Kosmonauter bioprinter rottedeler

Det bioprintes på den internasjonale romstasjonen ISS. Bilde via Sputnik News

Russiske myndigheter har offentliggjort at et nytt eksperiment foregår ombord den internasjonale romstasjonen (ISS).

Kosmonauter ombord på stasjonen bruker en russiskprodusert bioprinter for å produsere en rekke forskjellige biologiske vev. Tidligere ble enheten brukt til med hell å produsere brusk, bein og muskelvev mens den var i bane over jorden.

Nå er eksperimentet å produsere beinvev for rotter. Tanken er å ta de printede prøvene ned til bakken og deretter implantere dem i en levende rotte for å observere effekten av 3D-printing av denne typen kroppsdel mens man er i et mikrogravitasjonsmiljø.

Årsaken til at produksjonen foregår i verdensrommet er at gravitasjonskraften er mye mindre enn nede på bakken, noe som gjør at de bioprintede smådelene ikke kollapser.

Typisk involverer bioprinting avsetning av levende celler på en støttestruktur, som vanligvis er lagd av et oppløselig materiale. Når cellene formerer seg, tar de gradvis form av strukturen, som forsvinner på egen hånd.

På bakken styres multiplikasjonstrinnet av tyngdekraften, mens det i bane ikke er noen tyngdekraft. Cellene kunne formere seg i hvilken som helst retning uten gravitasjonens begrensninger. Det er fullt mulig at de kan utvikle seg til forskjellige former for mikrostruktur som ikke tidligere har blitt sett.

Så gjenstår det å se om en levende rotte kan nyttiggjøre seg en slik 3D-printet legemsdel, om den vil være sterk nok og om den ikke vil frastøtes av vertskroppen.

Kilde: Sputnik News

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3D-printing lyser opp verden

3D-printede lys lyser opp verden. Stearinlysbedrifter bruker nå 3D-printteknologi for å utvikle nye og forbedrede lysproduksjonsprosesser, i tillegg til produkttesting.

Publisert av: 

Skal 3D-printe rekkehus i betong

ConcretePrint har klart å 3D-printe en sylinder bestående av doble vegger i betong. – Målet er å 3D-printe rekkehus sensommeren og høsten 2021, sier administrerende direktør Tobias Haslingen.

Publisert av: 

3D-printing av deler til landbruksmaskiner

HİDROMEK, som er en tyrkisk produsent av industrielle kjøretøy benytter seg av LOOP PRO 3D printeren for å produsere sluttbrukerdeler for deres landbruksmaskiner.

Publisert av: 

Materiale for de fine detaljer

Protolabs lanserer nytt materiale for detaljerte prototypedeler – Microfine Grey. I følge selskapet kan dette bidra til å redusere utviklingstiden for nye komponenter betydelig.

Publisert av: 

Forskere med bio-robot

Ved å kombinere et 3D-printet hydrogel skjelett med ryggmargen fra en rotte har forskere ved universitetet i Illinois lagd en “gående” bio-robot.

Publisert av: 

De lager steriliserbare visirer

Protolabs har hjulpet Michelin med å utvikle steriliserbare ansiktsvisirer for helsetjenesten.
– Stroppen, visiret og den nedre armeringen er alle laget av polykarbonat. Skjermene kan derfor steriliseres uten å bli skadet, sier Frédéric Pialot, Senior Fellow Processes hos Michelin.

Publisert av: 

Nedgang for metallprinting

GE (General Electric) er i ferd med å si opp 13000 medarbeidere grunnet nedgang i etterspørselen etter 3D-printede metalldeler, spesielt i flyindustrien.

Publisert av: 

3D-printing og månelanding

Astronauter skal igjen opp og vandre på månen. Der har det ikke vært folk siden Apollo-17 i 1972. På landingsfartøyet benyttes det denne gangen 3D-printede deler.

Publisert av: 

SINTEF med i EU-prosjekt for rensing av vaksiner

Den norske forskningsorganisasjonen SINTEF deltar i et EU prosjekt der 3D-printing benyttes for å rense vaksiner, noe som er kostnadsreduserende og føre til at vaksiner lettere kan komme trengende i utviklingsland til gode.

Publisert av: