
Oppstartsselskapet Fureho har utviklet et lett komposittmateriale for 3D -printing. I følge selskapet skal dette kunne spare millioner i romfartsindustrien.
Hundrevis av satellitter forventes å bli sendt opp i bane av kommersielle selskaper i løpet av de neste årene. Et kilo metall som blir skutt ut i verdensrommet anslås å koste rundt 20.000 – 50.000 euro. Det svenske oppstartsselskapet Fureho har utviklet et nytt komposittmateriale for 3d-printing for å redusere disse kostnadene.
– Bruksområdet i romfartsindustrien er bredt, og det er store gevinster å hente. Ikke bare når det gjelder vektbesparelser, sier medgründer Prarthanaa Khokar og fortsetter:
– Materialet kan også erstatte metalldeler i elektroniske systemer og dermed forhindre overoppheting. Dette er fordi det avleder den genererte varmen tredimensjonalt.
Lettere deler
Kompositen er produsert i skreddersydde paneler forsterket med Nobel 3D Stoffer bestående av karbon, keramikk og glass. Ifølge Fureho kan deres nye materiale redusere vekten med opptil 50 kilo per satellitt.
– En utfordring i flyindustrien er temperaturendringene som skjer under en flyging. Når metalldeler blir utsatt for store temperaturforskjeller på kort tid, er det stor risiko for at materialet utvides, noe som kan forårsake problemer og risikoer. Materialet vårt reduserer risikoen. I tillegg har den høy motstand mot delaminering, sier Prarthanaa.
Antas i rom-inkubator
Fureho er nå antatt til den nasjonale rominkubatoren ESA-BIC, som vil støtte selskapet til å videreutvikle produktet.
– Det føles utrolig spennende at landets ledende romeksperter ser store muligheter med vårt materiale! Inntreden i ESA-BIC øker mulighetene våre. Neste skritt for Fureho er nå at vi vil fortsette å jobbe med de termiske aspektene ved materialet, avslutter Prarthanaa.