Tysklands første 3D-printede markedsklare boligbygning

PERIs BOD2 portalmonterte system (bildet) kan angivelig skrive ut strukturer med hastigheter på opptil en meter per sekund. Foto via PERI.

Det tyskbaserte byggefirmaet PERI Group er i ferd med å reise landets første “markedsklare” additivt produserte boligbygg – med dansk teknologi.

PERIs to-etasjes hus, som ligger i Beckum, Nordrhein-Westfalen, bygges ved hjelp av det danske produsentfirmaet COBODs 3D-printteknologi. Prosjektet er en del av regionens bredere “Innovatives Bauen” et innovativt bygge-program, og representerer angivelig første gang denne fabrikasjonsteknikken blir brukt i Tyskland.

–Vi er veldig sikre på at konstruksjonsprinting vil bli stadig viktigere i visse markedssegmenter de neste årene, sa Thomas Imbacher, innovasjons- og markedsdirektør i PERI. –Vi er stolte over at PERIs engasjement i prosjektet har sett oss bli en pioner og forløper for denne nye konstruksjonsteknikken.

PERI er en global leverandør av forskaling og stillasanlegg samt anleggstekniske løsninger. Det familieeide selskapet har mer enn 60 datterselskaper over hele verden, der det har vært med på en rekke byggeprosjekter, alt fra kontorkomplekser til oljerigger.

De siste årene har PERI utviklet en interesse for 3D-printing, og de kjøpte en minoritetsandel i danske COBOD i 2018. Selskapets beslutning om å investere i det danske byggefirmaet er betydelig fordi dets betongfabrikasjonsteknologi tidligere har blitt brukt i produksjonen av mange store bygninger.

På årets Bautec-konstruksjonsutstilling for eksempel ga COBOD en live demonstrasjon av maskinene sine ved å 3D-printe veggene til fire små hus. I mellomtiden har det belgiske bærekraftige byggeselskapet Kamp C utnyttet selskapets BOD2-system for å bygge et to-etasjes, 90 kvadratmeter stort hus.

Blant en rekke andre prosjekter blir COBODs teknologi også brukt som en del av et program med GE fornybar energi, for å 3D-printe “rekordhøye” turbinstrukturer for å generere rene kraftkilder. Nå begynner PERI selv å handle, og konstruerer det som kan være det første av mange bygninger, i et partnerskap med selskapet det har gjort en “betydelig” investering i.

–Hos PERI ser vi oss selv som en ledende innovatør i våre markeder, sa Dr Fabian Kracht, økonomi- og organisasjonsdirektør i PERI. –Å investere klokt i nyetableringer som tilbyr nye løsninger i markedene våre, er et annet aspekt av det. Suksesshistorien i Beckum er validering av at vi har valgt riktig tilnærming.

PERIs bayerske 3D-printede bygning

Etter som prosjektet representerer første gang COBODs teknologi blir benyttet i Tyskland, har PERI måttet bruke måneder på å få godkjenning for prosessen. Konseptets applikasjon ble støttet av det nasjonale ingeniørkontoret Schießl Gehlen Sodeikat, og planene ble testet og til slutt godkjent ved Münchens tekniske universitet.

Når bygget står ferdig vil boarealet være på mer enn 160m2. Foto via PERI.

Etter å ha fått klarsignal fra statlige regulatorer, startet PERI byggeprosessen ved hjelp av et raskt BOD2-system, som beveger seg med en hastighet på 1 m/s, og da tar det bare fem minutter å skrive ut 1 m² av en vegg med doble plater. Den avanserte byggeprosessen har gjort det mulig for bygningens arkitekter, MENSE-KORTE, å lage et komplekst bygningsdesign uten å øke de samlede kostnadene.

–Den konkrete printprosessen gir oss designere en høy grad av frihet når vi designer bygninger, sa Waldemar Korte, arkitekt og partner i MENSE-KORTE. –Med konvensjonelle byggemetoder ville dette bare være mulig til store økonomiske kostnader.

Kilde: 3D-Printing Industry

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Stratasys kjøper Arevos 3D-printteknologi

3D-printerprodusenten Stratasys har kjøpt teknologiporteføljen og den intellektuelle eiendommen (Intellectual Property – IP) til 3D-printerfirmaet Arevo, som driver med 3D-printing med karbonfiber. Dette oppkjøpet følger maskinvareauksjonen av Arevos eiendeler innen 3D-printing, som ble holdt forrige måned.

Publisert av: