Fast food kjede skal 3d-printe kylling

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 14 august 2020
KFC har ikke franchiser i Norge, men siden 2015 har de hatt svenske restauranter.

Sulten på litt frityrstekt kylling? Hvorfor ikke 3D-printede kyllingnuggets dyrket ved hjelp av kyllingceller? Den amerikanske hurtigmatkjeden KFC, med franchisedrevne restauranter i mange andre land, har begynt å undersøke mulighetene for å bruke bioprinting for å produsere rettene de har på menyen.

3D-printet mat er ikke noe nytt, og institusjoner som f.eks. EU-kommisjonen har oppført 3D-trykt mat som noe vi vil se mer av i fremtiden. Og med KFCs siste investering ser det ut til at fremtiden er nærmere enn vi kanskje trodde.

Finnes i 145 land
KFC, tidligere kjent som Kentucky Fried Chicken, har nå mer enn 24 000 restauranter i 145 land rundt om i verden. Restaurantene spesialiserer seg på frityrstekt kylling og tilbyr alt fra kyllingvinger til kyllingnuggets.

Sammen med det russiske selskapet 3D Bioprinting Solutions, som blant annet har utviklet den første russiske kinoprinteren Fabion, vil hurtigmatkjeden produsere labprodusert kyllingkjøtt. Hele ideen kom i forbindelse med et prosjekt KFC kaller «Restaurant of the future».

Samme tekstur
Selve kjøttet dyrkes ved bruk av mikroelementer hentet fra fuglene. Deretter printes materialet for å få riktig form. I tillegg til at maten blir printet ut for å se ut som ekte kylling, skal den også smake nesten den samme og ha en lignende tekstur, sier selskapene. Årsaken bak investeringen er at flere og flere velger bort kjøtt på grunn av miljømessige faktorer.

Ønsker å være i forkant
Raisa Polyakova, leder for KFC Russland & CIS, mener at det er viktig å være i forkant når det gjelder å introdusere avansert teknologi i virksomheten:

– Produserte kjøttprodukter er neste trinn i utviklingen av vår «Restaurant for the future»-konsept. Eksperimentet vårt med å teste 3D-bioprintteknologi for å produsere kyllingprodukter kan også bidra til å løse flere globale problemer. Vi er glade for å bidra til utviklingen og arbeider for å gjøre det tilgjengelig for tusenvis av mennesker i Russland, og om mulig rundt om i verden.

Tester kommer
Når vil vi kunne teste maten? I følge KFC skal produktet testes i Moskva, Russland høsten 2020.

Kilde: KFC

Les mer

Metode for KI-forbedret 3D-print

Kunstig intelligens - KI er et begrep som er på alles lepper i mange bransjer, også innen additiv produksjon. Teknologien brukes allerede på flere ulike måter innen 3D-printing, og det kommer stadig nye løsninger. Amerikanske forskere har utviklet en algoritme for mer effektivt å skrive ut komplekse strukturer.
3D-printer-printing-prostate-1024x683

Printede keramikkstrukturer renser vann for PFAS

En 3D-printet keramisk nettstruktur kan absorbere mer enn 75 prosent av skadelige PFAS-stoffer i forurenset vann. Det viser forskning fra det engelske universitetet i Bath.
monolit

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Siste nytt

Nano Dimension kjøper Markforged

I fjor sommer annonserte Nano Dimension at selskapet kjøper Desktop Metal. Nå åpner Nano Dimension igjen lommeboken for å skaffe seg en annen stor aktør i bransjen: Markforged.
Mf_Shai_Terem-1-1024x683

Formnext står sterkt også i dårligere tider

Det nærmer seg igjen et av årets høydepunkter i AM-bransjen: Formnext-messen i Frankfurt. Knappe to måneder før dørene åpner har 820 utstillere kjøpt standplass.
Formnext-entre-ny-1024x683

Intamsys presenterer industriell desktop-printer

En ultrarask FFF-modell 3D-skriver for industrielle applikasjoner. Slik beskriver Intamsys nye FUNMAT Pro 310 NEO, som ble lansert på et digitalt arrangement 26. september.
Intamsys-1

Krones printer deler og reservedeler med Ultimaker

Krones er en ledende produsent av komplette systemer for bryggerier, drikkevareprodusenter og matprodusenter. De har teamet opp med Ultimaker for å 3D-printe både deler og reservedeler til sine produksjonslinjer. På forespørsel printer de også deler lokalt for sine kunder.
krones1