Svensk sykehus 3D-printer før implantering

Tekst:Hanna Jangenfeldt
PUBLISERT: 25 september 2020
3D-modell av skallebenet til en pasient. Pressefoto.

På Sahlgrenska universitetssykehus i Gøteborg pågår det for tiden et prosjekt der nevrokirurger bruker 3D-printede hodeskallemaler for å produsere implantater.

3D-printer fra Ultimaker som står på Sahlgrenska universitetssykehus i Gøteborg. Pressefoto.

Med en 3D-printer er håpet nå blant nevrokirurger ved Sahlgrenska universitetssykehus å kunne printe ut maler for å lage hodeskalleimplantater. I dag, når en pasient har mistet en del av hodeskallen, blir mindre akrylatimplantater laget for hånd mens operasjonen pågår.

Mye raskere prosess
Hvis det derimot er større deler, må helsevesenet bestille spesiallagede løsninger som koster mellom 50 000–100 000 svenske kroner. I stedet tester de nå for å kunne gjøre dette med en 3D-printet mal for deretter å støpe sine egne implantater av billig ben-sement.

– I komplekse tilfeller sender vi vanligvis bilder fra røntgenundersøkelser og bestiller spesialproduserte implantater fra produsenter. Men med denne metoden går det mye raskere, og vi kan selv bestemme prosessen, sier Paula Klurfan, nevrokirurg.

Festes til eksisterende skalleben
Det kunstige skallebenet monteres sammen med pasientens eksisterende hodeskalle og er en blanding av ben-sement og antibiotika. Så langt har en pasient fått et implantat operert inn, noe som ifølge sykehuset var vellykket. Metoden vil imidlertid bli videreutviklet sammen med virksomheten Medisinsk fysikk og teknologi ved Sahlgrenska universitetssykehus.
– Når vi får skallenbenmalen printet i et materiale som kan steriliseres, kan vi støpe en perfekt skallebenform for den spesifikke pasienten. Og ved å ha tilgang til 3D-printer, kan vi kontrollere prosessen og produksjonen selv, sier Charlotte Stor Swinkels, medisinsk sivilingeniør.

Mal for skalleben. Pressefoto.

Les mer

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

Ny test: Form 4 printer feilfritt 99 ganger av 100

Et uavhengig testinstitutt har testet Formlabs Form 4 for utskriftsnøyaktighet. Resultatene viser en suksessrate på 99 prosent, som er betydelig høyere enn sammenlignbare modeller på markedet.
Formlabs_Form_4_-_1-1024x683

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

Siste nytt

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Stratasys tar inn 120 millioner dollar i kapital

Fortissimo Capital, et israelsk private equity-selskap som investerer i teknologi og industri, investerer 120 millioner dollar i Stratasys. En investering som vil drive vekst i selskapet.
Stratasys-F3300-Yoav

Ultimaker S8 printer fire ganger raskere

I januar 2023 slapp Ultimaker den nye flaggskipmodellen i S-serien, S7. Drøye to år senere kommer oppfølgeren, Ultimaker S8, med både økt hastighet og forbedret utskriftskvalitet.
S8-1

Åpen-kildekode KI lager CAD fra tekst

Ettersom interessen for generativ kunstig intelligens (KI) fortsetter å øke, har 3D-printindustrien vært vitne til vekst i tekst-til-CAD-plattformer. Disse verktøyene lar brukere lage 3D-printbare CAD-filer fra enkle tekstbeskrivelser, noe som gjør additiv produksjon mer allment tilgjengelig.
robot-7785877_1280