Et amerikansk forskerteam har utviklet en teknikk for 3D-printing av vev direkte inn i pasienten. I følge forskerne skal denne teknologien kunne redusere infeksjoner i forbindelse med kirurgi.
Et voksende område er bruk av biomaterialer og bioteknologi for å erstatte skadet eller sykt vev, inkludert ved additiv tilvirkning. For tiden kan dette vevet produseres utenfor kroppen og deretter kirurgisk implanteres i pasienten.
Vil redusere risikoen
Men disse operasjonene utgjør også en økt risiko for infeksjoner. Av denne grunn har et amerikansk forskerteam utviklet en måte å lage vev direkte i pasienten.
Teknikken kalles Intracorporeal tissue engineering, og forskerne har som mål å bruke en programmert robot som 3D-printer biomateriale med celler som aktiveres i kroppen, og som opereres via et lite snitt.
Må oppfylle visse krav
Forskerteamet har utviklet et spesielt materiale som vil oppfylle både kravet om å kunne 3D-printe ved en kroppstemperatur på 37 grader og være helt trygt for pasienten. Mange teknologier bruker UV-lys, som i dette tilfellet er unngått.
– Dette bioblekket kan 3D-printes ved fysiologisk temperatur og kan tverrbindes sikkert med synlig lys inne i kroppen, sier en av forskerne bak studien, Ali Asghari Adib.
Med en modifisert dyse som kan trykke 1,6 millimeter inn i det myke vevet i kroppen, har forskere løst problemet med å få det konstruerte vevet festet. På denne måten blir det nye vevet sittende fast i det gamle, omtrent som et anker. De har testet teknologien ved å trykke en nettingskonstruksjon i et kyllingbryst, noe som har vært vellykket.
Viktig for medisinens fremtid
I følge forskerne åpner den nye teknologien blant annet for å reparere vev inne i kroppen uten behov for større operasjoner.
– Å utvikle personlige vev som kan håndtere forskjellige skader og sykdommer er veldig viktig for medisinens fremtid, sier Ali Khademhosseini, administrerende direktør i Terasaki Institute.
Forskningsstudien finner du her.