Copycat produserer smittevernutstyr

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 7 april 2020
Beskyttelsesvisir produsert hos CopyCat.

Det pågår for tiden en storstilt dugnad blant 3D-printerkyndige i Norge om å produsere ansiktsvisirer som skal beskytte mot koronavirus. Nå har kopi- og printbyråkjeden Copycat kommet på banen og opprettet produksjonslinje for slike beskyttelsesvisirer ved selskapets nye produksjonssenter på Billingstad.

I samarbeid med Nautilus Subsea har den grafiske produksjonsbedriften CopyCat nå etablert en egen produksjonslinje for beskyttelsesvisirer. – Smittevernutstyr er kritisk mange steder i samfunnet under den pågående koronakrisen, og vi er i stand til å produsere inntil 5000 visirer i døgnet, sier Geir Thorbjørnsen i CopyCat.

Fra trykksaker til smittevernutstyr
Tidligere i år flyttet CopyCats profilavdeling inn i 1000 kvadratmeter produksjonslokaler på Billingstad. Koronakrisen ga kraftig reduksjon i grafiske oppdrag, da var det naturlig å ta myndighetenes oppfordring om å produsere samfunnskritisk utstyr på alvor.

Per Lillejordet i nabobedriften Nautilus Subsea kjente CopyCat fra tidligere, og tok kontakt for å se på mulighetene for å utvikle og produsere et effektivt beskyttelsesvisir for bruk i helsesektoren og andre steder med høy smitterisiko.

På én uke har vi testet og utviklet produktet, levert prototyper til blant annet sykehus og Folkehelseinstituttet, og etablert en effektiv produksjonslinje som kan håndtere inntil 5000 visirer i døgnet, forteller Per Lillejordet i Nautilus Subsea.

God beskyttelse mot dråpesmitte
Hos CopyCat er de vant til høyt tidspress og kreativ utforming av trykksaker. Samtidig hadde de nettopp investert i et nytt skjærebord med en robot som skjærer ut visirer i riktig størrelse automatisk fra store folieark. Dermed hadde de et svært godt utgangspunkt for å utvikle beskyttelsesvisiret, som dekker øyne, nese og munn, med et skumgummibånd i toppen som enkelt festes rundt hodet med borrelås. Fordi det aktuelle koronaviruset, SARS-CoV-2, smitter gjennom dråpesmitte, vil bruk av visir mot ansiktet utgjøre en effektiv beskyttelsesmetode. Ikke bare som direkte beskyttelse mot dråpesmitte fra andre mennesker i nærheten, men også for å hindre brukeren i å overføre smitte fra egne hender til ansiktet. Visiret er ikke beregnet på å bli desinfisert, og det betegnes som et «endagsprodukt»; det vil si et produkt som kan benyttes kontinuerlig gjennom en arbeidsdag før det kastes og destrueres.

Pakkes i forseglet emballasje
Produktene leveres i utgangspunktet i forseglede poser med 7 visirer i hver pakke. Geir Thorbjørnsen, daglig leder i CopyCat, understreker at de ønsker kontakt med alle bransjer og instanser som ser behov.

Pakkes i forseglet emballasje 7 stk.

Vi tror produktet er anvendelig innenfor mange områder, fra de mest samfunnskritiske som helseinstitusjoner, forsvar og farmasi, til næringsliv, transport og handel. Visirene gir effektivt smittevern samtidig som de er relativt rimelige å produsere i et stort antall. For oss i CopyCat ga denne omstillingen mye positiv energi inn i virksomheten i en krevende tid, og det kjennes godt å kunne bidra med produksjon av et samfunnsnyttig produkt fremfor å bare vente på at krisen skal gå over, sier Geir Thorbjørnsen.

Les mer

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team