SINTEF med i EU-prosjekt for rensing av vaksiner

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 5 mai 2020
3D-printede kromatografiske søyler, produsert ved hjelp av Lithozs keramiske utskriftsteknologi. Foto via Lithoz

Den norske forskningsorganisasjonen SINTEF deltar i et EU prosjekt der 3D-printing benyttes for å rense vaksiner, noe som er kostnadsreduserende og føre til at vaksiner lettere kan komme trengende i utviklingsland til gode.

Forskere fra EU-støttet initiativ som heter prosjekt NESSIE, har laget en ny teknikk for rensing av vaksiner som kan føre til reduserte kostnader og gjøre det mulig for vaksiner å bli lettere tilgjengelig for utviklingsland.

Den østerrikske keramiske 3D-printspesialisten Lithoz sammen med Genlbet og CERPOTECH startet prosjektet i fjor med forskningsorganisasjonene SINTEF og IBET. Sammenslutningen tar sikte på å fremskynde produksjonen av komplekse vaksiner og redusere de tilhørende kostnadene.

De nye strukturerte underlagene for nedstrøms prosessering av komplekse biofarmasøytiske prosjekt har et budsjett på 1 million euro og støttes av M-era.Net og nasjonale finansieringsbyråer.

Den nye prosessen sentrerer seg om 3D-printede kromatografiske søyler. Søylene er produsert ved hjelp av Lithozs keramiske utskriftsteknologi, og er lagdt for å forbedre separasjonen av urenheter i de tidlige stadiene av vaksinering. Dette kan bidra til å redusere antall nødvendige rensetrinn, og dermed de tilhørende produksjonskostnadene.

Lithoz har rykte på seg for å 3D-printe detaljrike keramiske miniatyrer. Foto av Michael Petch.

Prosjekt Nessie og vaksinerensing

Vaksinekandidater produseres typisk i flerkomponentmiljøer som består av mange urenheter og krever rensing. Dette krever for øyeblikket en flertrinns prosess som kalles kromatografi. Prosedyren innebærer å separere en blanding ved å føre den gjennom et medium (i dette tilfellet en søyle), der blandingens komponenter beveger seg i forskjellige hastigheter, og urenheter fjernes.

Ved å produsere søylene ved hjelp av additiv tilvirkning har de blitt i stand til å ha en unik hybridstruktur med skreddersydde former, noe som øker absorbansnivået. 3D-printing gjør det også mulig å kontrollere nivået av søylens porøsitet direkte, noe som forbedrer separasjonsprosessen. Resultatet er økt søylegjennomgang, lav produktfortynning og lavt forbruk av oppløsningsmidler.

Metoden er satt til å testes på adenovirus, en gruppe virus som kan fungere som en vektor for å levere gener eller vaksine-antigener til menneskekroppen. De vanlige virusene som ofte forårsaker feber, hoste, sår hals og diaré blant andre sykdommer, har ført til vaksiner som i det siste har oppnådd viral immunitet. Selv om adenovirus er utmerkede vektorer for vaksiner, har de ekstra forholdsreglene og rensingen som kreves for å gjøre vaksiner sikre, gjort dem kostbare å produsere ved bruk av konvensjonelle metoder.

Kilde: 3DprintingIndustry

Les mer

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Metode for KI-forbedret 3D-print

Kunstig intelligens - KI er et begrep som er på alles lepper i mange bransjer, også innen additiv produksjon. Teknologien brukes allerede på flere ulike måter innen 3D-printing, og det kommer stadig nye løsninger. Amerikanske forskere har utviklet en algoritme for mer effektivt å skrive ut komplekse strukturer.
3D-printer-printing-prostate-1024x683

Siste nytt

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Uklare meldinger om Nexa3Ds fremtid

Nexa3D kansellerte sin deltakelse i Formnext på kort varsel, noe som skapte spørsmål om selskapets økonomiske situasjon. Rett før jul ble det varslet en strategisk beslutning om nedskjæringer i driften.
Nexa3D-chess

Nascar har utsett offisiell 3D-printingpartner

Stratasys har signert en flerårig kontrakt med den amerikanske motorsportsorganisasjonen Nascar som eksklusiv leverandør av 3D-printløsninger for designutvikling og produksjon av deler og verktøy.
Nascar

Desktop Metal har anlagt to søksmål mot Nano Dimensions

Desktop Metal har anlagt ikke bare ett, men to søksmål mot Nano Dimension. De gjelder Nano Dimensions brudd på sine forpliktelser rundt fusjonsavtalen mellom de to selskapene.
Nano-Dimension-5