Kompositt som skal spare millioner innen romfart

Furehos team. Fra venstre: Fredrik Winberg, Prarthanaa Khokar og Nandan Khokar.

Oppstartsselskapet Fureho har utviklet et lett komposittmateriale for 3D -printing. I følge selskapet skal dette kunne spare millioner i romfartsindustrien.

Hundrevis av satellitter forventes å bli sendt opp i bane av kommersielle selskaper i løpet av de neste årene. Et kilo metall som blir skutt ut i verdensrommet anslås å koste rundt 20.000 – 50.000 euro. Det svenske oppstartsselskapet Fureho har utviklet et nytt komposittmateriale for 3d-printing for å redusere disse kostnadene.

– Bruksområdet i romfartsindustrien er bredt, og det er store gevinster å hente. Ikke bare når det gjelder vektbesparelser, sier medgründer Prarthanaa Khokar og fortsetter:

– Materialet kan også erstatte metalldeler i elektroniske systemer og dermed forhindre overoppheting. Dette er fordi det avleder den genererte varmen tredimensjonalt.

Lettere deler
Kompositen er produsert i skreddersydde paneler forsterket med Nobel 3D Stoffer bestående av karbon, keramikk og glass. Ifølge Fureho kan deres nye materiale redusere vekten med opptil 50 kilo per satellitt.

– En utfordring i flyindustrien er temperaturendringene som skjer under en flyging. Når metalldeler blir utsatt for store temperaturforskjeller på kort tid, er det stor risiko for at materialet utvides, noe som kan forårsake problemer og risikoer. Materialet vårt reduserer risikoen. I tillegg har den høy motstand mot delaminering, sier Prarthanaa.

Antas i rom-inkubator
Fureho er nå antatt til den nasjonale rominkubatoren ESA-BIC, som vil støtte selskapet til å videreutvikle produktet.

– Det føles utrolig spennende at landets ledende romeksperter ser store muligheter med vårt materiale! Inntreden i ESA-BIC øker mulighetene våre. Neste skritt for Fureho er nå at vi vil fortsette å jobbe med de termiske aspektene ved materialet, avslutter Prarthanaa.

 

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Printet vev direkte i pasienten

Et amerikansk forskerteam har utviklet en teknikk for 3D-printing av vev direkte inn i pasienten. I følge forskerne skal denne teknologien kunne redusere infeksjoner i forbindelse med kirurgi.

Publisert av: 

Programvare oppgraderes til 2.0

Økt produktivitet for blant annet konstruktører, sykehus, ortopeder og produksjonsteknikere. Det skal Wematters nye programvare for deres 3D-printer “Gravity” bidra til.

Publisert av: 

EOS: Tre ting vi lærte av koronakrisen

Den rådende korona-pandemien har rystet samfunnet vårt, men situasjonen gir oss også innsikt i hvordan teknologi og samarbeid kan utgjøre en forskjell, sier Markus Glasser ved EOS som listet opp tre viktige leksjoner om 3D-printing i forbindelse med koronakrisen.

Publisert av: 

Cellink inngår partnerskap med Lonza

Den svenske bioprinterprodusenten Cellink har inngått partnerskap med det opprinnelig sveitsiske helseforetaket Lonza for å drive frem utviklingen av bioprinting av cellekulturer.

Publisert av: 

HP introduserer polypropenmateriale

HP introduserer polypropenmateriale for å utvide 3D-print-markedet og aktivere nye applikasjoner. Momentumet til 3D-print fortsetter med introduksjonen av PP-materiale og nye partnerskap.

Publisert av: 

Stratasys skjærer ned

Stratasys er en av markedslederne innen 3D-printteknikken på det industrielle området. Nå har de kunngjort at de vil permittere 10 prosent av sine arbeidstakere over hele verden. Beslutningen kommer i kjølvannet av selskapets rapport fra 1. kvartal.

Publisert av: 

Protech utvider produktporteføljen

Makerbot lanserer nye 3D-printere i sin Method-serie, Method Carbon Fiber Editions. Samtidig slipper de en rekke materialer tilpasset industrien. Selskapets leverandør Protech vil begynne å levere produktene i begynnelsen av juli.

Publisert av: