Nye muligheter for kreftforskning

Tekst:Hanna Jangenfeldt
PUBLISERT: 18 august 2020
Erik Gateholm, adm dir hos Cellink.

Cellink innleder et nytt strategisk samarbeid med engelske Carcinotech for å utvikle nye muligheter for kreftforskning.

Bioprinterprodusent Cellink begynner å samarbeide med Carcinotech for å utvikle 3D-bioprinting innen vevsmodeller som vil etterligne kreftmiljøet i menneskekroppen.

Reduserte kliniske studier
Ifølge selskapet er et stort problem i dag at medisiner mot kreft og ulike behandlingsmetoder aldri når markedet. Høyrisiko-klassifiserte kliniske studier med positivt resultat sank mellom årene 2017–2018 fra 11,7 til 8 prosent. Det anslås at 85 prosent av medisinene blir sittende fast i studiefasen.

Årsaken til dette, skriver Cellink, er mangel på brukbare forsknings- og testmodeller. For eksempel er dyremodeller ikke nyttige, siden de ikke kan etterligne det menneskelige kreftsystemet. Selskapet ønsker å løse dette gjennom det nye samarbeidet med Carcinotech.

Bidrar med bioblekk
Samarbeidet vil bestå av at Cellink blant annet bidrar med bio-blekk til Carcinotechs kreftforskning, som gjør det mulig for menneskelige celler å vokse og trives – selv om de ikke er i en menneskekropp.

– Samarbeidet vil utvide Cellinks segment for medikamentutvikling og føre til forbedrede verktøy for fremtidig utvikling av kreftmedisiner, sier Cellinks forskningssjef Itedale Namro Redwan.

Les mer

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Ny og lettere legering til bruk i romfarten

Forskere fra RMIT University har 3D-printet en titanstruktur som er 50 % sterkere enn den sterkeste legeringen med lignende tetthet som har blitt utviklet for romfartsapplikasjoner.
Jordan-Noronha-holding-a-sample-of-the-new-titanium-lattice-structure-3D-printed-in-cube-form.-Photo-via-RMIT-1024x772-1

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team