Den globale heisindustrien og 3D-printing

Den franske heisdesigneren og produsenten SODIMAS benytter Stratasys 3D-printteknologi for å betydelig redusere leveringstiden for prototype deler. Foto via Proto3000

De store heisprodusentene restrukturerer for å drive forretningsutvikling og innovasjon. Nå burde de ta i bruk 3D-printing av reservedeler for å redusere leveringstiden og sørge for at heisene i verden ikke står stille unødvendig lenge.

Otis, den berømte oppfinneren av heisen, ble 3. april i år skilt ut fra United Technologies som et eget selskap. Thyssen-heisen, som uten tvil er kronjuvelen til Thyssenkrupp, er solgt til et private selskap for 20,4 milliarder dollar for å styrke svak balanse i moderselskapet.

Fujitec er under aktivt press for å levere bedre resultater. Sveitsiske Schindler og finske Kone utgjør de siste av de fem største heisprodusentene. Disse fem store dominerer produksjonen av nye heiser, men den lukrative moderniserings-, reparasjons- og servicevirksomheten inkluderer mange mindre aktører. Antagelig vil nedgangen i storbelegg av kontorbygg i byen redusere salg av nytt utstyr knyttet til fremtidige nybyggsprosjekter.

Heisindustrien gir gode muligheter for å lage komponenter med 3D-printing, det dreier seg om reservedeler, innvendig maskinvare i heiskabinen, braketter, heisknapper og tilbehør som benyttes under installeringen av en heis. Den antatte nedgangen i salget av nye heiser bør nå føre til at de store selskapene investerer mer i 3D-printing, for å fange en større markedsandel av reservedelsmarkedet og med høyere margin.

3D-printing har nå spilt en sentral rolle i produksjonen av elektriske komponenter i mange år, og fordelene som teknologien gir har vært betydelige og utbredte, alt fra raskere leveringstider, økt ytelseseffektivitet og til og med muliggjøring av å lage deler eller utvikle prosjekter som ellers ikke ville være mulig.

Mange eldre bygninger i urbane områder har mer begrenset plass for heisene sine, noe som gjør det vanskelig å modernisere heisene med nåværende utstyr på grunn av rommenes begrensninger. I tillegg, på boligsiden av markedet, har den eldre befolkningen som utgjør en betydelig prosentandel av disse bygningene spesifikke utstyrskonfigurasjonsbehov. Fremveksten av 3D-printing har gjort det mulig for heisfirmaer som betjener dette markedet å lage tilpassede utstyrsløsninger som er spesialdesignet for å omgå disse prosjektenes begrensninger.

Et av de nye designene til KONE med innovativt printet 3D glass. Foto via KONE

Nylig gjennomførte den finske heisprodusenten KONE med hell prosessen med å integrere 3D-printing i 2D-designprosessene sine ved å bruke Autodesk Inventor-programvare. Som en av de fem store selskapene innen heis- og rulletrappprodusenter, har KONE betydelig ekspertise innen et bredt utvalg av produkter og tjenester, alt fra design og installasjon til vedlikehold og modernisering. Moderniseringsteamet deres spesialiserer seg på løsninger som gjør at bygningseiere kan oppdatere sine eksisterende heiser og rulletrapper til en vesentlig lavere kostnad enn en total utskifting. I løpet av disse svært kompliserte moderniseringsarbeidene er et avgjørende aspekt ved prosjektet fjerning av de mekaniske og elektriske komponentene i heisen eller rulletrappen, samtidig som den strukturelle rammen holdes intakt. Dette gjør at den nye teknologien kan installeres uten å forstyrre kunden.

KONEs mangeårige tilnærming til denne prosessen har vært å utføre flertallet av moderniseringsdesignarbeidet i 2D. Etter å ha utforsket de potensielle fordelene ved å integrere 3D-design i disse moderniseringsprosjektene, anerkjente de imidlertid verdien av 3D-printing for å overvinne den konstante utfordringen med å innlemme et universelt produkt i flere forskjellige typer og modeller av rulletrapper og heiser. Funksjonelle designfunksjoner i Autodesk Inventor, spesielt Frame Generator og Design Accelerator, lar KONE generere deler og serier basert på funksjonelle krav og virkelige parametere. Dette fremmer i sin tur maksimalisering av fellestrekk og utskiftbarhet av deler, samt reduksjon av designtid og feltinstallasjonstimer som skyldes feil komponenttilpasning.Bortsett fra disse spesifikke fordelene, gjør introduksjonen av Autodesk Inventor i sin designsyklus KONE i stand til å forbedre sin totale produksjons- og installasjonshastighet og effektivitet.

I tillegg til å spare tid, gjør Autodesk Inventors 3D-design det også mye enklere å visualisere løsninger i forhold til de faktiske dimensjonene til prosjektet, som er en uvurderlig ressurs i både konseptualisering og idédugnad. Disse metodene sørger for at KONE forblir i forkant innen design og produksjon. For å opprettholde suksess i det nåværende markedet er det viktig å finne måter å øke produktiviteten uten å ofre innovasjon eller kostnadseffektivitet. KONE har innbegrepet og eksemplifisert denne mentaliteten ettersom de konsekvent utforsker nye måter å utvide sin kompetanse på, forbedre prosessene og løfte seg selv til neste nivå.

SODIMAS’ 3D-printede heismodell (til høyre) ved siden av den opprinnelige mekaniske modellen av tre (venstre). Foto via Stratasys

Franske SODIMAS har vært blant de ledende heisprodusentene siden oppstarten i 1975. Selskapet har hovedkontor i Frankrike og har lenge spesialisert seg på design av høykvalitets tilpassede heiser.

Å følge med på et skiftende marked krever konstant innovasjon, spesielt i en nisjebransje som heisindustri. Derfor er det ingen overraskelse at SODIMAS har innlemmet 3D-printteknologi for å styrke veksten og hjelpe med innovasjon. I 2016 knyttet de seg til tjenestene til Stratasys 3D Printing Solutions som et bidrag for å nå dette målet. I spissen for dette initiativet er SODIMASs banebrytende FDM-baserte Fortus 450MC 3D-printer fra Stratasys, som de har integrert i noen av deres mest fremtredende applikasjoner, som funksjonell prototyping og monteringsverktøy.

Innføringen av 3D-printing har vært en god gave når det gjelder funksjonell prototyping, slik at SODIMAS kan redusere produksjonstid for prototyper med 98%, samt øke fleksibiliteten. Konseptet og utviklingen for mange av rammedesignene har blitt oppnådd ved bruk av disse 3D-printmetodene. De implementerer disse prosessene i produksjonen av deler til heisets tak, vegger og gulv samtidig, og SODIMAS er i stand til å verifisere at design og montering passer riktig raskere og mer effektivt enn ellers.

SODIMAS fortsatte med å vise 3D-printingens fordeler som et uvurderlig verktøy for innovasjon innen monteringsverktøy. Integrasjonen av Stratasys 3D-printer har gjort det mulig for SODIMAS å designe produktivitetsfremmende monteringsverktøy for en rekke heiskomponenter. Ved å bruke denne teknologien i forbindelse med Stratasys’ utrolig sterke ULTEM-materiale, har SODIMAS allerede printet 15 forskjellige verktøy som hver gir all slags forbedring til et bredt utvalg av komponenter, inkludert en tilpasset jigg som tar bare noen få sekunder å betjene.

Fordelene som 3D-printteknologi kan gi innen heisproduksjon har vist seg å være betydelige og ubestridelige, og de forventes bare å vokse etter hvert som praksisen blir mer raffinert. Faktisk er SODIMAS allerede i ferd med å utforske flere anvendelser av 3D-printing i den daglige driften, inkludert reduksjon av lagerutgifter på grunn av økt evne til å produsere deler raskere. Ved å ta i bruk disse prosessene kan de heisproduserende selskapene fortsette å nå nye høyder.

Destillert fra to artikler av Charles Goulding, oversatt av Roger Stormo

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3D-printet tankestyrt kjole

Den nederlandske FashionTech-designeren Anouk Wipprecht lanserte tidligere denne måneden en 3D-printet, tankekontrollert kjole! Lanserningen foregikk i Østerrike på Ars Electronica Festival, Europas største festival for kunst, teknologi og samfunn.

Publisert av: