De vil styrke 3d-printing i Norden

Additivt tilvirket produkt. Foto: Dansk AM Hub

Alfred Nobel Science Park vil være partner i et nytt nordisk pilotprosjekt der blant annet Saab og Danfoss vil være involvert. Målet er å styrke den additive tilvirkningsindustrien i Norden.

Sammen med Dansk AM Hub starter Alfred Nobel Science Park i Örebro et nytt samarbeid for å styrke bruken av additiv produksjon i Norden.

– Vi har mange selskaper, både store og små, som kan ha nytte av å utveksle erfaringer. Vi gjør det allerede i Sverige, så hvorfor ikke lære av noen av de beste produksjonsselskapene i nabolandene våre? I Norden er vi flinke til å samarbeide, sier Mikael Melitshenko, forretnings- og prosjektutvikler ved Alfred Nobel Science Park.

Mikael Melitshenko, forretnings- og prosjektutvikler ved Alfred Nobel Science Park.

Nytt område krever investeringer
Sverige, Danmark og Norge har mange produksjonsbedrifter som jobber med additiv tilvirkning. Men det er et nytt område som krever investeringer før tilvirkningen kan spare tid, penger og ressurser, skriver Alfred Nobel Science Park i en pressemelding.

To selskaper som vil være involvert er Danfoss og Saab.

– På Danfoss har vi allerede spart mange hundre tusen euro ved å bruke 3D-printing. Dette er et område vi satser på, og utviklingen går sterkt fremover, så vi er opptatt av å utveksle erfaringer med våre nordiske nabobedrifter, både når det gjelder teknologi og kompetanse, sier Steffen Schmidt, Segment Head & Platform Architect – Additive Manufacturing, Danfoss.

Til nytte for Saabs tilvirkning
På Saab utvikler man 3D-printede produkter via den interne gruppen Saab AM Group.

– Det er veldig viktig at 3D-printteknologien spres til flere selskaper. Et tydeligere samarbeid mellom de nordiske landene, der vi har en mulighet til å spre kunnskap til flere selskaper, kan øke anvendelsen av AM – at kompetansen øker kommer også vår virksomhet til gode. Derfor støtter vi gjerne denne kategorien av investeringer som Dansk AM Hub og Alfred Nobel Science Park gjennomfører, sier Göran Backlund, teknisk direktør i Saab Dynamics AB, og styreleder i Saab AM Group.

Samarbeidet har støtte fra EU via Interreg ÖKS og ACES-prosjektet, som er finansiert av det svenske byrået for økonomisk og regional vekst og Örebro fylkesregion. Først vil partene undersøke de nordiske landenes bruk av 3D-printing for å identifisere hindringer og forbedringsområder. Prosjektet løper fra 1. august 2020 til 31. januar 2021.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Nye funn kan føre til at luftfarten tar av

Mulighetene for luftfarts- og energinæringen for å bruke additiv tilvirkning har tidligere vært begrenset. Dette etter som komponenter i harde materialer ikke har levd opp til de høye kvalitetskravene. Ny forskning fra den svenske Högskolan Vest viser at riktig etterbehandling kan øke påliteligheten til komponentene. Noe som kan spare både tid og penger.

Publisert av: 

Inspirert av IKEA til å “uppgradera”

Den svenske møbelgiganten Ikea har tidligere figurert her på 3DP Norge med forskjellige 3D-løsninger de har tatt i bruk i bedriften. Men denne gangen setter vi søkelyset på 3D-designeren Adam Miklosi fra Budapest som har latt seg inspirere av flere Ikea-produkter og oppgradert disse. I god Ikea-tradisjon har han gitt sin produktserie navnet “Uppgradera”.

Publisert av: 

Produksjonstiden gikk fra 4-6 uker ned til 1-2 dager

Albin Components har spesialisert seg på utvikling og produksjon av transmisjonsdeler for tunge kjøretøy og større konstruksjoner. Ved å investere i en 3D-printer har Albin Components redusert tiden for utvikling og produksjon betydelig. Det som før kunne ta 4-6 uker tar nå kun 1-2 dager. I tillegg sparer de 4000-5000 EUR i måneden på å ikke outsource noe av produksjonen av verktøydeler til eksterne leverandører.

Publisert av: