Printet vev direkte i pasienten

Et rutenettgitter som er 3D-printet direkte på mykt, levende vev. Foto via Ohio State University

Et amerikansk forskerteam har utviklet en teknikk for 3D-printing av vev direkte inn i pasienten. I følge forskerne skal denne teknologien kunne redusere infeksjoner i forbindelse med kirurgi.

Et voksende område er bruk av biomaterialer og bioteknologi for å erstatte skadet eller sykt vev, inkludert ved additiv tilvirkning. For tiden kan dette vevet produseres utenfor kroppen og deretter kirurgisk implanteres i pasienten.

Vil redusere risikoen
Men disse operasjonene utgjør også en økt risiko for infeksjoner. Av denne grunn har et amerikansk forskerteam utviklet en måte å lage vev direkte i pasienten.

Teknikken kalles Intracorporeal tissue engineering, og forskerne har som mål å bruke en programmert robot som 3D-printer biomateriale med celler som aktiveres i kroppen, og som opereres via et lite snitt.

Må oppfylle visse krav
Forskerteamet har utviklet et spesielt materiale som vil oppfylle både kravet om å kunne 3D-printe ved en kroppstemperatur på 37 grader og være helt trygt for pasienten. Mange teknologier bruker UV-lys, som i dette tilfellet er unngått.

– Dette bioblekket kan 3D-printes ved fysiologisk temperatur og kan tverrbindes sikkert med synlig lys inne i kroppen, sier en av forskerne bak studien, Ali Asghari Adib.

Med en modifisert dyse som kan trykke 1,6 millimeter inn i det myke vevet i kroppen, har forskere løst problemet med å få det konstruerte vevet festet. På denne måten blir det nye vevet sittende fast i det gamle, omtrent som et anker. De har testet teknologien ved å trykke en nettingskonstruksjon i et kyllingbryst, noe som har vært vellykket.

Viktig for medisinens fremtid
I følge forskerne åpner den nye teknologien blant annet for å reparere vev inne i kroppen uten behov for større operasjoner.

– Å utvikle personlige vev som kan håndtere forskjellige skader og sykdommer er veldig viktig for medisinens fremtid, sier Ali Khademhosseini, administrerende direktør i Terasaki Institute.

Forskningsstudien finner du her.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3DVerkstan 2.0 har vekst i sikte

I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.

Publisert av: