EOS: Tre ting vi lærte av koronakrisen

Tekst:Hanna Jangenfeldt
PUBLISERT: 19 juni 2020
Markus Glasser, som er seniordirektør for EMEA ved EOS, lister opp det han anser som tre viktige leksjoner når det kommer til koronakrisen og industriell 3D-printing.

Den rådende korona-pandemien har rystet samfunnet vårt, men situasjonen gir oss også innsikt i hvordan teknologi og samarbeid kan utgjøre en forskjell, sier Markus Glasser ved EOS som listet opp tre viktige leksjoner om 3D-printing i forbindelse med koronakrisen.

Ifølge Markus Glasser, seniordirektør for det geografiske området EMEA ved EOS, har Corona-krisen kostet oss mye, men også belyst fordelene ved industriell 3D-printing, blant annet. Med tre punkter har han listet opp leksjoner der koronakrisen er relatert til industriell 3D-printing.

Organisasjoner og enkeltpersoner kommer sammen
Det første punktet er at hastighet og kompetanse samler aktørenee. Med dette mener Glasser at enkeltpersoner og organisasjoner har blitt tvunget til å samarbeide ved blant annet å produsere verneutstyr for helsevesenet.

– Aktører innen additiv tilvirkning har jobbet intenst for å finne løsninger som kan støtte kampen mot viruset ved å organisere distribuerte produksjonsceller for utstyr. Dette har bidratt til redusert mangel på utstyr og kortere leveringstid for masker, visirer og åndedrettsvern, bare for å nevne noen bruksområder, sier Glasser.

Det har også ført til nye online plattformer som gjør det mulig å utveksle gratis filer klare til printing.

3D-printing for ulike behov
Det andre punktet er at helse og sikkerhet krever kvalitet. Dette betyr at pandemien har vist at 3D-printing ikke er tilgjengelig for alle, og at den ikke passer for alle typer behov.

– Når det gjelder medisinsk utstyr, kan du ikke gå på akkord med kvaliteten på delene. For å oppnå kvalitet selv under tidspress kreves additive produksjonsteknikker i industriell skala og bred kompetanse.

Her er det viktig at selskaper må oppfylle sertifiseringskrav. For eksempel amerikanske FDA- eller MDR-forskrifter som stiller krav til utstyr for medisinsk bruk.

Korona-pandemien har vært ødeleggende, bemerker Glasser, men mener også at den har belyst en rekke fordeler 3D-printing bidrar til.

Globalisering medfører utfordringer
Det tredje og siste poenget som Glasser ønsker å trekke frem er styrking av en skjør forsyningskjede. Med dette menes at krisen har belyst utfordringer som følger med økt globalisering.

– I løpet av de siste århundrene har utviklingen og produksjonen av «systematisk relevante» produkter blitt konsentrert i forskjellige deler av verden. Dette skaper flaskehalser i forsyningskjedene og svekker de strategisk viktige innenlandske markedene så vel som autonomi, sier Glasser og fortsetter:

– Men mens Covid-19 på den ene siden lammet næringer rundt om i verden, har det på den andre siden tvunget folk til å bli mer innovative ved å omfavne mulighetene for digitalisering.

Som eksempel nevner han å jobbe hjemmefra og bruke samarbeidsverktøy som den nye normalen.

– Vi kan se den samme typen innovasjon i produksjonsområdet. Verden har plutselig havnet i et scenario med distribuert produksjon – noe som har vært diskutert i lang tid, men ikke egentlig gjennomført. Momentet som nå eksisterer representerer en sjanse som må utnyttes.

Takler utfordringer
Her kan 3D-printing bidra til å takle både kortsiktige og langsiktige utfordringer ettersom det er fleksibelt og reduserer avhengigheten av forsyningskjeder samt reduserer logistikkostnader, sier Glasser. Et annet viktig aspekt er mulighetene til å bygge virtuelle lag som kan printes ved behov.

– Den pågående krisen kan innebære en mulighet for selskaper. Alle selskaper er berørt, men de som opptrer smart nå kan komme ut av disse prøvende tider sterkere enn konkurrentene. Additiv tilvirkning er en ingrediens for suksess og en viktig ressurs for en mer digital verden etter korona, avslutter Markus Glasser.

Les mer

Interessen for AM i emballasjebransjen våkner

Krones bruk av 3D-printing har spredt seg i emballasjeindustrien. Dette ble lagt merke til av 3DVerkstan, som stilte ut på Scanpack-messen sammen med Ultimaker.
3DV-1-1024x683

Amexci flytter inn i nybygde lokaler i Ørebro

Amexci flytter nå fra Karlskoga til et helt nybygd anlegg på 4700 kvadratmeter i Ørebro. Ifølge selskapet markerer dette et betydelig skritt fremover i oppdraget om å fremme industriell 3D-utskrift av metall over hele Europa.
Amexci-2

Svensk firma står bak Japans største robotcelle

Det svenske selskapet ADDICT3D, som jobber med robotintegrasjon, har utviklet Japans (så langt) største 3D-printer med robotarm. Et første skritt mot å bli etablert i det enorme japanske AM-markedet og bli "big in Japan".
Circulus-kollage-1024x682

Krones printer deler og reservedeler med Ultimaker

Krones er en ledende produsent av komplette systemer for bryggerier, drikkevareprodusenter og matprodusenter. De har teamet opp med Ultimaker for å 3D-printe både deler og reservedeler til sine produksjonslinjer. På forespørsel printer de også deler lokalt for sine kunder.
krones1

Siste nytt

Harley Davidson og Protolabs førte til seier

Harley-Davidson Factory Racing krediterer det nære samarbeidet med den digitale produsenten Protolabs og raskt produserte deler som en del av årsaken til at det ble seier.
Harley-Davidson_2024_09

AM Summit viste spennvidden i bransjen

AM Summit, som arrangeres av danske AM Hub, har siden oppstarten for noen år siden etablert seg som en viktig årlig begivenhet innenfor AM-bransjen i Skandinavia. Årets arrangement trakk til seg rundt 1000 besøkende, 60 utstillere og 40 foredragsholdere.
AM-Summit-1024x671

Interessen for AM i emballasjebransjen våkner

Krones bruk av 3D-printing har spredt seg i emballasjeindustrien. Dette ble lagt merke til av 3DVerkstan, som stilte ut på Scanpack-messen sammen med Ultimaker.
3DV-1-1024x683

Ny dansk sementprinter for ubegrenset byggelengde

Danske COBOD lanserer BOD3: Neste generasjon 3D-printer for byggebransjen, med ubegrenset byggelengde.
cobod-bod3-cover