krones bruk av 3D-printing har spredt seg i emballasjeindustrien. Dette ble lagt merke til av 3DVerkstan, som stilte ut på Scanpack-messen sammen med Ultimaker.
3DV-1-1024x683

Amexci flytter inn i nybygde lokaler i Ørebro

Amexci flytter nå fra Karlskoga til et helt nybygd anlegg på 4700 kvadratmeter i Ørebro. Ifølge selskapet markerer dette et betydelig skritt fremover i oppdraget om å fremme industriell 3D-utskrift av metall over hele Europa.
Amexci-2

Svensk firma står bak Japans største robotcelle

Det svenske selskapet ADDICT3D, som jobber med robotintegrasjon, har utviklet Japans (så langt) største 3D-printer med robotarm. Et første skritt mot å bli etablert i det enorme japanske AM-markedet og bli "big in Japan".
Circulus-kollage-1024x682

Siste nytt

"Materialutvikling sikrer kundenes investering"

På fjorårets Formnext slo Stratasys til med en storslått maskinlansering: F3300. I år var det i stedet materielle nyheter som sto i fokus, ikke minst med den nye pulvergjenvinningsløsningen ReLife, men også innen PolyJet.
Stratasys-5-1024x683

Kimya forlater AM-markedet

Den franske materialprodusenten Kimya legger ned sin filamentproduksjon. Selskapet har vært i AM-bransjen siden 2017, men etter fallende etterspørsel legger de nå ned fabrikken sin.
Kimya-1024x682

EOS arbeidshest P3 i ny utgave

En komplett ende-til-ende-løsning som skal gi lavere kostnad per del og med betydelig høyere gjenbruk av restpulveret enn tidligere. Ifølge EOS er det noen fordeler med den oppgraderte P3-plattformen og et direkte svar på kundeforespørsler.
EOS-1-1024x683

RenAM-familien har fått familieøkning

Fleksibilitet, produktivitet og kostnadseffektivitet. Slik oppsummerer maskinprodusenten Renishaw den nyeste modellen RenAM 500D, som så dagens lys for første gang på Formnext.
Renishaw-1024x683