fredag 24 november – uke 47
Alfred Nobel Science Park vil være partner i et nytt nordisk pilotprosjekt der blant annet Saab og Danfoss vil være involvert. Målet er å styrke den additive tilvirkningsindustrien i Norden.
Sammen med Dansk AM Hub starter Alfred Nobel Science Park i Örebro et nytt samarbeid for å styrke bruken av additiv produksjon i Norden.
– Vi har mange selskaper, både store og små, som kan ha nytte av å utveksle erfaringer. Vi gjør det allerede i Sverige, så hvorfor ikke lære av noen av de beste produksjonsselskapene i nabolandene våre? I Norden er vi flinke til å samarbeide, sier Mikael Melitshenko, forretnings- og prosjektutvikler ved Alfred Nobel Science Park.
Nytt område krever investeringer
Sverige, Danmark og Norge har mange produksjonsbedrifter som jobber med additiv tilvirkning. Men det er et nytt område som krever investeringer før tilvirkningen kan spare tid, penger og ressurser, skriver Alfred Nobel Science Park i en pressemelding.
To selskaper som vil være involvert er Danfoss og Saab.
– På Danfoss har vi allerede spart mange hundre tusen euro ved å bruke 3D-printing. Dette er et område vi satser på, og utviklingen går sterkt fremover, så vi er opptatt av å utveksle erfaringer med våre nordiske nabobedrifter, både når det gjelder teknologi og kompetanse, sier Steffen Schmidt, Segment Head & Platform Architect – Additive Manufacturing, Danfoss.
Til nytte for Saabs tilvirkning
På Saab utvikler man 3D-printede produkter via den interne gruppen Saab AM Group.
– Det er veldig viktig at 3D-printteknologien spres til flere selskaper. Et tydeligere samarbeid mellom de nordiske landene, der vi har en mulighet til å spre kunnskap til flere selskaper, kan øke anvendelsen av AM – at kompetansen øker kommer også vår virksomhet til gode. Derfor støtter vi gjerne denne kategorien av investeringer som Dansk AM Hub og Alfred Nobel Science Park gjennomfører, sier Göran Backlund, teknisk direktør i Saab Dynamics AB, og styreleder i Saab AM Group.
Samarbeidet har støtte fra EU via Interreg ÖKS og ACES-prosjektet, som er finansiert av det svenske byrået for økonomisk og regional vekst og Örebro fylkesregion. Først vil partene undersøke de nordiske landenes bruk av 3D-printing for å identifisere hindringer og forbedringsområder. Prosjektet løper fra 1. august 2020 til 31. januar 2021.
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
Prototal Industries er en kjent aktør i det nordiske AM-markedet, men har også virksomhet i flere europeiske land. For å ytterligere spre sitt navn benyttet selskapet anledningen til å stille ut på Formnext-messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 9. november, 2023
I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 2. november, 2023
Wilhelmsen og Thyssenkrupp har startet et samarbeid innen additiv produksjon i det felles selskapet Pelagus 3D. Det bør føre til en mer effektiv produksjon av reservedeler i maritim og offshore sektor.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 26. oktober, 2023
Svenske Ekbacken Studios ønsker å lage “mesterverk fra avfall”. På kort tid har de etablert seg i designverdenen med møbler som er 3D-printet fra gamle fiskegarn og med sikte på et globalt marked.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. oktober, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige