Kosmonauter bioprinter rottedeler

Det bioprintes på den internasjonale romstasjonen ISS. Bilde via Sputnik News

Russiske myndigheter har offentliggjort at et nytt eksperiment foregår ombord den internasjonale romstasjonen (ISS).

Kosmonauter ombord på stasjonen bruker en russiskprodusert bioprinter for å produsere en rekke forskjellige biologiske vev. Tidligere ble enheten brukt til med hell å produsere brusk, bein og muskelvev mens den var i bane over jorden.

Nå er eksperimentet å produsere beinvev for rotter. Tanken er å ta de printede prøvene ned til bakken og deretter implantere dem i en levende rotte for å observere effekten av 3D-printing av denne typen kroppsdel mens man er i et mikrogravitasjonsmiljø.

Årsaken til at produksjonen foregår i verdensrommet er at gravitasjonskraften er mye mindre enn nede på bakken, noe som gjør at de bioprintede smådelene ikke kollapser.

Typisk involverer bioprinting avsetning av levende celler på en støttestruktur, som vanligvis er lagd av et oppløselig materiale. Når cellene formerer seg, tar de gradvis form av strukturen, som forsvinner på egen hånd.

På bakken styres multiplikasjonstrinnet av tyngdekraften, mens det i bane ikke er noen tyngdekraft. Cellene kunne formere seg i hvilken som helst retning uten gravitasjonens begrensninger. Det er fullt mulig at de kan utvikle seg til forskjellige former for mikrostruktur som ikke tidligere har blitt sett.

Så gjenstår det å se om en levende rotte kan nyttiggjøre seg en slik 3D-printet legemsdel, om den vil være sterk nok og om den ikke vil frastøtes av vertskroppen.

Kilde: Sputnik News

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3DVerkstan 2.0 har vekst i sikte

I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.

Publisert av: