Kosmonauter bioprinter rottedeler

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 28 april 2020
Det bioprintes på den internasjonale romstasjonen ISS. Bilde via Sputnik News

Russiske myndigheter har offentliggjort at et nytt eksperiment foregår ombord den internasjonale romstasjonen (ISS).

Kosmonauter ombord på stasjonen bruker en russiskprodusert bioprinter for å produsere en rekke forskjellige biologiske vev. Tidligere ble enheten brukt til med hell å produsere brusk, bein og muskelvev mens den var i bane over jorden.

Nå er eksperimentet å produsere beinvev for rotter. Tanken er å ta de printede prøvene ned til bakken og deretter implantere dem i en levende rotte for å observere effekten av 3D-printing av denne typen kroppsdel mens man er i et mikrogravitasjonsmiljø.

Årsaken til at produksjonen foregår i verdensrommet er at gravitasjonskraften er mye mindre enn nede på bakken, noe som gjør at de bioprintede smådelene ikke kollapser.

Typisk involverer bioprinting avsetning av levende celler på en støttestruktur, som vanligvis er lagd av et oppløselig materiale. Når cellene formerer seg, tar de gradvis form av strukturen, som forsvinner på egen hånd.

På bakken styres multiplikasjonstrinnet av tyngdekraften, mens det i bane ikke er noen tyngdekraft. Cellene kunne formere seg i hvilken som helst retning uten gravitasjonens begrensninger. Det er fullt mulig at de kan utvikle seg til forskjellige former for mikrostruktur som ikke tidligere har blitt sett.

Så gjenstår det å se om en levende rotte kan nyttiggjøre seg en slik 3D-printet legemsdel, om den vil være sterk nok og om den ikke vil frastøtes av vertskroppen.

Kilde: Sputnik News

Les mer

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Metode for KI-forbedret 3D-print

Kunstig intelligens - KI er et begrep som er på alles lepper i mange bransjer, også innen additiv produksjon. Teknologien brukes allerede på flere ulike måter innen 3D-printing, og det kommer stadig nye løsninger. Amerikanske forskere har utviklet en algoritme for mer effektivt å skrive ut komplekse strukturer.
3D-printer-printing-prostate-1024x683

Siste nytt

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Uklare meldinger om Nexa3Ds fremtid

Nexa3D kansellerte sin deltakelse i Formnext på kort varsel, noe som skapte spørsmål om selskapets økonomiske situasjon. Rett før jul ble det varslet en strategisk beslutning om nedskjæringer i driften.
Nexa3D-chess

Nascar har utsett offisiell 3D-printingpartner

Stratasys har signert en flerårig kontrakt med den amerikanske motorsportsorganisasjonen Nascar som eksklusiv leverandør av 3D-printløsninger for designutvikling og produksjon av deler og verktøy.
Nascar

Desktop Metal har anlagt to søksmål mot Nano Dimensions

Desktop Metal har anlagt ikke bare ett, men to søksmål mot Nano Dimension. De gjelder Nano Dimensions brudd på sine forpliktelser rundt fusjonsavtalen mellom de to selskapene.
Nano-Dimension-5