Skal føre opp Norges første 3D-printete bygg

Illustrasjon: LINK arkitektur/ Axion

Klyngen Construction City, Sintef og Obos skal føre opp Norges første 3D-printete bygg, det melder Teknisk Ukeblad. Forprosjektet er nå i startfasen, neste år går startskuddet.

Næringslivsklyngen Construction City skal bli byggenæringens nye kunnskapspark, som skal huse over 5000 arbeidsplasser på Ulven i Oslo. OBOS, Betonmast og AF Gruppen blir motorene i Construction City, og flytter hovedkontorene sine dit i 2024. I dag er det slitne industribygg som preger Ulven-området i Oslo. Men her skal nye bygg reises og om få år skal området være et utstillingsvindu mot verden for innovasjon og vekst. Boliger og arbeidsplasser vil ligge tett her i Oslos nye utviklingsområde. Her kommer Construction City, Norges første klynge for eiendom, bygg og anlegg. Her skal 80.000 kvadratmeter bygges og 5.000 mennesker ha sin arbeidsplass fra 2023-2024.

Prosjektet består av to deler: Selve bygningsmassen, Construction City Eiendom (CCE), som skal eies av OBOS, AF Gruppen og Betonmast. Her skal selskapene flytte inn i nye hovedkontorer. Resten av arealet skal leies ut til andre klyngedeltagere. Her kommer del to av prosjektet inn: Klyngekonseptet, Construction City Cluster (CCC).

Det var AF Gruppen som sammen med OBOS tok initiativ til Construction City i 2018. Bakgrunnen var et ønske om tettere samarbeid innad i bransjen. En rekke internasjonale studier viser at samlokalisering av store og små virksomheter løfter deltakernes innovasjons- og konkurransekraft. Interessen har vært stor fra start. Nå har 34 selskap signert, blant annet store aktører som Statsbygg, Microsoft og Telenor. Benedicte Økland er daglig leder av klyngen. Hun har klokketro på at prosjektet blir en suksess.

– For å få til endring i bygg- og anleggsbransjen må vi bygge en kultur som stimulerer innovasjon, sier Økland til Fremtidens Byggenæring. –Vi må bygge opp tillit mellom aktørene som gjør at de tør å satse sammen. Og det tror vi forutsetter at man blir kjent, møtes og samarbeider på felles arenaer. Det betyr ikke at du må legge hovedkontoret ditt til Ulven, slik noen har valgt å gjøre, men for eksempel at du investerer tid i coworkingarealene vi etablerer.

Construction City skal gi plass for inkubatorvirksomheter, utdanningsinstitusjoner, rådgivningsfirmaer, arkitektkontorer, eiendomsutviklere og entreprenørvirksomheter. Målet er å skape en kunnskapspark og et læringssenter for de fremste kompetansevirksomhetene innen næringen, og at alle medlemmer vil tjene på å delta.

Benedicte Økland sier hun vil følge byggeprosessen tett, at klyngen ønsker å bruke byggeprosessen til å kunne teste nye løsninger, og forsikrer at dette ikke blir et tradisjonelt kontorbygg.

– Vi har en unik mulighet her på Ulven, og vi vil legge vekt på fleksible løsninger tilpasset fremtidens arbeidsmetoder. Vi jobber også å få inn elementer som gjør at bygget ikke er tomt og dødt når arbeidsdagen er over, sier Økland.

Nå står det klart at et helt bygg skal oppføres med additiv tilvirkning – ikke bare enkeltkomponenter.

Les mer hos Teknisk Ukeblad (krever abonnement)

 

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *