fredag 24 november – uke 47
Det pågår for tiden en storstilt dugnad blant 3D-printerkyndige i Norge om å produsere ansiktsvisirer som skal beskytte mot koronavirus. Nå har kopi- og printbyråkjeden Copycat kommet på banen og opprettet produksjonslinje for slike beskyttelsesvisirer ved selskapets nye produksjonssenter på Billingstad.
I samarbeid med Nautilus Subsea har den grafiske produksjonsbedriften CopyCat nå etablert en egen produksjonslinje for beskyttelsesvisirer. – Smittevernutstyr er kritisk mange steder i samfunnet under den pågående koronakrisen, og vi er i stand til å produsere inntil 5000 visirer i døgnet, sier Geir Thorbjørnsen i CopyCat.
Fra trykksaker til smittevernutstyr
Tidligere i år flyttet CopyCats profilavdeling inn i 1000 kvadratmeter produksjonslokaler på Billingstad. Koronakrisen ga kraftig reduksjon i grafiske oppdrag, da var det naturlig å ta myndighetenes oppfordring om å produsere samfunnskritisk utstyr på alvor.
Per Lillejordet i nabobedriften Nautilus Subsea kjente CopyCat fra tidligere, og tok kontakt for å se på mulighetene for å utvikle og produsere et effektivt beskyttelsesvisir for bruk i helsesektoren og andre steder med høy smitterisiko.
På én uke har vi testet og utviklet produktet, levert prototyper til blant annet sykehus og Folkehelseinstituttet, og etablert en effektiv produksjonslinje som kan håndtere inntil 5000 visirer i døgnet, forteller Per Lillejordet i Nautilus Subsea.
God beskyttelse mot dråpesmitte
Hos CopyCat er de vant til høyt tidspress og kreativ utforming av trykksaker. Samtidig hadde de nettopp investert i et nytt skjærebord med en robot som skjærer ut visirer i riktig størrelse automatisk fra store folieark. Dermed hadde de et svært godt utgangspunkt for å utvikle beskyttelsesvisiret, som dekker øyne, nese og munn, med et skumgummibånd i toppen som enkelt festes rundt hodet med borrelås. Fordi det aktuelle koronaviruset, SARS-CoV-2, smitter gjennom dråpesmitte, vil bruk av visir mot ansiktet utgjøre en effektiv beskyttelsesmetode. Ikke bare som direkte beskyttelse mot dråpesmitte fra andre mennesker i nærheten, men også for å hindre brukeren i å overføre smitte fra egne hender til ansiktet. Visiret er ikke beregnet på å bli desinfisert, og det betegnes som et «endagsprodukt»; det vil si et produkt som kan benyttes kontinuerlig gjennom en arbeidsdag før det kastes og destrueres.
Pakkes i forseglet emballasje
Produktene leveres i utgangspunktet i forseglede poser med 7 visirer i hver pakke. Geir Thorbjørnsen, daglig leder i CopyCat, understreker at de ønsker kontakt med alle bransjer og instanser som ser behov.
Vi tror produktet er anvendelig innenfor mange områder, fra de mest samfunnskritiske som helseinstitusjoner, forsvar og farmasi, til næringsliv, transport og handel. Visirene gir effektivt smittevern samtidig som de er relativt rimelige å produsere i et stort antall. For oss i CopyCat ga denne omstillingen mye positiv energi inn i virksomheten i en krevende tid, og det kjennes godt å kunne bidra med produksjon av et samfunnsnyttig produkt fremfor å bare vente på at krisen skal gå over, sier Geir Thorbjørnsen.
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
Prototal Industries er en kjent aktør i det nordiske AM-markedet, men har også virksomhet i flere europeiske land. For å ytterligere spre sitt navn benyttet selskapet anledningen til å stille ut på Formnext-messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 9. november, 2023
I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 2. november, 2023
Wilhelmsen og Thyssenkrupp har startet et samarbeid innen additiv produksjon i det felles selskapet Pelagus 3D. Det bør føre til en mer effektiv produksjon av reservedeler i maritim og offshore sektor.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 26. oktober, 2023
Svenske Ekbacken Studios ønsker å lage “mesterverk fra avfall”. På kort tid har de etablert seg i designverdenen med møbler som er 3D-printet fra gamle fiskegarn og med sikte på et globalt marked.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. oktober, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige