3d-printet hjelm i rommet

NASA-astronauter Bob Behnken og Doug Hurley i Space X-romdrakter. Foto: SpaceX

3D-printede hjelmer ble benyttet under Space Xs første bemannede romfart 30. mai. Hjelmene inneholder alt fra luftventiler til mikrofoner.

Elon Musks Space X, et privat romfartselskap, har brukt 3d-printing for å produsere hjelmer til romdraktene sine.

Første bemannede tur
30. mai ble de brukt for første gang av mennesker i verdensrommet da Space X sendte SpaceX Dragon-romkapselen opp til den internasjonale romstasjonen ISS. Dette er første gang selskapets raketter ble benyttet til å transportere astronauter, siden de tidligere bare har blitt brukt til transport til ISS. Oppskytningen var egentlig planlagt 27. mai, men ble avbrutt på grunn av dårlig vær.

SpaceX Dragon. Foto: SpaceX

Tok fire år å designe
I forkant av oppdraget har Elon Musk designet en ny romdrakt, Crew Dragon, som inkluderer en 3D-printet hjelm. Ifølge det amerikanske nettmagasinet Business Insider tok det nesten fire år å designe drakten, og det var en veldig vanskelig jobb med tanke på at draktene må være behagelige å reise i og takle påkjenningene de vil bli utsatt for i verdensrommet.

Hjelmen er personlig og tilpasset astronauten som skal ha den og har integrerte ventiler, mekanikk for inntrekk av visiret og låsing av samme, samt en innebygd mikrofon i hjelmens struktur.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Printet vev direkte i pasienten

Et amerikansk forskerteam har utviklet en teknikk for 3D-printing av vev direkte inn i pasienten. I følge forskerne skal denne teknologien kunne redusere infeksjoner i forbindelse med kirurgi.

Publisert av: 

Programvare oppgraderes til 2.0

Økt produktivitet for blant annet konstruktører, sykehus, ortopeder og produksjonsteknikere. Det skal Wematters nye programvare for deres 3D-printer “Gravity” bidra til.

Publisert av: 

EOS: Tre ting vi lærte av koronakrisen

Den rådende korona-pandemien har rystet samfunnet vårt, men situasjonen gir oss også innsikt i hvordan teknologi og samarbeid kan utgjøre en forskjell, sier Markus Glasser ved EOS som listet opp tre viktige leksjoner om 3D-printing i forbindelse med koronakrisen.

Publisert av: 

Cellink inngår partnerskap med Lonza

Den svenske bioprinterprodusenten Cellink har inngått partnerskap med det opprinnelig sveitsiske helseforetaket Lonza for å drive frem utviklingen av bioprinting av cellekulturer.

Publisert av: 

HP introduserer polypropenmateriale

HP introduserer polypropenmateriale for å utvide 3D-print-markedet og aktivere nye applikasjoner. Momentumet til 3D-print fortsetter med introduksjonen av PP-materiale og nye partnerskap.

Publisert av: 

Stratasys skjærer ned

Stratasys er en av markedslederne innen 3D-printteknikken på det industrielle området. Nå har de kunngjort at de vil permittere 10 prosent av sine arbeidstakere over hele verden. Beslutningen kommer i kjølvannet av selskapets rapport fra 1. kvartal.

Publisert av: 

Protech utvider produktporteføljen

Makerbot lanserer nye 3D-printere i sin Method-serie, Method Carbon Fiber Editions. Samtidig slipper de en rekke materialer tilpasset industrien. Selskapets leverandør Protech vil begynne å levere produktene i begynnelsen av juli.

Publisert av: