NTNU finansierer prosjekt med 3D-printing av organer

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 18 august 2020
Livaktig fysisk modell for simulert medisinsk trening. Foto via CFPR.

Et akademisk team fra University of the West of Englands Center for Fine Print Research (CFPR) bruker 3D-printing for å produsere realistiske organer for bruk i kirurgisk trening.

I følge forskerne er målet med prosjektet å lage modellorganer som etterligner «utseende, elastisitet og konsistens» av menneskelig vev. Ved å lage organsimulatorer som ser og føles ekte, blir kirurgisk trening mer representativ for det virkelige liv og kan bidra til å redusere pasientrisikoen.

Dr. James Clark, generalkirurg ved Royal Cornwall sykehus og medveileder for prosjektet, forklarer hvordan kirurgiske simulatorer har blitt en viktig del av kirurgisk utdanning i moderne tid. Han påpeker at komplekse kirurgiske operasjoner ofte krever «reproduserbare modeller av god kvalitet som gjør det mulig for læreren å få et virkelig realistisk preg for operasjonen».

Det tre år lange prosjektet er finansiert av Appearance Printing European Advanced Research School (ApPEARS) ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

3D-printing av medisinske modeller til lave kostnader, med høy naturtrohet

Arbeidet, som ledes av David Huson, Senior Research Fellow ved CFPR er en forlengelse av tidligere pilotstudier, og bygger på hvordan 3D-printing kan utvikle medisinske produkter til lave kostnader og høy naturtrohet. Huson beskriver det som «et tverrfaglig prosjekt» da det kombinerer forskere, kunstnere og kirurger for å utvikle og teste en fungerende prototype. En fordel med å bruke organsimulatorer, forklarer han, er at de tilbyr et mer etisk alternativ til døde mennesker eller dyr «som ofte er dyre å få tak i og vanskelig tilgjengelig».

Marine Shao, som er tilknyttet CFPR, påpeker at dette prosjektet vil være forskjellig fra de allerede eksisterende kommersielle organsimulatorene, som «har en tendens til å reprodusere bare de vanligste prosedyrene og ikke nøyaktig gjenskape egenskapene og følelsen av menneskelig vev». På grunn av sin relative kostnadseffektivitet kan UWE-simulatoren produseres hvor som helst og er mye mer tilgjengelig. Shao forklarer at et av hovedmålene er å takle begrensningene som er til stede i nåværende organsimulatorer. Ved å gjøre det kan et både billigere og mer realistisk produkt utvikles.

Det er bevist at trening med organsimulatorer på utdanningsnivå er effektive. I en fersk litteraturgjennomgang om 3D-printing i urologi ble medisinstudenter bedt om å lokalisere svulster nøyaktig, først utelukkende med MR og deretter ved hjelp av 3D-printede prostatamodeller. Med MR var det 47% forskjell mellom suksessprosentene til studenter og eksperter, mens med 3D-printede modeller falt dette til 17%.

Les mer

Metode for KI-forbedret 3D-print

Kunstig intelligens - KI er et begrep som er på alles lepper i mange bransjer, også innen additiv produksjon. Teknologien brukes allerede på flere ulike måter innen 3D-printing, og det kommer stadig nye løsninger. Amerikanske forskere har utviklet en algoritme for mer effektivt å skrive ut komplekse strukturer.
3D-printer-printing-prostate-1024x683

Printede keramikkstrukturer renser vann for PFAS

En 3D-printet keramisk nettstruktur kan absorbere mer enn 75 prosent av skadelige PFAS-stoffer i forurenset vann. Det viser forskning fra det engelske universitetet i Bath.
monolit

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Siste nytt

Shining 3D slipper ny Pro-modell

Shining 3D presenterer FreeScan UE Pro2, en trådløs, håndholdt laser 3D-skanner for en rekke bruksområder og inspeksjoner ute i felten.
Freescan-Pro2-bild-2-1024x682

Den første 3D-printede metalldelen på ISS

Tidligere i år kunne 3dp Norge fortelle om planene om å bringe en 3D-printer for metall til den internasjonale romstasjonen ISS. Nå er den første metalldelen produsert i verdensrommet.
First_metal_part_3D_printed_in_space-1024x683

Stratasys slipper oppfølgeren Origin Two

Etter Origin One kommer Origin Two, en DLP-skriver for mindre produksjonsserier hvor produsenten lover nøyaktighet, repeterbarhet og fin overflatefinish som kan sammenlignes med sprøytestøping.
Origin_Cure_Image_1-e1725614264366-1024x583

92 prosent kortere ledetider med AM

Stadig flere store industribedrifter oppdager fordelene med AM-teknologi. Den siste i rekken er det svenske konsernet Atlas Copco Group, som med additiv produksjon har kunnet redusere både kostnader og ledetider.
Atlas-Copco_team-1024x683