Svensk sykehus 3D-printer før implantering

3D-modell av skallebenet til en pasient. Pressefoto.

På Sahlgrenska universitetssykehus i Gøteborg pågår det for tiden et prosjekt der nevrokirurger bruker 3D-printede hodeskallemaler for å produsere implantater.

3D-printer fra Ultimaker som står på Sahlgrenska universitetssykehus i Gøteborg. Pressefoto.

Med en 3D-printer er håpet nå blant nevrokirurger ved Sahlgrenska universitetssykehus å kunne printe ut maler for å lage hodeskalleimplantater. I dag, når en pasient har mistet en del av hodeskallen, blir mindre akrylatimplantater laget for hånd mens operasjonen pågår.

Mye raskere prosess
Hvis det derimot er større deler, må helsevesenet bestille spesiallagede løsninger som koster mellom 50 000–100 000 svenske kroner. I stedet tester de nå for å kunne gjøre dette med en 3D-printet mal for deretter å støpe sine egne implantater av billig ben-sement.

– I komplekse tilfeller sender vi vanligvis bilder fra røntgenundersøkelser og bestiller spesialproduserte implantater fra produsenter. Men med denne metoden går det mye raskere, og vi kan selv bestemme prosessen, sier Paula Klurfan, nevrokirurg.

Festes til eksisterende skalleben
Det kunstige skallebenet monteres sammen med pasientens eksisterende hodeskalle og er en blanding av ben-sement og antibiotika. Så langt har en pasient fått et implantat operert inn, noe som ifølge sykehuset var vellykket. Metoden vil imidlertid bli videreutviklet sammen med virksomheten Medisinsk fysikk og teknologi ved Sahlgrenska universitetssykehus.
– Når vi får skallenbenmalen printet i et materiale som kan steriliseres, kan vi støpe en perfekt skallebenform for den spesifikke pasienten. Og ved å ha tilgang til 3D-printer, kan vi kontrollere prosessen og produksjonen selv, sier Charlotte Stor Swinkels, medisinsk sivilingeniør.

Mal for skalleben. Pressefoto.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *