Amerikansk marine med patent på bio-nedbrytbar polymer

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 4 september 2020
“MicroSwarm Family of Systems” -prosjektet ledes av Naval Surface Warfare Center Panama City Division. Foto via Eddie Green/US Navy.

Forskere fra USAs marine har fått innvilget 20 års patent på et 3D-printmateriale laget av en marinbiologisk basepolymer som vil brytes ned over tid ifølge TechLink , autorisert talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet.

Teamet av forskere, basert ved Naval Surface Warfare Center i Panama City, Florida, mener undervannsutstyr som ubemannede eller autonome undervannsbiler (UUV) kan gjøres biologisk nedbrytbare takket være det nye 3D-printbare materialet. Oppfinnerne av materialet, Josh Kogot, Ryan Kincer og April Hirsch fra senterets bioteknologiske forsknings- og utviklingslaboratorium, mottok patentet på tirsdag.

–Det er et udekket behov for å produsere marine biologisk nedbrytbare 3D-utskrivbare strukturer der nedbrytningshastigheten for hver struktur kan velges for et bestemt oppdrag, uttalte patentstyret. –Det er derfor et generelt og primært formål med den foreliggende oppfinnelse å tilveiebringe en sammensetning og metode for 3D-printing av en marin biologisk nedbrytbar struktur med kontrollerbar nedbrytningshastighet.

UUV-er brukes av den amerikanske marinen til å huse og distribuere marine sensorer og utstyr, brukt til applikasjoner som kartlegging, observasjon, forskning og arkeologiske ekspedisjoner.

Noen av disse UUV-ene er for øyeblikket bare beregnet for engangsbruk eller er designet for å fungere i en bestemt tid før de slutter å virke. Opphenting av disse havgående gjenstandene er ofte dyrt, og så mange blir forlatt på havbunnen, noe som ikke er en spesielt miljøvennlig avhendingsløsning.

Det nye 3D-printbare materialet kan bidra til å løse dette problemet, noe som gjør UUV-er tryggere å avhende under vann og motvirke noen av miljøpåvirkningene disse fartøyene har på havene våre.

 

Les mer

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Ny og lettere legering til bruk i romfarten

Forskere fra RMIT University har 3D-printet en titanstruktur som er 50 % sterkere enn den sterkeste legeringen med lignende tetthet som har blitt utviklet for romfartsapplikasjoner.
Jordan-Noronha-holding-a-sample-of-the-new-titanium-lattice-structure-3D-printed-in-cube-form.-Photo-via-RMIT-1024x772-1

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden