“Det kommer til å sette saker og ting på spissen”

Evald Ottosson ved siden av Desktop Metal sine metallprintere Studio Systems, som er en av metallprinterne Protech leverer.

3D-printerleverandøren Protech deler sine planer for 2020 og hvordan de skal takle den nåværende Corona-krisen. – Den nåværende situasjonen vil sette saker og ting på spissen, sier Evald Ottosson hos Protech.

Protech, som er blant andre nordiske forhandlere av Stratasys og MakerBots 3D-printere, har sin plan klar for 2020. Selskapet setter fullt fokus på metall, avanserte polymerer og plast samt fullfarge og Pantone-godkjente farger.

– Vi gjør en storsatsing på metall. Prisene har gått ned på maskinene, og det er ikke rakettforskning å bruke dem. Bedriftene som er interessert og som vi ser for oss er små og mellomstore selskaper som gjør alt mulig. Ikke de som skal ha serieproduksjon, men de som for eksempel skal løse et problem for en kunde med 100 deler, sier Evald Ottosson, salgssjef i Protech.

Sikrer forsyningskjeder
Men med den økte spredningen av Covid-19 corona-viruset, oppstår også nye utfordringer.

– Den nåværende situasjonen vil sette saker og ting på spissen. Plutselig kan selskaper ha problemer med å levere sine produkter fordi de har stillestående maskiner som mangler reservedeler eller komponenter til sine produkter, og dette åpner for nye muligheter med 3D-printteknologien, sier Ottosson og fortsetter:

– Vi har forsikret oss om at våre leverandører kan levere maskiner og materialer slik at det kommer ut og at vi på alle mulige måter kan hjelpe våre kunder med å løse deres bekymringer.

Billige deler fra Asia
En konkurrent i bransjen i lang tid er muligheten for å kjøpe billige deler fra Asia. Men med den rådende situasjonen har man oppdaget at denne typen leveringstjenester lett kan forstyrres, sier Ottosson.

–Vi har vært i situasjoner hvor vi skal selge for produksjon, men så gjør kunden en investeringskalkyle og ser at man kan kjøpe den billigere i Asia. Men da er man jo avhengig av transport. Og det som skjer nå er at kjedene brytes.

På sikt tror Ottosson at dette kan vise seg å være positivt for bransjen. At kundene også ser fordelene for miljøet og velger lokalt produserte deler i stedet for deler som må transporteres fra Asia og til fordel for det nordiske næringslivet.

3D-printing fortsetter
Utfordringen for dette året vil imidlertid være investeringsviljen, mener Ottosson. Hadde det ikke vært for Corona-krisen, ville trolig utdanning vært den største utfordringen. Men bruken av 3D-printere vil fortsette og mye er fremdeles under utvikling, sier Evald Ottosson, og avslutter med:

– Det positive er at selskaper har begynt å se seriøst på å produsere med 3D-printere. Vi ser også en stor interesse blant kunder for å printe i metall.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3D-printing lyser opp verden

3D-printede lys lyser opp verden. Stearinlysbedrifter bruker nå 3D-printteknologi for å utvikle nye og forbedrede lysproduksjonsprosesser, i tillegg til produkttesting.

Publisert av: 

Skal 3D-printe rekkehus i betong

ConcretePrint har klart å 3D-printe en sylinder bestående av doble vegger i betong. – Målet er å 3D-printe rekkehus sensommeren og høsten 2021, sier administrerende direktør Tobias Haslingen.

Publisert av: 

3D-printing av deler til landbruksmaskiner

HİDROMEK, som er en tyrkisk produsent av industrielle kjøretøy benytter seg av LOOP PRO 3D printeren for å produsere sluttbrukerdeler for deres landbruksmaskiner.

Publisert av: 

Materiale for de fine detaljer

Protolabs lanserer nytt materiale for detaljerte prototypedeler – Microfine Grey. I følge selskapet kan dette bidra til å redusere utviklingstiden for nye komponenter betydelig.

Publisert av: 

Forskere med bio-robot

Ved å kombinere et 3D-printet hydrogel skjelett med ryggmargen fra en rotte har forskere ved universitetet i Illinois lagd en “gående” bio-robot.

Publisert av: 

De lager steriliserbare visirer

Protolabs har hjulpet Michelin med å utvikle steriliserbare ansiktsvisirer for helsetjenesten.
– Stroppen, visiret og den nedre armeringen er alle laget av polykarbonat. Skjermene kan derfor steriliseres uten å bli skadet, sier Frédéric Pialot, Senior Fellow Processes hos Michelin.

Publisert av: 

Nedgang for metallprinting

GE (General Electric) er i ferd med å si opp 13000 medarbeidere grunnet nedgang i etterspørselen etter 3D-printede metalldeler, spesielt i flyindustrien.

Publisert av: 

3D-printing og månelanding

Astronauter skal igjen opp og vandre på månen. Der har det ikke vært folk siden Apollo-17 i 1972. På landingsfartøyet benyttes det denne gangen 3D-printede deler.

Publisert av: 

SINTEF med i EU-prosjekt for rensing av vaksiner

Den norske forskningsorganisasjonen SINTEF deltar i et EU prosjekt der 3D-printing benyttes for å rense vaksiner, noe som er kostnadsreduserende og føre til at vaksiner lettere kan komme trengende i utviklingsland til gode.

Publisert av: