Skal 3D-printe rekkehus i betong

Det har lykkes ConcretePrint å 3D-printe en sylinder med doble vegger i betong, som måler to meter i diameter.

Svenske ConcretePrint har klart å 3D-printe en sylinder bestående av doble vegger i betong. – Målet er å 3D-printe rekkehus sensommeren og høsten 2021, sier administrerende direktør Tobias Haslingen.

Det var i oktober 2019 at 3dp Norge skrev om ConcretePrints suksesser med å 3D-printe betong. Da printet de betongdeler som var to og en halv meter brede og to meter høye. Nå – ni meter i lengde, to og en halv meter i bredde og nesten to meter i høyden. Og det kommer ikke til å stanse der.

– De nærmeste ukene skal vi justere så vi kan printe høyere objekter. Printeren er designet for 9 x 6 x 4 meter men det har vi ikke plass til å håndtere i våre lokaler, sier Tobias Haslingen, administrerende direktør for ConcretePrint.

Siden i høst har foretaket arbeidet med å søke midler for å kunne forske videre innenfor sitt område og har levert et stort antall søknader.

– Jeg fikk et stipendium av Stockholms Byggnadsförening på 100 000 svenske kroner for å fortsette å utvikle betong 3D-printing videre. Det er dyrt å forske på 3D-printing i stor skala. Vi har opparbeidet samarbeider med flere ulike leverandører av sement og tilsetningsstoffer.

I vår har de også tatt imot fem praktikanter fra Xenters Yrkeshögskola og utdanningen til 3D-tekniker, for å skaffe disse praksisperioder.

Printeren har fått nye detaljer
Ifølge Tobias Haslingen har 3D-printeren blitt utviklet med flere detaljer. Blant annet en programvare for etterbearbeidelse for å justere styrekodene med detaljer som er unike for deres printer.

– Det dreier seg for eksempel om å styre ventiler for å slå på og av ulike flyt. Etter som vi arbeider med et viskøst material som stivner men som har et konstant flyt så trengs det ventiler som styrer flytene, forteller Haslingen og fortsetter:

– Det er mye tid som har gått med på detaljer for å håndtere prosessen med å gå fra CAD til printede objekter.
Vi har også utviklet teknikker for å kunne avbryte en printing og fortsette neste dag.

I løpet av våren har selskapet hatt et testprogram for å utprøve og vurdere ulike betongkonsepter. De har gjort fler enn 30 tester med forskjellige blandinger. Betongen må være pumpbar samtidig som den må være stiv når den forlater dysen. Samtidig må ikke materialet falle sammen når trykket øker med hvert lag som bygges, mener Haslingen.

Større objekter enn tidligere
I dag kan de 3d-printe betongobjekter i størrelsen 9 x 2,3 x 1,8 meter. Planen er at printeren skal justeres for å kunne printe enda større objekter.

– Vi jobber også med å utvikle neste generasjons printer. Den skal ha målene 20 x 15 x 10 meter og være ganske mye raskere. Det stiller høyere krav til elektronikk og motorer, avslutter Tobias Haslingen.

ConcretePrints mål er å begynne å 3D-printe rekkehus høsten 2021.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Tar til orde for helautomatisering

Når du ser på 3D-printingens historie, tror vi at bransjen trenger en nøkkelferdig løsning for hele prosessen. Vi ønsker ikke at våre kunder skal behøve å kjøpe fem forskjellige maskiner for å få til den arbeidsflyten som trengs for å produsere delene sine, så nå har vi satt dette på dagsorden.

Publisert av: 

Massivit tar sikte på nye markeder

Massivit 3D Printing Technologies, den israelske produsenten av store 3D-printere knytter til seg distributør for Storbritannia og Irland, og sikter seg samtidig inn på markedene for kjøretøy, marine, arkitektur og energileverandører med sine løsninger for prototyping i stor skala og verktøyproduksjon.

Publisert av: 

Anatomic Studios går globalt

Den svenske produsenten av personaliserte og 3D-printede skall for benproteser, Anatomic Studios, har fått inn 4,5 millioner svenske kroner i investeringer for å forberede en lansering utenfor norden. – Vi er så glade for å kunne ta protesemote globalt, sier Emelie Strömshed fra Anatomic Studios.

Publisert av: 

Den globale heisindustrien og 3D-printing

De store heisprodusentene restrukturerer for å drive forretningsutvikling og innovasjon. Nå tar de i bruk 3D-printing av løsninger for industrien. En annen ting er 3D-printing av reservedeler for å redusere leveringstiden og sørge for at heisene i verden ikke står stille unødvendig lenge.

Publisert av: 

Fem feil 3D-printbyråer gjør

Mike Moceri har summert opp fem ting de som 3D-printer objekter for kunder gjør feil i sin forretningsdrift. I løpet av de siste årene har han snakket med hundrevis av bedriftseiere innenfor additiv tilvirkning om hvordan de driver virksomheten. Ved å gjøre dette har han lagt merke til fem viktige feil som hver 3D-printvirksomhet gjør i løpet av de første årene av driften

Publisert av: