Fire nye biomaterialer

Ultrasint PA11 skal ha gode egenskaper for anvendelser som krever hudkontakt. Foto: Sculpteo / BASF

Servicebyrået Sculpteo har sammen med Forward AM, som tilhører BASF, utviklet nye materialer for additiv tilvirkning. Det gjelder fire nye biobaserte materialer.

Det nye materialet er basert på Nylon PA11 og er avledet fra en fornybar ricinusolje. I følge produsenten har materialet høy holdbarhet, kjemisk motstand og ytelse.

Polyamid 11, PA11, er en bioplast produsert ved polymerisering av 11-aminoundekansyre. De nye materialene kalles Ultrasint PA11, Ultrasint PA11 ESD, Ultrasint PA11 CF og PA11 MJF.

Del 3d-printet med PA11 CF. Foto: Sculpteo / BASF

Ulike egenskaper
Ultralyd PA11 kan brukes til printing med SLS-teknologi, selektiv lasersintring. Ifølge produsenten er produktene veldig holdbare og tåler høye mekaniske belastninger. Det er egnet for applikasjoner i bilindustrien, som interiørdeler og levende hengsler.

Ultrasonic PA11 ESD er et biobasert pulvermateriale som egner seg godt til applikasjoner innen elektronikk, for eksempel elektroniske hus, jigger og fiksturer for elektronikk og verktøyapplikasjoner. Den har elektrostatiske utladningsegenskaper og er designet for å sikre at elektrostatisk utladning ikke kan skje.

Del 3d-printet i PA11 ESD. Foto: Sculpteo / BASF

Ifølge produsenten skal Ultrasint PA11 CF, som står for karbonfiber, være det sterkeste materialet i porteføljen. Det karbonfiberarmerte materialet skal gi høy mekanisk ytelse i deler der det er behov for styrke og slitesterkhet.

Del 3d-printet i PA11 MJF. Foto: Sculpteo/BASF

Materialer for MJF
Det siste materialet som selskapene presenterer heter Ultrasint PA11 for Multi Jet Fusion, MJF-teknologi. Det er en teknologi som bruker flytende væsker til å lage et objekt – du kan lese mer om teknologien her. Ifølge produsenten er materialet blant annet egnet til medisinske applikasjoner og levende hengsler.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: 

AM-dagen i Sverige

Merk av tirsdag 7. desember 2021 i kalenderen. Da er det tid for 3dp sin årlige heldagskonferanse, AM-dagen, som ble avlyst i fjor på grunn av pandemien. I år ser vi på fremtiden under temaet “AM 2030 – Additiv tilvirkning i fremtiden”.

Publisert av: