3D-print må inn i sykehusenes beredskapsplan

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 17 september 2020
Illustrasjonsfoto: Penn State University

I en kronikk i Dagens medisin 10. september tar forsker i SINTEF Eli Sandberg og medforfattere til orde for at 3D-printing av medisinsk utstyr må settes i system før neste krise inntreffer.

Det er først og fremst 3D-printende firmaers innsats under Covid19 med å konstruere og ta frem smitte- og verneutstyr til medisinsk bransje og andre som Sandberg & co har observert og trekker frem som noe som er samfunnsnyttig. Men hun tar også til orde for at 3D-printingens fordeler også bør ses på som en ny produksjonsmetode for annet medisinsk bruk, som pasientspesifikke proteser. Sandberg trekker også frem det miljøvennlige i at man kan produsere lokalt, noe som gjør lagring og transport unødvendig.

«Det finnes ikke noen refusjonsordning fra helsemyndighetene som stimulerer sykehus til å ta teknologien i bruk.»

–Akershus universitetssykehus (Ahus) etablerte, som det første sykehuset i Norge, en egen forskningsdreven 3D-printerlab for utvikling av pasienttilpasset kirurgisk utstyr, skriver Sandberg. –Den ble brukt til å gjøre allerede eksisterende medisinsk utstyr om til smittevernsutstyr.

Kronikken peker på at helsevesenet har en finansieringsmodell som ikke prioriterer nye innovative produksjonsmetoder, og at sykehusene må finansiere sine egne kirurgiguider og 3D-produksjon av utstyr. Dette er til hinder for fremveksten av additiv tilvirkning innen helsevesenet.

Vi synes dette er et fint innspill fra SINTEF-forskerne, og håper artikkelen leses av representanter for myndighetene. Det er på tide at 3D-printing blir en dagligdags produksjonsmetode i det norske samfunnet på lik linje som andre fremstillingsmuligheter. Slik det er i land vi burde sammenlikne oss med.

Kilde: Dagens Medisin

 

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Oppstartsfirma får pris for innovativ metallprinter

Procada fra Trollhättan i Sverige har utviklet en 3D-printerteknologi som blant annet gjør det mulig å skrive ut produkter i lettmetall. For dette har de blitt tildelt pris for Årets oppstartsfirma av Innovatum Science Park.
Procada-Arets-startup-i-Trollhattan.-Foto-Jerry-Lovberg

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden