Printet vev direkte i pasienten

Et rutenettgitter som er 3D-printet direkte på mykt, levende vev. Foto via Ohio State University

Et amerikansk forskerteam har utviklet en teknikk for 3D-printing av vev direkte inn i pasienten. I følge forskerne skal denne teknologien kunne redusere infeksjoner i forbindelse med kirurgi.

Et voksende område er bruk av biomaterialer og bioteknologi for å erstatte skadet eller sykt vev, inkludert ved additiv tilvirkning. For tiden kan dette vevet produseres utenfor kroppen og deretter kirurgisk implanteres i pasienten.

Vil redusere risikoen
Men disse operasjonene utgjør også en økt risiko for infeksjoner. Av denne grunn har et amerikansk forskerteam utviklet en måte å lage vev direkte i pasienten.

Teknikken kalles Intracorporeal tissue engineering, og forskerne har som mål å bruke en programmert robot som 3D-printer biomateriale med celler som aktiveres i kroppen, og som opereres via et lite snitt.

Må oppfylle visse krav
Forskerteamet har utviklet et spesielt materiale som vil oppfylle både kravet om å kunne 3D-printe ved en kroppstemperatur på 37 grader og være helt trygt for pasienten. Mange teknologier bruker UV-lys, som i dette tilfellet er unngått.

– Dette bioblekket kan 3D-printes ved fysiologisk temperatur og kan tverrbindes sikkert med synlig lys inne i kroppen, sier en av forskerne bak studien, Ali Asghari Adib.

Med en modifisert dyse som kan trykke 1,6 millimeter inn i det myke vevet i kroppen, har forskere løst problemet med å få det konstruerte vevet festet. På denne måten blir det nye vevet sittende fast i det gamle, omtrent som et anker. De har testet teknologien ved å trykke en nettingskonstruksjon i et kyllingbryst, noe som har vært vellykket.

Viktig for medisinens fremtid
I følge forskerne åpner den nye teknologien blant annet for å reparere vev inne i kroppen uten behov for større operasjoner.

– Å utvikle personlige vev som kan håndtere forskjellige skader og sykdommer er veldig viktig for medisinens fremtid, sier Ali Khademhosseini, administrerende direktør i Terasaki Institute.

Forskningsstudien finner du her.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Tar til orde for helautomatisering

Når du ser på 3D-printingens historie, tror vi at bransjen trenger en nøkkelferdig løsning for hele prosessen. Vi ønsker ikke at våre kunder skal behøve å kjøpe fem forskjellige maskiner for å få til den arbeidsflyten som trengs for å produsere delene sine, så nå har vi satt dette på dagsorden.

Publisert av: 

Massivit tar sikte på nye markeder

Massivit 3D Printing Technologies, den israelske produsenten av store 3D-printere knytter til seg distributør for Storbritannia og Irland, og sikter seg samtidig inn på markedene for kjøretøy, marine, arkitektur og energileverandører med sine løsninger for prototyping i stor skala og verktøyproduksjon.

Publisert av: 

Anatomic Studios går globalt

Den svenske produsenten av personaliserte og 3D-printede skall for benproteser, Anatomic Studios, har fått inn 4,5 millioner svenske kroner i investeringer for å forberede en lansering utenfor norden. – Vi er så glade for å kunne ta protesemote globalt, sier Emelie Strömshed fra Anatomic Studios.

Publisert av: 

Den globale heisindustrien og 3D-printing

De store heisprodusentene restrukturerer for å drive forretningsutvikling og innovasjon. Nå tar de i bruk 3D-printing av løsninger for industrien. En annen ting er 3D-printing av reservedeler for å redusere leveringstiden og sørge for at heisene i verden ikke står stille unødvendig lenge.

Publisert av: 

Fem feil 3D-printbyråer gjør

Mike Moceri har summert opp fem ting de som 3D-printer objekter for kunder gjør feil i sin forretningsdrift. I løpet av de siste årene har han snakket med hundrevis av bedriftseiere innenfor additiv tilvirkning om hvordan de driver virksomheten. Ved å gjøre dette har han lagt merke til fem viktige feil som hver 3D-printvirksomhet gjør i løpet av de første årene av driften

Publisert av: