Additiv produksjon gir håndtak med den laveste vekten

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 26 november 2020

Fra Protech: Et prosjekt på et håndtak, fra designskisse til et fullt fungerende produkt med additiv produksjon. Ved å bruke additiv produksjon og innovativ konstruksjon, blir resultatet et produkt som veier mindre og koster mindre å produsere.

For en stund siden fikk Protech et spørsmål fra en av sine partnere: kan dere konstruere et håndtak fra en designskisse? Håndtaket skulle først produseres som en prototype og senere i et mindre antall på fem håndtak. Det endelige antallet av produserte håndtak skulle være 100 stykk per år. Håndtaket måtte være lett og derfor ble det foreslått aluminium.

Håndtaket ble tegnet og visualisert for deretter å produseres med tradisjonelle metoder i aluminium. dette førte ikke til ønsket vekt, og Protech gikk deretter over til å produsere håndtaket med additiv tilvirkning i rustfritt stål. Fortsatt var vekten for høy, så man gikk over til å la noe av håndtaket produseres i plast, for deretter å settes sammen med ståldelen. Protech har fått lov til å gjengi hele prosessen med håndtaket av sin partner, med formål å inspirere andre til å tenke over hvordan deres produkter blir laget.

Her er en lenke til denne produksjonspresentasjonen.

 

Les mer

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Interessen for AM i emballasjebransjen våkner

Krones bruk av 3D-printing har spredt seg i emballasjeindustrien. Dette ble lagt merke til av 3DVerkstan, som stilte ut på Scanpack-messen sammen med Ultimaker.
3DV-1-1024x683

Amexci flytter inn i nybygde lokaler i Ørebro

Amexci flytter nå fra Karlskoga til et helt nybygd anlegg på 4700 kvadratmeter i Ørebro. Ifølge selskapet markerer dette et betydelig skritt fremover i oppdraget om å fremme industriell 3D-utskrift av metall over hele Europa.
Amexci-2

Svensk firma står bak Japans største robotcelle

Det svenske selskapet ADDICT3D, som jobber med robotintegrasjon, har utviklet Japans (så langt) største 3D-printer med robotarm. Et første skritt mot å bli etablert i det enorme japanske AM-markedet og bli "big in Japan".
Circulus-kollage-1024x682

Siste nytt

De gjør avfall om til AM-materialer

Resirkulerte materialer fra avfallsstrømmer som kaffe, oliven og kork. Det har blitt den spesielle nisjen til det spanske selskapet Smart Materials 3D.
Smart-3D-3-1024x683

Designklassiker i 3D-printet utgave lyser opp Helsingborg

Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Bumling-kollage-768x512

Nexa3D trakk seg fra Formnext rett før

Alle som så på hallplanen for årets Formnext kunne se at Nexa3D har bestilt et stort utstillingsområde midt i hall 11.1. Men på stedet der standen skulle stå, var det i stedet kaffevogn, bord og stoler.
Nexa3D-1024x683

"Materialutvikling sikrer kundenes investering"

På fjorårets Formnext slo Stratasys til med en storslått maskinlansering: F3300. I år var det i stedet materielle nyheter som sto i fokus, ikke minst med den nye pulvergjenvinningsløsningen ReLife, men også innen PolyJet.
Stratasys-5-1024x683