Girer opp med 3D-printede hus

Slik kommer den ferdige eneboligen til å se ut. Illustrasjon: MENSE-KORTE ingenieure + arkitekt

Bygging av hus ved bruk av additiv tilvirkning øker i Tyskland. Nylig ble byggingen av den første 3D-printede eneboligen i den tyske byen Beckum og en tre-etasjes bygård i Wallenhausen godkjent.

Med et rammeverk med en bevegelig akse som mater betong inn lag på lag, er det fullt mulig å bygge hus. I Tyskland har selskapet PERI GmbH, som distribuerer form- og stillasanlegg, vært involvert i to byggeprosjekter som skal bygges ved hjelp av additiv produksjon.

Det første prosjektet er en enebolig i den tyske byen Beckum, designet av MENSE-KORTE ingeniører og arkitekter for klienten House3Druck. Huset består av to etasjer og har et boareal på ca 80 kvadratmeter per etasje. Ifølge PERI er huset den første eneboligen i Tyskland som 3D-printes for markedet.

Stillas settes opp. Foto: PERI

3D-printeren mater ut betongmaterialet i lag på lag uten bruk av støpeformer. Foto: PERI

Større designfrihet
I følge arkitektene bak prosjektet åpner teknologien for større designfrihet:

Tverrfaglig design av arkitekter og ingeniører i kombinasjon med maskinproduksjon gir stort potensial for effektivitet i design og implementering i bygninger og bygningskonstruksjoner. Det åpner også muligheten for at komplementære avtaler som normalt ville bli gjort til på et senere tidspunkt allerede kan utføres under printeprosessen, sier Waldemar Korte, eier av MENSE-KORTE ingenieure + arkitekt i en pressemelding.

Materialet er en spesiell betong med navnet i.tech som er utviklet for å brukes uten støpeform. Huset vil i halvannet år fungere som visningshus før det skal flyttes inn i.

Tre etasjer
Det andre prosjektet, som er noe større, er en flermannsbolig med tre etasjer i den tyske byen Wallenhausen. Prosjektet skal bygges i samarbeid med den danske 3D-printerprodusenten COBOD som har spesialisert seg på 3D-printere for byggkonstruksjoner. PERI kjøpte opp en del av COBOD-selskapet i 2018 for å kunne gå enda mer inn i bygging med additiv tilvirkning.

Byggetomten til leilighetshuset. Foto: PERI

Leilighetshuset måler 380 kvadratmeter og for å bygge dette benytter PERI seg av COBODs 3D-printere BOD2, som er 20 meter lang, 12,5 meter bred og 7,5 meter lang. Ifølge produsenten skal maskinen kunne mate ut 1 meter betong i sekundet – noe som tilsvarer 10 tonn material i timen.

Det er verdt å notere seg at prosjektene ikke gjøres som et eksperiment, det er meningen at husene skal bebos på ekte. Den additive teknikken kommer heller ikke til å benyttes for å bygge husene i ett stykke, man bygger vegger som vist i videofilmen over.

Du kan lese mer om eneboligen, leilighetshuset og andre prosjekter på PERIs nettsted.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Inspirert av IKEA til å “uppgradera”

Den svenske møbelgiganten Ikea har tidligere figurert her på 3DP Norge med forskjellige 3D-løsninger de har tatt i bruk i bedriften. Men denne gangen setter vi søkelyset på 3D-designeren Adam Miklosi fra Budapest som har latt seg inspirere av flere Ikea-produkter og oppgradert disse. I god Ikea-tradisjon har han gitt sin produktserie navnet “Uppgradera”.

Publisert av: 

Produksjonstiden gikk fra 4-6 uker ned til 1-2 dager

Albin Components har spesialisert seg på utvikling og produksjon av transmisjonsdeler for tunge kjøretøy og større konstruksjoner. Ved å investere i en 3D-printer har Albin Components redusert tiden for utvikling og produksjon betydelig. Det som før kunne ta 4-6 uker tar nå kun 1-2 dager. I tillegg sparer de 4000-5000 EUR i måneden på å ikke outsource noe av produksjonen av verktøydeler til eksterne leverandører.

Publisert av: 

Saken er 3D-printet biff

3D-printet mat er kanskje et segment innen 3D-printing de færreste tenker på, men her går utviklingen videre. Teknikken har blitt tatt i bruk til å fremstille sjokolade, kakedeig, ost, peanøttsmør og andre myke matvarer. Men dette er enkelt å få til. Den største utfordringen man driver og bryner seg på, er kjøtt.

Publisert av: