3D-print må inn i sykehusenes beredskapsplan

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 17 september 2020
Illustrasjonsfoto: Penn State University

I en kronikk i Dagens medisin 10. september tar forsker i SINTEF Eli Sandberg og medforfattere til orde for at 3D-printing av medisinsk utstyr må settes i system før neste krise inntreffer.

Det er først og fremst 3D-printende firmaers innsats under Covid19 med å konstruere og ta frem smitte- og verneutstyr til medisinsk bransje og andre som Sandberg & co har observert og trekker frem som noe som er samfunnsnyttig. Men hun tar også til orde for at 3D-printingens fordeler også bør ses på som en ny produksjonsmetode for annet medisinsk bruk, som pasientspesifikke proteser. Sandberg trekker også frem det miljøvennlige i at man kan produsere lokalt, noe som gjør lagring og transport unødvendig.

«Det finnes ikke noen refusjonsordning fra helsemyndighetene som stimulerer sykehus til å ta teknologien i bruk.»

–Akershus universitetssykehus (Ahus) etablerte, som det første sykehuset i Norge, en egen forskningsdreven 3D-printerlab for utvikling av pasienttilpasset kirurgisk utstyr, skriver Sandberg. –Den ble brukt til å gjøre allerede eksisterende medisinsk utstyr om til smittevernsutstyr.

Kronikken peker på at helsevesenet har en finansieringsmodell som ikke prioriterer nye innovative produksjonsmetoder, og at sykehusene må finansiere sine egne kirurgiguider og 3D-produksjon av utstyr. Dette er til hinder for fremveksten av additiv tilvirkning innen helsevesenet.

Vi synes dette er et fint innspill fra SINTEF-forskerne, og håper artikkelen leses av representanter for myndighetene. Det er på tide at 3D-printing blir en dagligdags produksjonsmetode i det norske samfunnet på lik linje som andre fremstillingsmuligheter. Slik det er i land vi burde sammenlikne oss med.

Kilde: Dagens Medisin

 

Les mer

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Interessen for AM i emballasjebransjen våkner

Krones bruk av 3D-printing har spredt seg i emballasjeindustrien. Dette ble lagt merke til av 3DVerkstan, som stilte ut på Scanpack-messen sammen med Ultimaker.
3DV-1-1024x683

Amexci flytter inn i nybygde lokaler i Ørebro

Amexci flytter nå fra Karlskoga til et helt nybygd anlegg på 4700 kvadratmeter i Ørebro. Ifølge selskapet markerer dette et betydelig skritt fremover i oppdraget om å fremme industriell 3D-utskrift av metall over hele Europa.
Amexci-2

Svensk firma står bak Japans største robotcelle

Det svenske selskapet ADDICT3D, som jobber med robotintegrasjon, har utviklet Japans (så langt) største 3D-printer med robotarm. Et første skritt mot å bli etablert i det enorme japanske AM-markedet og bli "big in Japan".
Circulus-kollage-1024x682

Siste nytt

Designklassiker i 3D-printet utgave lyser opp Helsingborg

Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Bumling-kollage-768x512

Nexa3D trakk seg fra Formnext rett før

Alle som så på hallplanen for årets Formnext kunne se at Nexa3D har bestilt et stort utstillingsområde midt i hall 11.1. Men på stedet der standen skulle stå, var det i stedet kaffevogn, bord og stoler.
Nexa3D-1024x683

"Materialutvikling sikrer kundenes investering"

På fjorårets Formnext slo Stratasys til med en storslått maskinlansering: F3300. I år var det i stedet materielle nyheter som sto i fokus, ikke minst med den nye pulvergjenvinningsløsningen ReLife, men også innen PolyJet.
Stratasys-5-1024x683

Kimya forlater AM-markedet

Den franske materialprodusenten Kimya legger ned sin filamentproduksjon. Selskapet har vært i AM-bransjen siden 2017, men etter fallende etterspørsel legger de nå ned fabrikken sin.
Kimya-1024x682