Printet vev direkte i pasienten

Tekst:Hanna Jangenfeldt
PUBLISERT: 23 juni 2020
Et rutenettgitter som er 3D-printet direkte på mykt, levende vev. Foto via Ohio State University

Et amerikansk forskerteam har utviklet en teknikk for 3D-printing av vev direkte inn i pasienten. I følge forskerne skal denne teknologien kunne redusere infeksjoner i forbindelse med kirurgi.

Et voksende område er bruk av biomaterialer og bioteknologi for å erstatte skadet eller sykt vev, inkludert ved additiv tilvirkning. For tiden kan dette vevet produseres utenfor kroppen og deretter kirurgisk implanteres i pasienten.

Vil redusere risikoen
Men disse operasjonene utgjør også en økt risiko for infeksjoner. Av denne grunn har et amerikansk forskerteam utviklet en måte å lage vev direkte i pasienten.

Teknikken kalles Intracorporeal tissue engineering, og forskerne har som mål å bruke en programmert robot som 3D-printer biomateriale med celler som aktiveres i kroppen, og som opereres via et lite snitt.

Må oppfylle visse krav
Forskerteamet har utviklet et spesielt materiale som vil oppfylle både kravet om å kunne 3D-printe ved en kroppstemperatur på 37 grader og være helt trygt for pasienten. Mange teknologier bruker UV-lys, som i dette tilfellet er unngått.

– Dette bioblekket kan 3D-printes ved fysiologisk temperatur og kan tverrbindes sikkert med synlig lys inne i kroppen, sier en av forskerne bak studien, Ali Asghari Adib.

Med en modifisert dyse som kan trykke 1,6 millimeter inn i det myke vevet i kroppen, har forskere løst problemet med å få det konstruerte vevet festet. På denne måten blir det nye vevet sittende fast i det gamle, omtrent som et anker. De har testet teknologien ved å trykke en nettingskonstruksjon i et kyllingbryst, noe som har vært vellykket.

Viktig for medisinens fremtid
I følge forskerne åpner den nye teknologien blant annet for å reparere vev inne i kroppen uten behov for større operasjoner.

– Å utvikle personlige vev som kan håndtere forskjellige skader og sykdommer er veldig viktig for medisinens fremtid, sier Ali Khademhosseini, administrerende direktør i Terasaki Institute.

Forskningsstudien finner du her.

Les mer

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Ny og lettere legering til bruk i romfarten

Forskere fra RMIT University har 3D-printet en titanstruktur som er 50 % sterkere enn den sterkeste legeringen med lignende tetthet som har blitt utviklet for romfartsapplikasjoner.
Jordan-Noronha-holding-a-sample-of-the-new-titanium-lattice-structure-3D-printed-in-cube-form.-Photo-via-RMIT-1024x772-1

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team