Skal 3D-printe rekkehus i betong

Det har lykkes ConcretePrint å 3D-printe en sylinder med doble vegger i betong, som måler to meter i diameter.

Svenske ConcretePrint har klart å 3D-printe en sylinder bestående av doble vegger i betong. – Målet er å 3D-printe rekkehus sensommeren og høsten 2021, sier administrerende direktør Tobias Haslingen.

Det var i oktober 2019 at 3dp Norge skrev om ConcretePrints suksesser med å 3D-printe betong. Da printet de betongdeler som var to og en halv meter brede og to meter høye. Nå – ni meter i lengde, to og en halv meter i bredde og nesten to meter i høyden. Og det kommer ikke til å stanse der.

– De nærmeste ukene skal vi justere så vi kan printe høyere objekter. Printeren er designet for 9 x 6 x 4 meter men det har vi ikke plass til å håndtere i våre lokaler, sier Tobias Haslingen, administrerende direktør for ConcretePrint.

Siden i høst har foretaket arbeidet med å søke midler for å kunne forske videre innenfor sitt område og har levert et stort antall søknader.

– Jeg fikk et stipendium av Stockholms Byggnadsförening på 100 000 svenske kroner for å fortsette å utvikle betong 3D-printing videre. Det er dyrt å forske på 3D-printing i stor skala. Vi har opparbeidet samarbeider med flere ulike leverandører av sement og tilsetningsstoffer.

I vår har de også tatt imot fem praktikanter fra Xenters Yrkeshögskola og utdanningen til 3D-tekniker, for å skaffe disse praksisperioder.

Printeren har fått nye detaljer
Ifølge Tobias Haslingen har 3D-printeren blitt utviklet med flere detaljer. Blant annet en programvare for etterbearbeidelse for å justere styrekodene med detaljer som er unike for deres printer.

– Det dreier seg for eksempel om å styre ventiler for å slå på og av ulike flyt. Etter som vi arbeider med et viskøst material som stivner men som har et konstant flyt så trengs det ventiler som styrer flytene, forteller Haslingen og fortsetter:

– Det er mye tid som har gått med på detaljer for å håndtere prosessen med å gå fra CAD til printede objekter.
Vi har også utviklet teknikker for å kunne avbryte en printing og fortsette neste dag.

I løpet av våren har selskapet hatt et testprogram for å utprøve og vurdere ulike betongkonsepter. De har gjort fler enn 30 tester med forskjellige blandinger. Betongen må være pumpbar samtidig som den må være stiv når den forlater dysen. Samtidig må ikke materialet falle sammen når trykket øker med hvert lag som bygges, mener Haslingen.

Større objekter enn tidligere
I dag kan de 3d-printe betongobjekter i størrelsen 9 x 2,3 x 1,8 meter. Planen er at printeren skal justeres for å kunne printe enda større objekter.

– Vi jobber også med å utvikle neste generasjons printer. Den skal ha målene 20 x 15 x 10 meter og være ganske mye raskere. Det stiller høyere krav til elektronikk og motorer, avslutter Tobias Haslingen.

ConcretePrints mål er å begynne å 3D-printe rekkehus høsten 2021.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Printet vev direkte i pasienten

Et amerikansk forskerteam har utviklet en teknikk for 3D-printing av vev direkte inn i pasienten. I følge forskerne skal denne teknologien kunne redusere infeksjoner i forbindelse med kirurgi.

Publisert av: 

Programvare oppgraderes til 2.0

Økt produktivitet for blant annet konstruktører, sykehus, ortopeder og produksjonsteknikere. Det skal Wematters nye programvare for deres 3D-printer “Gravity” bidra til.

Publisert av: 

EOS: Tre ting vi lærte av koronakrisen

Den rådende korona-pandemien har rystet samfunnet vårt, men situasjonen gir oss også innsikt i hvordan teknologi og samarbeid kan utgjøre en forskjell, sier Markus Glasser ved EOS som listet opp tre viktige leksjoner om 3D-printing i forbindelse med koronakrisen.

Publisert av: 

Cellink inngår partnerskap med Lonza

Den svenske bioprinterprodusenten Cellink har inngått partnerskap med det opprinnelig sveitsiske helseforetaket Lonza for å drive frem utviklingen av bioprinting av cellekulturer.

Publisert av: 

HP introduserer polypropenmateriale

HP introduserer polypropenmateriale for å utvide 3D-print-markedet og aktivere nye applikasjoner. Momentumet til 3D-print fortsetter med introduksjonen av PP-materiale og nye partnerskap.

Publisert av: 

Stratasys skjærer ned

Stratasys er en av markedslederne innen 3D-printteknikken på det industrielle området. Nå har de kunngjort at de vil permittere 10 prosent av sine arbeidstakere over hele verden. Beslutningen kommer i kjølvannet av selskapets rapport fra 1. kvartal.

Publisert av: 

Protech utvider produktporteføljen

Makerbot lanserer nye 3D-printere i sin Method-serie, Method Carbon Fiber Editions. Samtidig slipper de en rekke materialer tilpasset industrien. Selskapets leverandør Protech vil begynne å levere produktene i begynnelsen av juli.

Publisert av: